Vešović platio ceh evropskom uspjehu

"Neću da se pravdam i tražim razloge zašto je ekipa došla do ovoga, ali dosta negativnih stvari se poklopilo", kazao je sada već bivši trener Zete.
194 pregleda 0 komentar(a)
Rade Vešović, Foto: Savo Prelević
Rade Vešović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.10.2012. 08:57h

Zeta je za nekoliko mjeseci prešla put od velikog, istorijskog uspjeha na međunarodnoj sceni (plasman u plej-of za Ligu Evrope), do nevjerovatne krize u domaćem šampionatu. Krize koja je zakovala Zetu za donji dio tabele i “predodredila” timu iz Golubovaca borbu za očuvanje prvoligaškog statusa.

Nakon serije od četiri uzastopna poraza u šampionatu, odnosno čak sedam izgubljenih mečeva u deset prvoligaških kola, sada već bivši trener Rade Vešović se povukao. Vešović je, tačnije, nakon posljednjeg poraza od Rudara (1:3) ponudio ostavku a uprava kluba je, prema očekivanju, i prihvatila.

"Neću da se pravdam i tražim razloge zašto je ekipa došla do ovoga, ali dosta negativnih stvari se poklopilo. Tu prije svega mislim na potrošenost ekipe, dugačke pripreme, brojne povrede... Najvažnije je, međutim, da je moj drugi odlazak iz Zete protekao onako kako treba, u prijateljskom tonu. Zetu smatram drugom kućom, ljude iz kluba svojim prijateljima koji su mi i drugi put ukazali šansu. Ne doživljavam ovo kao smak svijeta, već kao doprinos da se klub vrati na pobjedničke staze. Nadam se da će moj nasljednik uspjeti da vrati ekipu", kazao je Vešović.

A spisak “negativnih stvari”, po Vešoviću, svodi se na nekoliko (već pomenutih) faktora.

"Nemam ništa posebno da dodam, igrači su se zaista maksimalno istrošili u minulom periodu. Napravili smo odličan rezultat na evropskoj sceni, a potom nas je zadesio problem što su nam se ključni igrači povrijedili. Nije bilo lako nadomjestiti odsustvo Božovića, Kneževića, nismo mogli da računamo ni na dvojicu Radulovića... Ljeto je bilo prenaporno za nas, odigrali smo 17-18 utakmica za nepuna dva mjeseca. To su osjetili i mlađi igrači, Boljević i Kalačević su takođe imali povrede", podsjeća Vešović.

Nakon vrelog evropskog ljeta, te osam mečeva u kvalifikacijama za Ligu Evrope, uslijedio je strmoglavi rezultatski pad u prvenstvu... Takav problem je već “detektovan” u crnogorskom klupskom fudbalu, ali nije toliko očigledan jer domaći klubovi često ne preskoče nijednu ili u boljem slučaju prebrode jednu prepreku na međunarodnoj pozornici.

"Znao sam da će doći do toga, ali nisam očekivao da će rezultatski pad trajati ovoliko dugo. Mislim i da pojedine mečeve u kojima je izostao rezultat nismo odigrali toliko loše. Na dosta utakmica nismo mogli da sastavimo ekipu i javljao se problem kao na posljednjem meču sa Rudarom kada je Burzanović nenadano otpao iz tima zbog virusa", zaključio je Vešović.

Dosta lijepih trenutaka

Nije čudo da će Vešović pamtiti evropski izazov sa Zetom, jer je klub iz Golubovaca plasmanom u završno kolo kvalifikacija za Ligu Evrope napravio najveći uspjeh u istoriji crnogorskog klupskog fudbala. A onda je uslijedio katastrofalan poraz od holandskog giganta PSV-a (sa čak 14:0 u dvomeču).

"U proteklih 15 mjeseci doživio sam puno lijepih trenutaka u Zeti, koja za mene nije samo klub u kojem sam radio i to ne kažem iz nekakve kurtoazije. Bilo je dosta radosti zbog uspjeha na evropskim mečevima, to su stvari koje ću pamtiti do kraja života. Predvodio sam Zetu u dva navrata, nadam se da ću biti njen trener i treći put", rekao je Vešović, koji će se sada posvetiti profesionalnom usavršavanju.

"U decembru me čeka seminar za dobijanje profi-licence", rekao je bivši trener Zete.

Bonus video: