Nejmar u suzama, Tite se zateturao od radosti - Brazil se odblokirao u foto-finišu

Curio je prvi od šest minuta sudijskog dodatka, "selesao" se suočavao sa dramatičnim remijem, drugim na Mundijalu, kada je Kutinjo utrčao iz drugog plana i vrhom kopačke gurnuo loptu kroz noge, do tada fenomenalnog Kejlora Navasa.
78 pregleda 1 komentar(a)
Brazil, Foto: Reuters
Brazil, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.06.2018. 14:14h

Najemotivnija utakmica u dosadašnjem toku Mundijala završila se srećno za Brazilce - suzama Nejmara i pobjedom nad Kostarikom u sudijskoj nadoknadi vremena (2:0).

Kutinjo i 91. i Nejmar u 97. minutu slomili su srca upornih "tikosa", koji su se grčevito branili svo vrijeme u regularnom toku, a u finišu pomalo i koristeći nesportske metode (izležavanja po terenu).

Sve je to dodatno iznerviralo ionako nervozne Brazilce, posebno nakon odluke sudije Kujpersa da 10 minuta prije kraja dosudi, pa uz konsultaciju VAR-a, poništi dosuđeni penal nad Nejmarom. Bila je to ispravna odluka, Nejmar je više odglumio faul, nego što je zaista zaustavljen rukom...

I onda, curio je prvi od šest minuta sudijskog dodatka, "selesao" se suočavao sa dramatičnim remijem, drugim na Mundijalu, kada je Kutinjo utrčao iz drugog plana i vrhom kopačke gurnuo loptu kroz noge do tada fenomenalnog Kejlora Navasa.

Kompetan stručni štab Brazila, i rezervni fudbaleri, završili su u terenu, a selektor Tite i na travi, jer se zateturao od radosti...

U 97. minutu Nejmar je sa pet ubacio loptu u gol i potvrdio pobjedu, a onda zaplakao - je li se jedan od najvećih favorita Mundijala konačno odblokirao?

Nevjerovatno, ali istinito - bila je ovo prva mundijalska pobjeda Brazila, petostrukog svjetskog prvaka, ostvarena golom (golovima) nakon 90. minuta!

Opet su se mučili Brazilci, nisu pokazali ni djelić onoga što se očekuje od njih, srljali su, žurili, napadali uglavnom nepovezano, što su Kostarikanci, predvođeni Navasom, uspješno blokirali. Sve do sudijske nadoknade...

Imao je, međutim, Brazil dosta šansi - sve u drugom poluvremenu, jer tim takve klase protiv defanzivno orjentisanog protivnika jednostavno mora da bude opasan, čak i kada većina igrača nema svoj dan.

Žezus je pogodio prečku, Nejmar je imao dvije dobre šanse, Kutinjo je takođe promašio zicer, ali se ispravio kada je bilo najslađe za njegov tim.

Brazil je prvi u grupi sa četiri boda pred večerašnji duel Srbije (tri) i Švajcarska (jedan), dok je Kostarika eliminisana nakon dva poraza.

BRAZIL - KOSTARIKA 1:0

Sankt Peterburg - Stadion "Krestovski". Gledalaca: 64.000. Sudije: Bjorn Kujpers (Holandija). Strijelci: Kutinjo u 90+1. i Nejmar u 90+7. minutu za Brazil.

Brazil: Alison, Miranda, Silva, Marselo, Fagner, Kasemiro, Paulinjo (70. Firmino), Kutinjo, Nejmar, Gabrijel Žezus (90+3. Fernandinjo), Vilijan (46. Daglas Kosta).

Kostarika: Navas, Gonsales, Duarte, Akosta, Gamboa (75. Kalvo), Borhes, Gusman Peres (83. Teheda), Ovijedo, Ruis, Venegas, Urenja (54. Bolanjost).

Bonus video: