Bordo momke motiviše Evropa

"Nemamo se šta lagati, apsolutni smo favoriti. Eliminisaćemo Zetu, a onda ćemo napasti Ligu Evrope!", optimista je Said Husejinović
17 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2012. 16:59h

Okršaj Zete i Sarajeva u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope neće imati zvučan prizvuk prošlosti, niti će previše podsjećati na stara vremena. Razlog je jednostavan: dok su Sarajlije igrale u elitnom društvu nekadašnje jugoslovenske lige, ekipa iz Golubovaca bila je trećeligaš.

Ipak, vremena se mijenjaju, Zeta je od 2005. godine postala najreprezentativniji predstavnik Crne Gore na evrosceni, iako je do ovog ljeta eliminisala samo jednog protivnika (Kaunasa, ljeta 2007), a ispala čak šest puta - od Širokog Brijega, Maribora, Rendžersa, Interbloka, moldavske Dačje i Spartaka iz Trnave.

Veliki evropski uspjeh koji je ekipa Rada Vešovića ostvarila ove sezone, vezavši dva prolaza (protiv Pjunika i JJK-a) ipak obećavaju da će se 2. avgusta na “Koševu” i sedam dana kasnije pod Goricom igrati interesantni mečevi.

Zbog tradicije i svega ostalog, “bordo momcima”, kako je nadimak sarajevskih fudbalera, pripada uloga favorita. Zeta će, s druge strane, iz prikrajka vrebati novo čudo.

"Uloga favorita je na nama. Potrudićemo se da tu ulogu opravdamo. Imali smo svog skauta na utakmici između Zete i JJK-a, tako da ćemo imati dosta informacija o njima. Imamo pravo da vjerujemo da možemo da prođemo dalje", izjavio je nakon prolaza protiv Levskog trener Sarajeva Dragan Jović.

Još veći optimista je Said Husejinović, dvostruki strijelac protiv Bugara (3:1).

"Nemamo se šta lagati, apsolutni smo favoriti. Eliminisaćemo Zetu, a onda ćemo napasti Ligu Evrope!

Optimizam vlada i bosansko-hercegovačim medijima, pa je tako portal “Kliks.ba” predstavljajući narednog protivnika Sarajeva objavio naslov: “Zetu je već izbacivao Široki Brijeg, zašto ne bi i Sarajevo?”.

Iz Golubovaca mogu da ponude kontrargument - ako je Sarajevo prošlu sezonu u domećem šampionatu završilo iza Borca iz Banjaluke, kojeg je eliminisao Čelik, zašto onda Zeta ne bi izbacila Sarajevo?

Tu se krije i mali “problem”. Sarajevo je, kako objašnjavaju tamošnjih mediji, uvijek bolje igralo evropske, nego domaće utakmice.

Priče o većem motivu i ispunjenom “Koševu” u evropskim mečevima možda na prvi pogled djeluju kao prazne floskule, ali Sarajevo zaista djeluje kao mnogo veći klub kada izađe u Evropu nego kada igra domaće utakmice.

“Bordo momci” su, na primjer, prije tri godine eliminisali švedski Helsinborg, čiji je dres nosio Henrik Larson, dok su se prošlog ljeta bez problema obračunali sa još jednim švedskim klubom, Erebrom, nakon čega su eliminisani od Sparte iz Praga.

Ovogodišnja evropska avantura za Sarajevo je počela očajno, pošto je ekipa u dva meča primila čak šest golova od malteških amatera, ekipe Hibernijansa (5:2, 4:4).

Šta se dogodilo u međuvremenu nije poznato, tek u dvomeču protiv Levskog iz Sofije kao da je istrčao novi tim. Nakon minimalnog poraza u Bugarskoj, Sarajevo je u revanšu odigralo jedan od najboljih mečeva posljednjih godina i fenomenalnom pobjedom 3:1 eliminisalo favorizovanog protivnika.

U meču Zete i Sarajeva sudariće se dvije napadačke ekipe - obje igraju u istoj formaciji (4-3-3, ili 4-5-1), i jednim i drugim je napad najbolji dio tima. Najopasniji igrači Sarajeva su upravo ofanzivci, Sulić, Husejinović i Hadžić.

Zetu na “Koševu” 2. avgusta definitivno čeka paklena atmosfera, jer navijači Sarajeva, popularne “zle horde”, predstavljaju dodatnu snagu tima.

Na kraju, Zeta i Sarajevo imaju dobro poslovnu saradnju, sa Trešnjice su se pravo na “Koševo” prije dvije godine preselili Damir Kojašević i Hilmo Gutić.

Zeti od Evrope 240 hiljada

Zeta će ovog ljeta ostvariti vjerovatno rekordnu zaradu u Evropi. Prolaz u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, po Uefinoj tarifi, ekipi iz Golubovaca donosi ukupno 240 hiljada eura.

Uefa se prije početka takmičenja obavezala da svaku ekipu nagradi po 80 hiljada za samo učešće u njenom takmičenju.

Svaki prolaz u narednu fazu, s druge strane, donosi po dodatnih 80 hiljada. Zeta bi tako mogla da zaradi 320 hiljada eura ukoliko eliminiše Sarajevo.

Bonus video: