Engleska - Ukrajina: Otpada i drugi domaćin?

Vejn Runi, najbolji igrač i lider engleskog tima, vraća se u ekipu nakon što je “odležao” dva meča suspenzije zbog udaranja Miodraga Džudovića oktobra prošle godine u Podgorici
0 komentar(a)
Runi, Foto: Beta/AP
Runi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.06.2012. 15:05h

Dva rivala crnogorske reprezentacije u kvalifikacijama za Mundijal sudariće se večeras u Donjecku i direktno odlučiti putnika u četvrtfinale.

Računica je jasna - Englezima je dovoljan bod, dok Ukrajincima treba pobjeda, osim u slučaju da otpisana Švedska slavi ubjedljivo protiv Francuske. U tom slučaju bi oba tima mogla u drugu fazu, ali malo ko vjeruje u takav epilog.

“Gordi albion” je fantastičnim preokretom protiv Švedske svoj put na Euru usmjerio u pravu ulicu, a večeras će biti jači za jednog paklenog aduta - Vejn Runi, najbolji igrač i lider engleskog tima, vraća se u ekipu nakon što je “odležao” dva meča suspenzije zbog udaranja Miodraga Džudovića oktobra prošle godine u Podgorici.

Ne treba podsjećati koliko povratak Runija znači timu Roja Hodžsona.

“Sa Runijem u timu Engleska se mnogo više respektuje”, napisao je “Gardijan”.

- Mislim da smo dovoljno dobri da pobijedimo Ukrajinu - izjavio je Runi, koji se juče prvi put obratio novinarima, vjerovatno sa najdužom kosom od kada nosi dres reprezentacije.

Povratak Mančesterovog superstara neminovno sa sobom povlači i promjene u timu. Na klupu će vjerovatno Endi Kerol, strijelac fantastičnog gola glavom protiv Švedske, pa će Runi djelovati u tandemu sa saigračem iz Junajteda Danijem Velbekom, takođe strijelcem protiv “vikinga” prije četiri dana.

- Dovoljan nam je i bod, ali nećemo igrati na remi. Želimo pobjedom da završimo posao. Baš smo samouvjereni - izjavio je Kerol, napadač Liverpula.

Pred Ukrajinom je težak, ali ne i nemoguć zadatak - ekipa koja je bila na “sedmom nebu” nakon pobjede nad Švedskom prije sedam dana, sada mora da pobijedi Englesku da bi se plasirala u četvrtfinale. Ukrajinci spašavaju čast domaćina, jer je Poljska već ispala sa Evropskog prvenstva.

- Biće teško, posebno kada se vratio Runi. Englezi su i bez njega fantastičan tim. Imaju Stivena Džerarda, koji je za mene jedan od najboljih igrača na turniru i biću srećan da ga vidim ponovo - kazao je Andrij Voronjin, vezista Ukrajinaca i nekadašnji saigrač Džerarda u Liverpulu.

- Ipak, nismo bez šansi. Dobro je da ne zavisimo od drugih. Znamo da moramo da pobijedimo. Ovo je jedna od najvećih utakmica u našoj istoriji i ako odigramo kao protiv Švedske, sve je moguće - dodao je Voronjin.

Ukrajinci su se dan prije meča suočili sa velikim problemom. Najbolji strijelac Andrij Ševčenko osjetio je bol u koljenu i njegov nastup protiv Engleza je pod velikim znakom pitanja.

- Mislim da su šanse da zaigra 50:50. Ševčenko trenira odvojeno od ekipe, pod nadzorom supervizora. Na kraju će sam odlučiti da li je sposoban da počne - kazao je za “Rojters” doktor ukrajinske reprezentacije Leonid Mironov.

ENGLESKA - UKRAJINA

Donjeck - “Dombas arena”. Kapacitet: 50.000. Sudija: Viktor Kasai (Mađarska). Početak u 20.45.

Engleska (4-2-3-1): Hart - Džonson, Teri, Leskot, Kol - Džerard, Parker - Volkot, Runi, Jang - Velbek.

Ukrajina (4-1-3-2): Pjatov - Husev, Mihalik, Kačeridi, Selin - Timoščuk - Jarmolenko, Nazarenko, Konopljanka - Voronjin, Ševčenko.

Džudović i Ronaldo

Vejn Runi je juče engleskim novinarima u kampu reprezentacije u Ukrajini detaljno objašnjavao šta se dogodilo 7. oktobra prošle godine u Podgorici, kada je ničim izazvan udario Miodraga Džudovića i pokupio suspenziju od tri meča, kasnije preinačenu na dva.

- Više puta su me pitali iz Uefe zašto sam to uradio, ali ja ni danas to ne mogu da objasnim. U Crnoj Gori se dogodilo bukvalno isto što mi se već desilo na Svjetskom prvenstvu 2006. protiv Portugala, kada sam udario Ronalda i dobio crveni karton. U oba slučaja, uradio sam nešto što nikako nisam planirao da uradim, što mi se prelomilo u sekundi - kazao je Runi.

Da je ostala suspenzija od tri utakmice, as Mančester junajteda je uvjeren da ne bi putovao na Euro.

- Hvala Fabiju Kapelu koji se snažno borio da mi se suspenzija smanji, čak je i putovao u Nion i pravdao me za učinjeno. Ja sam svjestan da sam napravio grešku i platio sam cijenu - zaključio je Runi.

Bonus video: