Barsa već rješava prvenstvo?

Ako Barselona večeras savlada Real Madrid na „Nou kampu”, u 253. po redu „el klasiku”, najvećem svjetskom derbiju, imaće nevjerovatnih 11 bodova prednosti o odnosu na vječitog rivala
5 komentar(a)
Ažurirano: 07.10.2012. 10:07h

Primera bi mogla da bude odlučena u oktobru, već u 7. kolu!

Ako Barselona večeras savlada Real Madrid na „Nou kampu”, u 253. po redu „el klasiku”, najvećem svjetskom derbiju, imaće nevjerovatnih 11 bodova prednosti o odnosu na vječitog rivala.

Ovaj detalj, uz tradicionalne istorijske, soliološke i političke finese koji su obavezan dekor svakog duela Reala i Barse, čini sudar u Kataloniji posebno zanimljivim.

Jer, teško je povjerovati da bi Real mogao da stigne toliku razliku, makar se do kraja prvenstva igralo 31 kolo, makar Murinjo vjerovao da je ovo „obična utakmica za tri boda”.

"Kada igraju Real i Barsa staje cijela plenata, ali kada se sve sabere, ipak je ovo meč koji može da donese samo tri boda", rekao je Murinjo.

Donosi tri boda, a vrijedi - šest. Tačno toliko iznosila bi razlika u slučaju da Real pobijedi (minus pet u odnosu na Barsu) i u slučaju da izgubi (minus 11).

Murinjo: Promijenili smo čip

Mogućnost da u jednom meču neutrališu makar dva od tri kiksa u dosadašnjem dijelu sezone, posebno motiviše fudbalere Reala.

"Naš cilj je da osvojimo prvenstvo, pa i kada imamo osam bodova manje. Biće sjajna utakmica, izazov je igrati protiv Barselone, kao što je izazov igračima Barselone kada igraju protiv Reala. Naš cilj je pobjeda", dodao je Murinjo, čiji je tim dobio pet posljednjih utakmica.

"Šta se dogodilo u odnosu na početak sezone? Promijenili smo čip", u svom stilu je zaključio Specijalni.

Vilanova: Ovo je fudbalska utakmica, a ne politika

Odnosi između Katalonije i zvanične Španije su zategnuti, jer jedna od najbogatijih španskih pokrajina sve glasnije traži nezavisnost.

To je toliko iznerviralo jednog generala španske vojske, da je između redova zaprijetio Kataloncima...

Ipak, Tito Vilanova pred svoj treći „el klasiko” u ulozi šefa stručnog štaba Barse ne želi da se išta od tih tenzija prenese na teren.

A neće biti nimalo lako - „blaugrana” je simbol Katalonije, a „kraljevskom klubu” sam nadimak govori sve...

"Igra se fudbalska utakmica, ništa više. O politici se može raspravljati nekog drugog dana, na nekom drugom mjestu. Ovo je sport, ovo je veliko rivalstvo, i ne smije da se vezuje sa politikom", naglasio je Vilanova na sinoćnjoj pres konferenciji na „Nou kampu”.

Katalonci bi mogli da igraju berz dva standardna centralna beka - kapiten Karles Pujol je u utorak doživio užasnu povredu lakta, dok Đerard Pike ima problema sa stopalom.

"Pikeov nastup zavisi od noge, nikako od njegove želje. Imaće test pred utakmicu, ali do tada ništa ne mogu da predvidim", naglasio je Vilanova, koji bi šansu u centralnom dijelu odbrane mogao da ukaže Havijeru Maskeranu.

- Maskerano se odlično adaptirao na ulogu štopera.

Inijesta: Ovo je drugačiji meč

Novinari iz svih djelova svijeta sjatili su se u Barseloni, kako bi prisustvovali jednom od najspektakularnijih fudbalskih mečeva na svijetu. „El klasiko” je privukao i američku televiziju ESPN, koja je napravila ekskluzivni intervju sa Andresom Inijestom.

"Svi derbiji su različiti, ali svi imaju jednu stvar istu - tenziju. To su drugačije utakmice od svih drugih, a ovaj derbi je jož važniji, jer bismo mogli da steknemo ogromnu prednost", rekao je Barsin matesro za ESPN.

Inijesta je Amerikancima otkrio ko su mu bili idoli.

"Uvijek sam se divio Gvardioli i Laudrupu, imao sam njihove postere. Ipak, htio sam da stvorim svoj put, kojim sam, zadovoljan".

Galerija

Bonus video: