Hrvati maštaju da sustignu generaciju iz Francuske 1998.

Selekcija koja je možda i najviše prikazala u grupnoj fazi večeras (20) igra protiv Danske
0 komentar(a)
fudbalska reprezentacija Hrvatske, Foto: Reuters
fudbalska reprezentacija Hrvatske, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.07.2018. 10:16h

Dvije decenije čekaju navijači novo čudo fudbalera Hrvatske i sa sjetom "vrte film" na Francusku 1998. i 3. mjesto Davora Šukera, Roberta Prosinečkog i ostalih pulena Miroslava-Ćira Blaževića.

Nijednom nakon toga "vatreni" nisu stigli ni do osmine finala (tri puta su stali u grupi, jednom se nisu ni kvalifikovali), ali su sada u nokaut fazi. I, ako je suditi po izdanjima protiv Nigerije, Argentine i Islanda, mogu da ponove uspjeh „Francuza”. Prva prepreka ka tom putu biće Danska, sa kojom će se tim Zlatka Dalića sudariti večeras (20 časova) u Nižnjem Novgorodu.

"Odigrali smo fenomenalno u grupi, ali sve to treba zaboraviti. Sve moramo da pokušamo da prenesemo na utakmicu sa Danskom. Ovo je veliki ispit. Mislim da je ovo prilika da konačno preskočimo prvu stepenicu u nokaut fazi", rekao je Luka Modrić.

Hrvati su bili "u kanalu" u kvalifikacijama, ali je došao Dalić i za svega dva dana pripremio ekipu za ključnu pobjedu nad Ukrajinom. Čovjek koji je bio nepoznat i hrvatskim ljubiteljima fudbala je stekao veliko povjerenje javnosti, a ulazak u četvrtfinale bi bio veliki uspjeh. Doduše, neće biti lako protiv Danaca, na šta "izbornik" i upozorava.

"Danci su disciplinovana ekipa, u svakom trenutku znaju šta rade. Nisu izgubili 18 utakmica. Ali, sve zavisi od nas i kako ćemo se postaviti. Potrebno nam je strpljenje, nećemo juriti. Moramo da čekamo svoju šansu", rekao je 51-godišnji stručnjak rođen u Livnu, gradu u BiH.

Dalić je objasnio šta znači taj oprez.

"Naravno da ćemo ići na gol, ne idemo na remi. Nema popravnog, ali nećemo sebi dopustiti neki kiks u posjedu lopte, pa da budemo kažnjeni. Moramo da nametnemo svoj stil igre, ono što smo sjajno radili ove tri utakmice. Nemamo nikakav pritisak osim onog koji sami sebi postavimo. Ništa nam neće značiti sjajna igra iz grupne faze ako je ne potvrdimo protiv Danske", zaključio je Dalić.

Dance je do osmine finala doveo norveški stručnjak Age Hareide, koji je preuzeo ekipu nakon neuspješnih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

"Hrvatska je jako dobra, dobro se brani i napada, pravi dobar presing. Uostalom, Argentinu i Nigeriju je tako pobijedila. Nije nam jedini zadatak da zaustavimo Modrića, tu su i Rakitić, Mandžukić, Perišić... Modrić je sjajan, igra u sjajnom klubu, on se izuzetno ističe i to dobro znamo, ali moramo vidjeti kako ih sve zaustaviti, ne samo njega", jasan je Hareide.

Modrić: Ako ne dam gol, povlačim se s društvenih mreža

Po mnogim ocjenama, najbolji igrač prve faze Mundijala je Luka Modrić. Kapiten Hrvatske je savršeno dirigovao igrom „vatrenih”, pogotovo na utakmici sa Argentinom, kada je cijeli svijet vidio koliko je Dalićev tim jak.

As Reala se dobro raspoložen pojavio na pres konferenciji pred duel sa Danskom.

"Nadam se da ću nastaviti tradiciju i postići gol. Ako ne uspijem, moraću da se povučem s društvenih mreža", uz osmijeh je kazao Modrić, aludirajući na činjenicu da su se na prethodnim pres konferencijama pojavljivali igrači koji su kasnije tresli mrežu (on protiv Nigerije, Ivan Rakitić protiv Argentine, a Milan Badelj protiv Islanda).

Danska je bez poraza na posljednjih 18 utakmica, a ove godine je primila samo jedan gol, i to iz penala protiv Australije.

"Njihova statistika pokazuje koliko su čvrsti, posebno u odbrani. Moraćemo da budemo na visokom nivou. Igramo protiv čvrste i neugodne ekipe. Imamo veliki respekt prema njima, ali i veliko samopouzdanje", naglasio je Modrić.

Najbolji igrač Hrvatske poručuje da je vrijeme da Hrvatska nakon neuspjeha u četvrtfinalu Eura 2008. i u osmini finala EP 2016. napokon prođe jednu "nokaut" utakmicu.

"Odigrali smo fenomenalno u grupu, možemo da budemo ponosni, ali to treba zaboraviti. Čeka nas veliki ispit, vrijeme je da ova generacija pređe prepreku na kojoj smo padali od 2008. godine. Svi smo kompaktni, dišemo kao jedan", jasan je vezista Reala.

Bonus video: