Za „panenku”je potrebna nevjerovatna hrabrost

„Crvena furija” je eliminisala Portugal i nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca (4:2) plasirala se u finale što je posmatralo 18.141.000 gledalaca ili više od 83 odsto Španaca koji su u to vrijeme gledali TV
0 komentar(a)
Ramos, Foto: Beta/AP
Ramos, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.06.2012. 11:35h

Serhio Ramos je iznenadio sve, Panenkin stil koji je modernizovao Andrea Pirlo mu se toliko dopao da je po svaku cijenu želio da se oproba i momenat nije mogao da bude bolji - protiv velikog rivala iz komšiluka, u penal seriji kada je Španija bila u situaciji da je jedan kiks briše s trona...

Ni selektor Španaca Visente del Boske nije krio da je iznenađen.

"Naravno, ko ne bi bio... Svaki igrač je imao šta da ponudi u penal seriji, sve sam mogao da očekujem, ali da će Ramos onako da šutira - to mi nije palo na pamet. I svaka mu čast, pokazao je da je jako hrabar. Šta bi bilo da je promašio? Pa sada ne bismo vjerovatno bili ovdje i pričali ovu priču", rekao je Del Boske novinarima u Kijevu.

Bivši trener Reala je priznao da je tenzija bila ogromna unutar tima.

"Čekajući penale, osjetio sam pritisak kod igrača. Znali su da možemo da ostanemo bez svega, a došli smo ovdje da dokažemo da smo najbolji. Vjerujem da imamo još snage za finale, ostao je još samo jedan meč", kazao je Del Boske.

I, zaista, Španija nikada nije bila bliža eliminaciji.

Još od utakmice sa Italijom u četvrtfinalu Eura 2008. godine (tada je „furija” prošla nakon penala), ova generacija se nije tako mučila.

A protiv Portugala je bilo svega - do bravure Ramosa, prečke koju je pogodio Bruno Alveš i gola odluke Seska Fabregasa.

"Ne veličajte moj potez, iako sam maštao o njemu. Podržite ovaj tim, mi to zaslužujemo. Ponosan sam što sam Španac i što sam član reprezentacije. Šef nije očekivao „panenku” od mene? Čudi me to, svi znaju da sam pomalo lud", istakao je Ramos.

Čudne Del Boskeove izmjene, česta formacija u kojoj nema klasičnog napadača, te igra koja nije na nivou prethodnih velikih takmičenja, za sada i ne opterećuje nikog na Pirinejima, jer Španija ide ka cilju.

A i ako bi u ovom stanju kada ne briljiraju Španci odbranili evropsku titulu, onda bi sve bilo jasno - ovoj ekipi niko ne može da stane na put.

"Nas krasi sjajna atmosfera, ovdje su sve igrači koji, prije svega, obožavaju da igraju za nacionalni tim. Mislim da je to ključ, jer nemam nikakav problem da ekipu motivišem ni za jednog protivnika. Zato mogu da kažem da sam srećan čovjek što vodim ovakav tim", poručio je Del Boske, koji je prije dvije godine sa Španijom pokorio svijet u Južnoj Africi.

Rekordna gledanost penal serije u Španiji

Završnicu prvog polufinalnog meča Evropskog prvenstva u fudbalu između Španije i Portugala posmatrao je rekordan broj gledalaca u Španiji, saopštio je televizijski kanal „Telesinko”.

„Crvena furija” je eliminisala Portugal i nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca (4:2) plasirala se u finale što je posmatralo 18.141.000 gledalaca ili više od 83 odsto Španaca koji su u to vrijeme gledali TV.

Gledanost kanala „Telesinko” rasla je kako se utakmica bližila kraju – regularni tok meča posmatralo je oko 14 miliona gledalaca, dok se za vrijeme produžetaka brojka popela na 16.484.000.

Katalonski „Sport”: Adios, Kristijano!

Španski mediji su na sličan način predstavili pobjedu „furije” nad Portugalom, dizali su u nebesa Ramosa, Fabregasa, Kasiljasa, Inijestu i ostale, ali je katalonski „Sport” u velikom slavlju objavio rat - Kristijanu Ronaldu!

Netrepeljivost Katalonaca prema Madridu, te rivalstvo Reala i Barse očigledno ni sada nije stavljeno u drugi plan...

„Mi smo finalisti. Adios, Ronaldo”, napisao je „Sport” na naslovnoj strani i istakao da se Portugalac eliminacijom svoje reprezentacije oprostio od titule na Euru, ali i Zlatne lopte.

„Marka” je iznad slike Fabregasa i Kasiljasa na naslovnoj strani samo napisala: „Naši heroji”.

Alba u Barsi za 14 miliona eura

Valensija je popustila - Đordi Alba je novi igrač Barselone, a katalonski klub će za njega da plati 14 miliona eura.

Alba će po povratku sa Evropskog prvenstva potpisati petogodišnji ugovor s klubom u kojem je ponikao...

Dvadesettrogodišnji lijevi bek je jedan od najzapaženijih igrača „furije” na Euru, pa je Barsa valjda zato i riješila da realizuje transfer koji pokušava da okonča mjesecima.

Alba će u timu „blaugrane” zamijeniti Erika Abidala čiji je nastavak karijere i dalje pod znakom pitanja nakon transplantacije jetre.

Bonus video: