Tehnologija na gol liniji sjutra prvi put zvanično na meču

"Sudija ima posljednju riječ. Tehnologija neće promijeniti brzinu, vrijednost ili duh igre. Nema razloga da neko bude protiv ove tehnologije", rekao je Valk.
58 pregleda 1 komentar(a)
Tehnologija, Foto: BETA/AP
Tehnologija, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 05.12.2012. 12:48h

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) predstaviće na svjetskom klupskom prvenstvu tehnologiju na gol liniji koja bi trebalo da precizno odredi da li je lopta ušla u gol.

Na japanskom stadionu Jokohama koristiće se sistem Golref, zasnovan na magnetnom polju, dok će Tojota biti opremljena Okom sokolovim koje koristi kamere.

Turnir od sedam klubova počinje sjutra utakmicom Okland sitija iz Novog Zelanda i Hirošime.

"Sjutra će tehnologija na gol liniji biti prvi put zvanično korištena na utakmici. Ispitivanja su završena, a instalacioni testovi su bili uspješni", rekao je generalni sekretar FIFA Žerom Valk.

Sudije će prije svake utakmice isprobati da li je sistem ispravan na oba gola.

Arbitar će i dalje imati potpunu autonomiju u odlučivanju tokom utakmice, a tehnologija na gol liniji biće mu samo dodatna pomoć.

"Sudija ima posljednju riječ. Tehnologija neće promijeniti brzinu, vrijednost ili duh igre. Nema razloga da neko bude protiv ove

tehnologije", rekao je Valk.

Ovo takmičenje će poslužiti kao pomoć FIFA u odlučivanju koja će se tehnologija koristiti na šest stadiona za Kup konfederacija 2013. godine, a onda i za Svjetsko prvenstvo 2014.

Svjetska kuća fudbala će u martu donijeti odluku o sistemu.

Bonus video: