Istina o Hilsbrou 23 godine kasnije

Organi reda su na stadion pustili samo jedna ambulantna kola od ukupno 44 koliko ih je bilo prisutno oko Šefildovog doma...
68 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2012. 13:53h

Dvadeset i tri godine nakon nesreće na stadionu Hilsbro u Šefildu porodice 96 navijača Liverpula koji su smrtno stradali u gužvi nastaloj prije početka utakmice konačno su na uvid dobile tajne dokumente koji govore o radu policije i hitnih službi.

Nezavisno tijelo osnovano 2009. na 20. godišnjicu drame dalo je porodicama na uvid preko 400 hiljada do sada neobjavljenih stranica dokumenata koje su sastavile različite javne službe nakon tragedije. Svi će dokumenti bić objavljeni i na internetu...

Prema britanskom zakonu ti dokumenti mogli su biti u uobičajenim uslovima objelodanjeni tek 2019, odnosno 30 godina nakon tragedije.

Ali, u Velikoj Britaniji postoji i zakon koji odobrava skraćenje tog roka ako se najmanje 100 hiljada osoba izjasni za to putem peticije.

Peticija vezana za tragediju na stadionu Hilsbro, koju je pokrenuo novinar i navijač Liverpula Brajan Irvin, sakupila je 156 hiljada potpisa.

Žrtve su bile dio navijačke grupe "redsa" koja je došla da podrži tog dana svoj klub u polufinalu FA kupa protiv Notingem foresta.

Autobusi kojima su došli iz Liverpula su kasnili zbog radova i kontrola na putu, te su navijači stigli pred stadion tek desetak minuta prije početka utakmice, kada su već stotine navijača bili okupljeni ispod tribine.

Na kraju je policija otvorila ulaz dopustivši naguravanje mase, jer je utakmica trebalo da počne svaki čas.

Većina navijača je tada pojurila prema tunelu koji je spajao dvije gotovo već pune lože, stvorivši tako smrtonosnu gužvu.

Izvještaj o istrazi koji je objavljen 1990. zaključio je da se radi o "nedostatku policijske kontrole", ali je ministarstvo unutrašnjih poslova ocijenilo da nema koga sudski goniti, čime je izazvalo očaj porodica žrtava.

Organi reda su na stadion pustili samo jedna ambulantna kola od ukupno 44 koliko ih je bilo prisutno oko Hilsbroa.

Toni, jedini bolničar koji je ušao na stadion, poslije je opisao haos:

"More ljudi, buka koju ne mogu zaboraviti. Njihovi urlici, ljudi koji su vikali "u pomoć", "ovdje"...Bio sam frustriran kada sam pomislio da sam bio jedini bolničar koji je unutra dok ih je "80 drugih izvan stadiona".

Margaret Aspinal, predsjednica grupe za podršku porodicama preminulih, pozdravila je objavljivanje dokumenata:

"Za to su se porodice i navijači borili 23 godine. Kada postoji prevara, nema pravde", kazala je Aspinal.

Britanski premijer Dejvid Kameron se juče izvinio "zbog dvostruke nepravde".

"Zbog težine novih dokaza iz izvještaja moram da se izvinim porodicama žrtava za sve što su preživjele tokom ove 23 godine. Užasno je što su porodice morale toliko vremena da čekaju na istinu. I nije u redu što je policija promijenila sve i pokušala da za tragediju okrivi navijače", kazao je Kameron.

Bonus video: