Čelzi u novom društvu

Nastavlja se Liga Evrope, “utješna” Liga šampiona, sa Čelzijem kao jedinim evropskim prvakom koji je samo sezonu kasnije sišao stepenicu niže.
0 komentar(a)
Čelzi, Foto: Beta/AP
Čelzi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.02.2013. 13:23h

Evropski šampion u novom i neobičnom društvu, u takmičenju rezervisanom za klubove koji ove sezone nisu baš u fudbalskom epicentru. Iako su tu Inter, Liverpul, Atletiko Madrid...

Nastavlja se Liga Evrope, “utješna” Liga šampiona, sa Čelzijem kao jedinim evropskim prvakom koji je samo sezonu kasnije sišao stepenicu niže.

Ipak, Evropa je - Evropa, a Rafa Benites ioanako nema puno prilika u Engleskoj da prigrabi neki trofej, osim u FA Kupu. Zbog toga će “plavci” večeras u Pragu svim silama krenuti na domaću Spartu, a ambicije im sežu mnogo dalje od šesnaestine finala.

"Letite avionima, igrate na sjajnim stadionima, na prvi pogled nema tu puno razlike u odnosu na Ligu šampiona. Ipak, drugačije je u glavama. Odmah pomislite - hm, ovo je drugačije. Ali, ne bismo smjeli da razmišljamo tako. Pogledajte samo kakvi timovi igraju u Ligi Evrope i biće vam jasno koliko je teško osvojiti trofej", rekao je Rafa Benites.

Spisak klubova koji će se boriti u prvoj nokaut rundi zaista je impresivan: osim Čelzija, Liverpula, Intera i Atletika, tu su Napoli, Totenhem, Lion, Njukasl, Ajaks, Anži, Zenit, Bajer Leverkuzen...

"Neke utakmice na ovoj listi zaista su kao Liga šampiona", poručio je trener Liverpula Brendan Rodžers.

Njegov tim putuje u Sank Peterburg, na noge Zenitu, u jednom od šlagera šesnaestine finala Lige Evrope.

"Igraćemo sa najboljim mogućim timom. Nemamo šta da krijemo - želimo da prođemo. U Premijer ligi nam je ostalo 12 utakmica, a to nije prenatrpan kalendar. Razmišljamo i o Evropi", priznao je Rodžers.

“Redsi” će morati da se obračunaju sa ruskom zimom, ali i sa osvježenim protivnikom koji nakon razočaravajuće jeseni želi da potvrdi renome i uloženi novac.

Biće ovo prva zvanična utakmica Zenita od čuvenog zimskog “manifesta” navijača, u kojem se zabranjuje tamnoputim fudbalerima i homoseksualcima da nastupaju za ruskog šampiona. Ipak, trener Lućano Spaleti ne haje:

"Zenit je otvoren za sve. Dakle, igraće i Vicel i Hulk i Bruno Alveš", rekao je Italijan.

Anži na stadionu Lokomotive u Moskvi čeka Hanover. Očekuje se debi super-pojačanja iz Šahtjora, Brazilca Vilijana. Aktuelni pobjednik Atletiko Madrid igra kod kuće sa Rubinom, Inter čeka Kluž, dok Lion gostuje Totenhemu.

Parovi

Njukasl - Metalist (21.05)

Zenit - Liverpul (18)

Anži - Hanover (18)

Sparta Prag - Čelzi (19)

Levante - Olimpijakos (19)

Napoli - Plzen (19)

Dinamo Kijev - Bordo (19)

Bajer Leverkuzen - Benfika (19)

Bate Borisov - Fenerbahče (19)

Ajaks - Steaua (19)

Bazel - Dnjepar (21.05)

Inter - Kluž (21.05)

Štutgart - Genk (21.05)

Atletiko Madrid - Rubin (21.05)

Borusija Menhengladbah - Lacio (21.05)

Totenhem - Lion (21.05)

Revanš utakmice na programu su 21. februara.

Bonus video: