Crna Gora - Slovenija, talenat ili vojska: Ko će ljepše čekati septembar

Tumbaković uporedio protivnika sa disciplinovanom vojskom, ali i izrazio nadu da će prevagnuti talenat njegovog tima
1 komentar(a)
tumbaković, Foto: Savo Prelević
tumbaković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.06.2018. 10:34h

Oslabljena Crna Gora večeras protiv Slovenije (20.15) igra posljednji prijateljski meč pred septembarski start Lige nacija.

Biće to šansa da se uknjiži pobjeda u "nezvaničnim" utakmicama, na koju se čeka četiri i po godine.

- Drago mi je što čujem da je nismo pobijedili toliko dugo, jer sam mislio da samo ja nisam dobio prijateljski meč - kazao je Tumbaković.

Crna Gora večeras ima posljednju priliku da prekine negativnu, ali u suštini i ne toliko značajnu seriju.

Jer, od septembra, sa startom Lige nacija, prijateljski mečevi odlaze u istoriju, igraće se isključivo takmičarski dueli, u kojima Crna Gora, barem u posljednje dvije godine, ima mnogo bolji bilans.

- Važna je utakmica da stvorimo lijepu atmosferu za septembar. Bićemo jači tada, ali dobar rezultat uvijek stvara dobar ambijent - stavio je Tumbaković do znanja da bi njegovoj selekciji prijao dobar rezultat na kraju sezone.

I Slovenija je, kaže selektor, u sličnoj situaciji kao i Crna Gora...

- I oni su bez nekoliko igrača. Tu smo ravnopravni, a mi ćemo imati prednost publike u želji da ostvarimo rezultat. Prošle godine u junu smo pobijedili Jermeniju, u takmičarskom meču, a bila je priča da Crna Gora ima jaku lošu tradiciju u tom mjesecu. Hajde sada da u junu slavimo i u prijateljskom duelu - poručio je Tumbaković.

Neće biti lako, jer je Slovenija tim koji je Tumbaković uporedio sa - vojskom. “Zmajčeki” su tri puta igrali na velikom takmičenju, a od Crne Gore nikada nisu doživeli poraz, ni u seniorskoj ni u mlađim konkurencijama, ni otkada je Crna Gora samostalna (1:1 u avgustu 2007), ni kada je bila zajedno sa Srbijom (čuveni remi 3:3 na Euru 2000), da remija u kvalifikacijama za SP 2002.

- Slovenci su napravili izuzetne sportske rezultate - imaju jaku košarku, rukomet, pojedinačne sportove, ali i fudbal. Imaju izraženu disciplinu i borbenost... Oni su vojska, iako možda nemaju kreativnost kao ostali sa ovih prostora. Mi možda želimo sve na talenat, ali ne može sve ni na talenat - naglasio je Tumbaković.

Ipak, na pitanje da li bi radije trenirao vojsku ili supertalentovanu ekipu, odgovorio je:

- Uvijek biram talenat, a najbolje bi bilo da se spoji talenat sa elementima vojske.

Što se tiče sastava, Tumbaković je najavio da će Marušić i Vešović biti u sastavu, uprkos povredama, ali je pitanje koliko mogu da pruže.

Šansu će ponovo dobiti momci koji nisu do sada imali značajniju ulogu, a koji su, složio se Tumbaković, u meču sa BiH pokazali da imaju grč i tremu kada nastupaju za nacionalni tim.

- Osjetilo se to kod pojedinaca, a kod kvalitetnih igrača trema se vremenom ublaži i nestane - zaključio je Tumbaković.

U odnosu na meč sa Bosnom i Hercegovinom Crnoj Gori nedostaju Žarko Tomašević (u Zenici se povrijedio na zagrijavanju), koji je juče operisao meniskus koljena, kao i Filip Stojković, koji je osjetio bol u mišiću.

Od ranije je poznato da nema najvećih vedeta tima, Stevana Jovetića i Stefana Savića, ali ni Nikole Vukčevića, Aleksandra Šćekića, Mirka Ivanića...

Duel pod Goricom počinje u 20.15. Cijene ulaznica se kreću od dva do osam eura, a sudi Hrvat Igor Pajač.

Bonus video: