Budućnost dobija 1,2 miliona eura za Bećiraja

Uz 400 hiljada eura, koje je Dinamo uplatio na račun najvećeg crnogorskog kluba, dogovoreno je da Budućnosti pripadne čak 30 odsto od narednog Bećirajevog transfera
0 komentar(a)
BEĆO, Foto: Savo Prelević
BEĆO, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.07.2012. 07:28h

Ukoliko Fatos Bećiraj zaista ode iz Dinama u Hofenhajm za četiri miliona eura, a hrvatski mediji pišu da je posao završen, veliki dobitnik u transferu mogla bi da bude Budućnost.

Prilikom prelaska Bećiraja u Dinamo prije dvije godine, tadašnji sportski direktor Budućnosti Vlado Bulatović dogovorio je sa gazdom Dinama Zdravkom Mamićem procenat od njegove naredne prodaje.

Uz 400 hiljada eura, koje je Dinamo uplatio na račun najvećeg crnogorskog kluba, dogovoreno je da Budućnosti pripadne čak 30 odsto od narednog Bećirajevog transfera.

To znači da bi podgorički klub mogao da zaradi nevjerovatnih milion i 200 hiljada eura ukoliko Hofenhajm zaista plati Dinamu četiri miliona eura, a priča se da je cifra baš tolika.

Zamalo da pare odu na Djevičanska ostrva

I priča ne bi bila toliko zanimljiva da u njoj ne postiji jedna “spletka”, karakteristična za poslovanje crnogorskog kluba u posljednjoj deceniji.

Budućnost je, naime, prije otprilike pola godine, kada je bila u velikom finansijskom problemu (iako ni sada ne stoji puno bolje), odlučila da prihvati ponudu jedne menadžerske agencije, čije je sjedište na Djevičanskim ostrvima, da proda sva prava na procenat od naredne Bećirajave prodaje, i to za mnogo manju sumu od one koju bi mogla da prihoduje ukoliko se transfer u Hofenhajm zaista realizuje.

Iako o tome nema potvrde, priča se da se radi o cifri od 250 hiljada eura - skoro pet puta manjoj od one koju će Podgoričani dobiti ako Hofenhajm plati Dinamu četiri miliona eura.

Da li je ugovor o prenosu prava potpisan, ili pregovori još nisu završeni, tek menadžerska agencija koja je željela procenat od Bećirajeve naredne prodaje nije uplatila novac na račun Budućnosti, što znači da je šansa da podgorički klub ostvari milionsku zaradu sasvim realna.

Ako su pregovori sa agencijom bili u poodmakloj fazi, sreća je za Budućnost što nisu realizovani. Jasno, bolje je 1,2 miliona, nego 250 hiljada.

Budućnost je i imala sreću što Dinamo nije iskoristio opciju da do određenog roka uplati Budućnosti dodatnih 500 hiljada eura, čime opcija “30 odsto” ne bi bila aktivirana.

Zagrebčani su po dogovoru mogli da biraju - ili dodatnih pola miliona Budućnosti, ili procenat od naredne prodaje. Izabrali su ovo drugo, očito da su pogriješili.

Čak i ako se posao sa Hofenhajmom ne realizuje, čini se da je samo pitanje vremena kada će Zdravko Mamić, veliki majstor da kupi jeftino, a proda skupo, unovčiti Bećirajeve golove.

Crnogorski reprezentativac bio je prošle sezone najbolji strijelac hrvatskog šampionata, u kojem je Dinamo osvojio duplu krunu, a postigao je i prvi gol za „modre” u Ligi šampiona, protiv Real Madrida, na stadionu „Santjago Bernabeu”.

Stigao je na probu 2008. godine

Bećiraj će, po svemu sudeći, nastaviti meteorski uspon u karijeri.

Prije samo četiri godine sada već 24-godišnji napadač bio je amater u klubu Besa iz Peći, a u Budućnost je stigao na probu.

Doveo ga je nekadašnji igrač Sutjeske Mihtar Rama, u dogovoru sa sekretarom Budućnosti Mladenom Tomaševićem.

Nakon samo jednog kontrolnog meča na Starom aerodromu tadašnji trener Branko Babić, te direktori Žarko Vukčević i Mojaš Radonjić podigli su palac gore, a Bećiraj za kratko vrijeme postao ljubimac navijača i ostavio neizbrisiv trag pod Goricom.

Bonus video: