Đurđevac: Balkanska liga? Ni govora o tome

"Zamislite šta bi se dogodilo kada bi Engleska, Francuska i Italija odlučile da formiraju jedinstvenu ligu. Propao bi koncept Lige šampiona", kazao je Đurđevac.
0 komentar(a)
momir đurđevac, Foto: Savo Prelević
momir đurđevac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.10.2012. 00:53h

Na proljeće 2015. kreće Balkanska liga u fudbalu, sa 16 klubova iz zemalja bivše Jugoslavije, među kojima i iz Crne Gore, objavio je juče hrvatski nedjeljnik “Globus” sa prefiksom - ekskluzivno!

Uefin “pakleni plan”, po kojem bi zemlje iz bivše države bile natjerane da formiraju jedinstvenu ligu, sklopljen je, tvrdi hrvatski list, prošlog mjeseca u hotelu “Splendid” u Bečićima, na sastanku fudbalskog top-menadžmenta kojem su prisustvovali čelni ljudi fudbalskih saveza Jugoistočne Evrope i visoki zvaničnici Uefe.

Prvi demanti stigao je iz FSCG - generalni sekretar crnogorskog Saveza Momir Đurđevac, koji je prisustvovao sastanku u Budvi, kazao je “Vijestima” da su hrvatski mediji potpuno promašili temu.

"Takvi sastanci se organizuju svake godine i njihova svrha je da Uefa čuje šta nacionalni savezi misle o pojedinim temama. Ovoga puta te teme su bile dupli termini u kvalifikacijama, zatim mlade reprezentacije koje će od 2016. godine igrati sa istim protivnicima s kojima će igrati A selekcije... Pitanje regionalne lige je uvijek aktuelno i ono se provlačilo i prošle godine na sastanku u Kipru, ali pisanja hrvatskih medija nemaju blage veze sa istinom", kaže Đurđevac.

Generalni sekreter FSCG iznio je potom nekoliko teza po kojima formiranje regionalne lige nije moguće u bliskoj budućnosti.

"Jugoslovenska liga nekada je bila vrlo jaka i svi su pomalo nostalgični za tim vremenom, ali priča staje kada se otvore neka pitanja. Prije svega to je pitanje bezbjednosti. Ne sastaju se samo timovi na terenu, već i njihovi navijači. Ko bi garantovao sigurnost? Iza takve lige morala bi veoma čvrsto da stane država. Sljedeće pitanje su termini - kada bi se igralo i ko bi pronašao te datume? Da li bi to značilo da Budućnost, Zvezda, Hajduk ne bi učestvovali u domaćim ligama? Da li bi učešćem u regionalnoj ligi ovi klubovi izgubili svoja mjesta u Uefinim takmičenjima. Postoje i druga brojna pitanja koja su vrlo komplikovana", istakao je Đurđevac.

Generalni sekretar FSCG indirektno je poručio da ni Uefa ne bi prihvatila takvu ligu.

"Zamislite šta bi se dogodilo kada bi Engleska, Francuska i Italija odlučile da formiraju jedinstvenu ligu. Propao bi koncept Lige šampiona", kazao je Đurđevac.

Liga eks-Ju tako će vjerovatno sačekati bolju priliku. Uostalom, fudbal nije isto što i košarka, rukomet, vaterpolo...

Bonus video: