Već su odabrali da budu treneri

"Njima je više potrebna teoretska priprema, metodologija rada, jer što se tiče prakse, oni je imaju u malom prstu", kaže direktor škole za trenere FSCG Niko Raičković.
55 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2012. 14:38h

Fudbalska reprezentacija Crne Gore nije samo hit drugih vezanih kvalifikacija, uz Španiju jedina neporažena selekcija u 2012. godini, već je i mogući rasadnik trenera!

Zvuči pomalo iznenađujuće, ali skoro polovina od aktivnih reprezentativaca zainteresovano je i spremno da odmah po okončanju fudbalske karijere sjedne na trenersku klupu, znanje stečeno tokom dugogodišnjeg aktivnog igranja iskoristi tako što će ga prenijeti mlađim generacijama.

Milorad Peković, Milan Jovanović, Miodrag Džudović, Branko Bošković i Vladimir Božović odlučili su da pauzu od profesionalnih obaveza umjesto na odmoru provedu u školskim klupama - Fudbalski savez Crne Gore za njih je organizovao prvi semestar kombinovanog kursa za dobijanje trenerske A licence.

"Njima je više potrebna teoretska priprema, metodologija rada, jer što se tiče prakse, oni je imaju u malom prstu", kaže direktor škole za trenere FSCG Niko Raičković.

Uz sadašnje, prve trenerske korake u Tivtu uče i bivši reprezentativci Radoslav Batak i Vlado Jeknić, a sa njima su i nekadašnji reprezentativci bivše države Anto Drobnjak, Damir Čakar, Žarko Lučić i Nenad Brnović.

"Fudbal je ono u čemu se dobro snalazimo i mislim da je najbolje da ostanemo u njemu i nakon aktivnih karijera. Čuo sam za ovaj program i odlučio sam da se odazovem, jer nikada ne znate kad će vam zatrebati, ne samo da budete trener nego i neke druge stvari", kaže Branko Bošković, doskorašnji vezista DC junajteda iz Vašingtona.

Broj potencijalnih trenera iz sadašnjeg sastava crnogorske reprezentacihe čak je i veći: Andrija Delibašić, Mitar Novaković, Marko Baša, Vukašin Poleksić, Dejan Damjanović i Mladen Kašćelan prijavili su se za trenersku školu u Tivtu, ali su odlučili da praktičan i teoretski rad ostave za drugu priliku...

"Toliko sam dugo u ovome i toliko volim fudbal da ne vidim sebe u nekom drugom poslu nakon završetka aktivne karijere - kaže Milorad Peković, vezista Grojter Firta, koji je sjeo u školsku klupu direktno iz Bundes lige".

Upravo se na njegovom primjeru vidi ozbiljnost i želja da se odmah po okončanju karijere mjesto na terenu zamijeni za mjesto kraj aut-linije.

Peković je prije dva dana prvi put postao otac, ali je samo nakratko napustio školske obaveze.

"Neki od nas više nisu u godinama da na duže planiraju igračku karijeru, zato je ovo pravo vrijeme da počne da se razmišlja šta raditi poslije. Što se mene tiče, nemam dilemu, ne vidim sebe nigdje osim u fudbalu".

Peković je u Njemačkoj već deset godina, prošao je školu koja se iznad svega bazira na disciplini i vojničkom stavu u igri. Po njegovom mišljenju, ni balkansku školu ne treba zanemariti, a Španci već nekoliko godina pokazuju kako mašta i imaginacija odnose prevagu.

"Njemci su disciplinovani kao roboti, ne samo u fudbalu, ne samo u sportu. To im donosi uspjeh u gotovo svim oblastima. Ipak, mislim da treba naći neku sredinu između nas i njih. U fudbalu je važna i improvizacija, pogledajte primjer Španije", ističe Peković.

Nove i buduće generacije su u prednosti u odnosu na stariju gardu. Globalizacija fudbala učinila im je dostupnim najsavremeniju literaturu, a to što su odavno u inostranstvu i mogućnost da vide kako se radi i razmišlja u zemljama sa reputacijom i prepoznatljivom fudbalskom školom.

I, naravno, da se upoznaju sa trenerima različitih profila i razmišljanja.

"Fudbal se dosta promijenio od kada sam počeo karijeru, pa do danas. Promijenio sam i dosta trenera, različitih imena i profila, od stare garde pa do savremenih. Svi su mi ostali u sjećanju, ne bih nikog izdvajao. Mislim da je poenta da od svakog pokupiš dobre stvari i probaš da to uklopiš u jednu pravu cjelinu", kaže Branko Bošković.

Šestodnevna škola završava se u nedjelju, a drugi semestar planiran je za jun. Kandidati koji dobiju A licencu moći će odmah da konkurišu za Profi - najveće trenersko zvanje po kriterijumima UEFA.

I Krojf se uvijek vraćao na početak

Nikola-Peco Rakojević, trener Rudara i predavač na trenerskoj školi, kaže da su budući treneri tu da između ostalog nauče i početne korake. Iako su mnogi od njih promijenili po nekoliko evropskih klubova i zemalja...

"Zašto da uče početne korake? Uvijek se vraćam na riječi Johana Krojfa da se mnogo puta u trenerskoj karijeri vraćao na početak. Nikada u fudbalu ne možeš da kažeš „ja to znam”, jer tek onda shvataš da nisi u pravu. A što više znaš, shvatićeš koliko u stvari ne znaš", objašnjava Rakojević zašto je fudbal kompleksna materija, a trenerski posao izuzetno težak.

Ipak, sadašnji polaznici škole za trenere su u startnoj prednosti...

"Ako ste kao igrač promijenili tri ili četiri zemlje, onda jeste u prednosti. Sistemi rada su slični, ali ste se upoznali sa razlikama u pristupu i organizaciji. I uvjeren sam da će nakon ove škole mnogi od fudbalera drugačije gledati na svoje obaveze u klubovima", ističe Rakojević.

„Klasa” Jirgena Klopa

Milorad Peković promijenio je dosta trenera u karijeri, ali jedno ime zapada za oko - Jirgen Klop, sadašnji trener Borusije Dortmund, sa kojim je tri godine sarađivao u Majncu.

"Klop je i dalje relativno mlad trener, a već je postigao impresivne uspjehe. I u Majncu i sada u Borusiji Dortmund karakterisalo ga je to što je obično rezultate pravio sa fudbalerima koji prije njega nisu bili puno afirmisani, i bez velikog novca - kaže Peković.

Upravo je Klop primjer da trener pravi fudbalere, a ne samo da veliki fudbaleri prave velikog trenera.

"Klop je definitivno čovjek na kojeg treba obratiti pažnju i gledati ga kao uzora", ističe Peković.

Galerija

Bonus video: