Grčka nije imala šansi protiv paklene Njemačke

"Panceri" slavili sa 4:2 i sada čekaju boljeg iz okršaja Engleska - Italija koji se igra preksjutra...
8 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2012. 21:20h

Senzacija je stopirana, Grčka je udarila u njemački zid i potvrdila da je ipak daleko od onog nivoa na kojem je bila 2004. godine u Portugalu.

Ovog puta se, ipak, malo više pitao protivnik koji nijednog trena nije gubio glavu - "panceri" su dominirali, pobijedili sa 4:2 i sada čekaju narednog protivnika iz duela Engleske i Italije.

Selektor Elfa Joakim Lev je večeras čak i kombinovao, ostavio je na klupi Lukasa Podolskog, Marija Gomesa i Tomasa Milera, ali su mu i njihove zamjene bile prave - Marko Rojs i Miroslav Klose su postigli po gol, Andre Širle je mučio odbranu Helena, pa je za Leva utakmica mogla da se ocijeni čistom desetkom.

Bez obzira na to što je nakon izjednačenja protivnika bio ljut kao nikada od kada je selektor...

A Rojs, novi napadač Borusije Dortmund, protiv Grka je postigao prvi pogodak u zvaničnim mečevima u dresu reprezentacije, dok je Kloseu ovo bio 17. na velikim takmičenju, a 10. koji je postigao glavom...

Asu Lacija je potreban još pogodak da izjednači rekord neuništivog Gerda Milera.

"Njemačka razbila grčku upornost!", bio je naslov na "Kikeru".

Grci su i večeras, doduše, imali reakciju - nakon što je Filip Lam donio zasluženo vođstvo svom timu, odgovorio je Jorgos Samaras početkom drugog poluvremena i otvorio meč.

Ipak, slavlje navijača u plavom je kratko trajalo, jer je Sami Kedira volejom nakon asistencije Džeroma Boatenga probio golmana Sifakisa i od tog trenutka je sve bilo pjesma za Levovu mašineriju.

"Zasluženo smo pobijedili, iako smo na startu drugog poluvremena sami sebi zagorčali život. Ne znam zašto smo odjednom prestali da igramo tako dobro. Ipak, sačuvali smo mir, brzo vratili prednost i onda je sve bilo lakše", rekao je Kedira.

Kapiten Lam je bio polovično zadovoljan.

"U polufinalu moramo da smanjimo greške, jer ćemo biti kažnjeni", istakao je Lam, koji je postigao prvi gol za Njemačku još od 2008. godine.

Za Grčku je ovaj poraz označio i kraj snova na Euru, ali malo ko je žalio nakon još jednog velikog turnira za pamćenje.

"Otvorili smo se nakon što smo primili drugi gol i to nas je koštalo. Treba svakako da se ponosimo, plasirali smo se u najboljih osam na Euru, a to nije uradila, na primjer, jedna Holandija", kazao je Dimitris Salpingidis, strijelac drugog gola za Helene sa bijele tačke.

Lev: Klasa je došla do izražajaJoakim Lev se možda pomalo i kockao, ali je na kraju ispunio cilj i sada može da likuje, jer je, uz plasman u polufinale, i odmorio velike zvijezde.

"Mislio sam da je neophodno nešto da promijenim nakon tri pobjede u grupi", rekao je Lev prije nego što je pohvalio svoj tim.

"Odigrali smo odlični, došla je do izražaja naša klasa. Četvrti put zaredom smo u polufinalu na velikim takmičenjima i to dovoljno govori koliko dobar posao radimo. Ponosni smo, bili smo bolji, a nismo ni strahovali kada je Grčka ni iz čega izjednačila. Glavna odlika Njemačke je da nikada ne paniči", kazao je Lev.

Selektor Grčke Fernando Santoš je džentlmenski čestitao Njemačkoj.

"Želim Njemcima puno sreće, zaslužili su da idu dalje. Nismo pronašli način da ih zaustavimo, iako je u jednom trenutku izgledalo kao da možemo da im stvorimo probleme", istakao je Portugalac.

NJEMAČKA - GRČKA 4:2

Gdanjsk - Stadion "Gdanjsk arena". Gledalaca: 41.000. Sudija: Damir Skomina (Slovenija). Strijelci: Lam u 39, Kedira u 61, Klose u 68. i Rojs u 74. za Njemačku, Samaras u 55. i Salpingidis (penal) u 89. minutu za Grčku. Žuti kartoni: Samaras, Sokratis (Grčka).

Njemačka (4-2-3-1): Nojer - Boateng, Humels, Badštuber, Lam - Kedira, Švajnštajger – Rojs (Gece), Ozil, Širle (Miler) – Klose (Gomes).

Grčka (4-5-1): Sifakis - Torosidis, Sokratis, Papadopulos, Cavelas (Fotakis) – Makos (Liberopulos), Maniatis, Kacuranis, Ninis (Gekas), Salpingidis - Samaras.

Galerija

Bonus video: