Damjanović: Engleska je spektakl, Moldavija je moranje

"Znamo da moramo da pobijedimo ovu utakimicu. To svi govore, očekivanja su velika, zbog čega postoji i mala presija", rekao je Damjanović
58 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2013. 19:01h

Popularnost Dejana Damjanovića nakon istorijskog gola u Kijevu oktobra prošle godine naglo je skočila, ne samo u Crnoj Gori.

Popularni Boske je prije četiri dana u opširnom intervjuu za BBC pričao Englezima o tome šta ih čeka u Podgorici, danas je prije podne sa nekoliko saigrača dijelio autograme navijačima, da bi se uoči sinoćnjeg treninga skoncentrisao na ono prvo i najvažnije što Crnu Goru čeka - utakmicu sa Moldavijom u Kišinjevu.

Napadač korejskog Seula podvukao je gostovanje nekadašnjoj sovjetskoj republici kao najvažniju utakmicu u kvalfikacijama. Jednom riječju - prekretnicu.

"Znamo da moramo da pobijedimo ovu utakimicu. To svi govore, očekivanja su velika, zbog čega postoji i mala presija. Ipak, ubijeđen sam da možemo da odgovorimo na pritisak. Ove kvalifikacije mogu da budu prekretnica za sve nas, a ovo je najvažnija utakmica. Zato moramo da “izginemo” na terenu", kaže Damjanović.

Nakon duže vremena Crna Gora je favorit, i to u gostima protiv reprezentacije koja se ne zove San Marino.

"Lijepo je biti favorit. Ali, to je istovremeno velika obaveza. Očekivanja su ogromna, ali imamo igrače koji igraju u najvećim klubovima i koji svake sedmice igraju slične utakmice, znaju da se izbore se pritiskom".

Tako će Crna Gora igrati u Moldaviji kao da Englezi dolaze u Podgoricu za četiri mjeseca, a ne za četiri dana.

"Ne treba da pričamo o Engleskoj. Ako uzmemo tri boda u Moldavji, sav je svijet naš. Možemo da računamo i kalkulišemo, da rasterećeni dočekamo Englesku pred punim tribinama. Ako kiksamo u Moldaviji, bićemo u velikom problemu. Engleska je spektakl, a Moldavija je moranje", opisao je Damjanović karakter predstojećih utakmica.

Crna Gora je protiv Ukrajine u Kijevu postigla gol iz prve šanse, zahvaljujući lucidnosti i hladnokrvnosti Dejana Damjanovića. Takav potez, takva akcija, biće neophodni, po mogućnosti u prvom dijelu igre, biće potrebni i u Moldaviji ako Brnovićeva četa želi sebi da olakša život.

"Bilo bi perfektno kada bismo dali gol iz prve šanse, vjerujem da bi se igrača drugačija utakmica. Ali, sa druge strane, meč traje 90 minuta i ne smijemo da srljamo".

Na pitanje je li utakmica u Moldaviji stvorena za napadače, Damjanović je odgovorio:

"Ovo je prava utakmica za prave igrače! Moramo kao ekipa da odigramo dobro, a onda će pojedinac da iskoči iz kolektiva. To može da bude i odbrambeni fudbaler, ako postignemo gol iu prekida. Ko bude igrao u napadu, daće maksimum i iskoristiće ukazanu šansu", ističe Damjanović.

Nisu tako loši kao što se misli

Moldavija se neće braniti i igrati na bod kao što kaže njihov selektor Jan Karas, ubijeđen je Dejan Damjanović.

"Ne vjerujem da će kod kuće igrati defanzivno i da će čekati da im mi damo gol. Sigurno će i oni tražiti pobjedu. Moramo da budemo oprezni, naročito na startu meča", kaže Damjanović, uz naglasak da Moldavija nije loš tim kao što se stvorio utisak.

"Mislim da nisu tako loši, kao što se priča. Nekoliko igrača nastupa u ruskoj ligi, ostali igraju u domaćoj i sigurno su dobro uigrani. Ali, imamo kvalitet, i treba da razmišljamo tako", zaključio je Damjanović.

Sokoli veći favoriti u Moldaviji, nego Englezi u Podgorici

Tri dana uoči martovskih utakmica u kvalifikacijama bukmejkeri su procijenili šanse reprezentacija.

Kvote otkrivaju da je Crna Gora favorit protiv Moldavije u Kišinjevu, a da je Engleska favorit protiv Crne Gore u Podgorici.

Ipak, po bukmejkerima, Crna Gora je veći favorit u Moldaviji, nego Englezi u Podgorici. Tako se eventualna pobjeda čete Branka Brnovića na stadionu Zimbrua vrednuje sa 1,6 (kladionica “Bet and win”), a Engleza u Podgorici 1,9.

Koeficijent na pobjedu Crne Gore protiv Engleske iznosi oko četiri, a remi 3,5.

Galerija

Bonus video: