Lukić: Spasio sam Crvenu zvezdu bankrota

Lukić je dodao i da ga je sačekao "ogroman broj sudskih sporova, čak pedesetak koje niko nije vodio u knjigama kao dugovanje što je poslije koštalo dodatnih 10 miliona eura".
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2013. 10:44h

Bivši predsjednik fudbalskog kluba Crvena zvezda Vladan Lukić izjavio je da su on i njegovi saradnici spasili taj klub od bankrota.

"Kada sada sve sagledam najveći uspjeh je što sam sa svojim saradnicima spasio klub od bankrota. Uspio sam da ga podignem, da plaćam evropsku licencu četiri godine, da osvojimo dva Kupa Srbije i da budemo, osim posljednje sezone, konkuretni za titulu", rekao je Lukić u intervjuu za Sport od subote.

Lukić je naveo da se po preuzimanju Crvene zvezde susreo sa ogromnim minusom u kasi.

"Zaposlenima se dugovalo sedam plata, blokada je bila 1,2 miliona eura, igrači su vraćani sa aerodroma, a klub je imao loš imidž. Na grudima smo nosili znak "tojote" bez para samo sa korišćenjem automobila i ukupna vrijednost sponzorstva bila je bizarna, samo 200.000 eura", naveo je Lukić.

Prema njegovim riječima, tada je postojao i neprijateljski odnos države prema klubu, pa tako nisu ni mogli da budu otpisani ili reprogramirani dugovi.

"Bivši generalni sekretar Kozić je u proljeće 2009. godine rekao da da klub duguje 22,3 miliona eura, da je u periodu 2007. godine potrošeno 50 miliona evra, da su plate podignute zaposlenima i fudbalerima duplo, da su samo krediti bankama bili 12 miliona eura i da je četiri miliona eura potrošena na pojačanja koja su propala", kazao je Lukić.

Lukić je dodao i da ga je sačekao "ogroman broj sudskih sporova, čak pedesetak koje niko nije vodio u knjigama kao dugovanje što je poslije koštalo dodatnih 10 miliona eura".

Upitan da li je bilo štetnih ugovora po fudbalski klub koji su bili potpisani dok je on bio predsjednik, Lukić je rekao da "su sve te priče koje se sada iznose zlonamjerne".

"Nisu to bili štetni već realni ugovori u skladu s tadašnjim mogućnostima. Ja sam Zvezdino dijete, odrastao sam na sjeveru i jedini sam fudbaler u Srbiji koji se u vrijeme bombardovanja vratio u zemlju, ostavio milionski ugovor i uzeo pušku u ruke da branim zemlju. I sada će mene da pljuju. Prije bih odsjekao ruku nego dozvolio da Zvezda bude oštećena", istakao je Lukić.

Lukić je rekao da se u to vrijeme radilo u nemogućim uslovima.

"Ulazili smo iz blokade u blokadu, sa računa nam je skinuto više stotina miliona dinara, a pored mnogo muka smatram da smo obezbijedili kvalitetan tim za 1,5 miliona eura i uglavnom mlade reprezentativce", rekao je on.

Lukić se sa funckije predsjednika kluba povukao u novembru 2012. godine.

Bonus video: