Budućnost pod pritiskom dvocifrenog minusa

Posljednji i jedini put Budućnost je bila na “minus deset” u odnosu na lidera 2. decembra 2007. godine, u finišu prvog dijela sezone u kojoj je na kraju osvojila titulu?!
1 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2012. 09:53h

Pod neobičnom vrstom pritiska nalaze se fudbaleri Budućnosti, uoči današnjeg gostovanja Zeti na Trešnjici.

Pritisak se, doduše, podrazumijeva za ekipu od koje se svake godine očekuju trofeji, ali ovo se do sada dogodilo samo jednom u prethodnih šest godina - Podgoričani, naime, rizikuju da zaostanu dvocifren broj bodova u odnosu na vodeću Sutjesku, ako danas ne zabilježe pobjedu.

Posljednji i jedini put Budućnost je bila na “minus deset” u odnosu na lidera 2. decembra 2007. godine, u finišu prvog dijela sezone u kojoj je na kraju osvojila titulu?!

Lijevi bek Budućnosti Risto Radunović, koji je tada imao samo 15 godina, vjeruje da njegova ekipa ovoga puta neće baš tolikom zaobilaznicom tražiti put do nove titule.

"Što se tiče pritiska, on uvijek postoji, pa bili prvi, drugi ili treći na tabeli. Fudbaleri Budućnosti moraju da se naviknu da “žive” u takvom ambijentu i to ne smije da bude nikakav alibi. Što se tiče borbe za titulu, ne da ne mislimo da je sve izgubljeno, već čvrsto vjerujemo da ćemo se uskoro ravnopravno boriti za vrh. Sutjeska jeste puno odmakla, ali sam siguran da Nikšićani ne mogu da izdrže takav ritam. Zbog toga je najvažnije da mi budemo pravi i da konačno uđemo u seriju pobjeda", kaže Radunović.

Šampion se muči ove sezone, osim što nema pravih rezultata, na pojedinim mečevima igra i motiv djeluju toliko siromašno da se čini da nije baš blizu dan kada će krenuti pobjednička serija.

Radunović, ipak, vjeruje da je taj dan blizu (možda već danas) i napominje da je za sve kriva - Evropa.

"Odlično smo odigrali mečeve protiv Slaska, posebno revanš, u kojem smo slavili i malo nam je nedostajalo da prođemo dalje. Plašim se da su nas te utakmice malo poljuljale, jer smo nakon Poljske očekivali da će nam biti lakše u Crnoj Gori, a domaća liga se očigledno ne mijenja, uvijek je ista", dodaje lijevi bek Podgoričana.

Srećom za Budućnost, današnji rival osjeća četvorostruko veće posljedice od igranja na evropskoj sceni ovog ljeta. Budućnost je igrala dvije, a Zeta čak osam utakmica u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

"Mislim da će i pored svega biti pravi derbi, Budućnost i Zeta su stari rivali, te utakmice su uvijek imale poseban naboj i draž. Očekujemo pobjedu, vjerujem da bi nas tri boda sa teškog gostovanja vratila u život", kaže Radunović.

Fudbaleri Budućnosti su ove sezone počeli da “ruše” mnoge lijepe tradicije, pa im danas vjerovatno neće puno značiti podatak da su slavili na tri od četiri posljednja gostovanja na Trešnjici, uz jedan remi.

"Stadion Zete nam nije nepoznat, dobili smo prošle sezone 2:0 na Trešnjici, kući smo slavili 5:0... Ipak, o tome nećemo razmišljati. Očekuje nas težak meč i daćemo sve od sebe da zabilježimo pobjedu", zaključuje Radunović.

Flavio je van stroja zbog povrede, ali se u odbrani vraća oporavljeni Orahovac.

Desetkovana Zeta uzda se u motiv

Zeti, po običaju, ne fali inspiracije kada igra protiv Budućnosti, ali joj ovog puta nedostaje igrački kadar... Trener Rade Vešović pred današnji okršaj na Trešnjici ne može da računa na čak četvoricu koji su iznijeli teret na dosadašnjim mečevima (uključujući i evropske utakmice).

Povrijeđeni su Miloš B. Radulović, Boljević i Božović, dok je Miloš M. Radulović pod suspenzijom. Ako se tome doda da Knežević, takođe, i ne trenira zbog povrede, te da je neizvjestan nastup Koraća, onda je potpuno jasno u kakvoj situaciji su domaćini...

"Mi smo možda u težoj situaciji od Budućnosti. Imamo dosta problema sa povrijeđenim i kažnjenim igračima, ali ekipa koja istrči na teren - pružiće maksimum. Vidjećemo ko će nastupiti, jer uz sve probleme imamo Zariju Peličića i Ajkovića koji su se tek prije dva dana vratili u trenažni proces", kazao je Vešović.

Zeta je, međutim, u nezavidnoj poziciji - osvojila je samo pet bodova u sedam kola.

"Budućnost nije ekipa kojoj treba prijetiti. No, bez obzira na sve, imamo i mi kvaliteta. Derbiji su posebna priča, tako da možda neće odlučivati ko je trenutno u boljoj formi. Budućnost ima bolji skor od kada je formirana ova liga, pa je sigurno da naši igrači imaju posebnu motivaciju. Ne bih se bojao da možemo da izvedemo ekipu koja je igrala u Evropi. Očekujem, ipak, neizvjestan derbi", zaključio je Vešović.

Zeta - Budućnost

Golubovci - Stadion “Trešnjica”. Sudija: Pavle Radovanovič (Podgorica). Pomoćnici: Veselin Radunović (Nikšić), Dejan Pajović (Cetinje). Početak u 15 časova.

Zeta (4-2-3-1): Radović - A. Dabić, Kaluđerović, Vujačić, Zlatičanin - Burzanović, Kovačević - Krstović, Došljak, Novović - Korać (Orlandić).

Budućnost (4-2-3-1): Agović - Kamberović, Orahovac, Peković, Radunović - Kalezić, N.Vukčević - M.Vukčević (Golubović), Bošković, Kurbegović - Adrović.

Bonus video: