Oliver Kan: Gvardiola bi se teško snašao u Bajernu

"Filozofija Bajerna se bitno razlikuje od one koju ima Barselona. Da ne pričamo o jezičkoj barijeri na koju bi naišao Gvardiola ako izabere Minhen...”, tvrdi Kan.
52 pregleda 0 komentar(a)
Gvardiola, Foto: Reuters
Gvardiola, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.12.2012. 14:28h

Budućnost Pepa Gvardiole je misterija koja mjesecima (tačnije, od momenta kada je napustio Barselonu) opterećuje svjetske fudbalske stručnjake, novinare, predsjednike klubova...

Mančester siti, Mančester junajted, Čelzi, Bajern, Milan... Sve su to klubovi koji su pokazali interesovanje za ovog katalonskog trenera. Oliver Kan, legenda bavarskog giganta, u kolumni za njemački "Bild” je ukazao na probleme s kojima bi se susreo Gvardiola ako prihvati da dođe na "Alijanc arenu”.

Njemački mediji, inače, odavno pišu da Gvardiolu privlači posao u Bajernu, jer bi tako stigao u "klub s jasnom strategijom”. Makar donekle sličnom onoj koju je imao na "Nou kampu”.

"Gvardiola je pod velikim uticajem fudbalske kulture koja vlada u Barseloni. Sjetite se, situacija je jedinstvena - on nije bio samo trener prvog i rezervnog tima, već je prije toga 11 godina bio fudbaler katalonske ekipe. Malo koji klub na svijetu ima tako jak identitet kao Barselona, zato mislim da će Pepu biti teže da se prilagodi na život u Bajernu”, napisao je Kan za "Bild”.

Riječ ovog čuvenog čuvara mreže, ikone njemačkog fudbala se i te kako poštuje. U pitanju je čovjek koji je osvojio čak 23 titule sa Bajernom, te Evropsko prvenstvo s reprezentacijom 1996. godine...

"Filozofija Bajerna se bitno razlikuje od one koju ima Barselona. Da ne pričamo o jezičkoj barijeri na koju bi naišao Gvardiola ako izabere Minhen. Pa nijedan legendarni Njemac poput Jirgena Klinsmana nije mogao da riješi neke strateške probleme u Bajernu. Razlike su jednostavno ogromne, ali ne i nerješive...”, tvrdi Kan.

Ipak, rješenje postoji, ali samo ako su sve strane raspoložene za kompromis.

"Ako Bajern i Gvardiola odluče da budu zajedno moraju da prihvate brojne kompromise. Zašto i kao prelazno rješenje na godinu ne spojiti Jupa Hajnkesa i Gvardiolu? Neka Hajnkes bude podrška iz sjenke novom treneru dok ovaj ne sprovede svoj sistem. Bajern je velikan, ali su mu uvijek dobrodošle nove ideje koje su u skladu s evropskim standardima. Za to je, međutim, potrebno hrabrosti. Zbog toga i mislim da nas čeka interesantna polusezona”, istakao je Kan.

I Gvardiolin izbor ni trebalo brzo da bude jasan, a kao najzobiljnija opcija se pominje Mančester siti. Navodno, Španac i čelnici "građana” su već postigli usmeni dogovor za naredno ljeto.

Bonus video: