Grčka protiv Češke: Ko ide kući?

Izbora nemamo, ovo moramo da pobijedimo - kaže Mihal Bilek, selektor Češke, čija je selekcija u kvalifikacijama dala samo 12 golova, manje od bilo kojeg drugog tima na Euru.
0 komentar(a)
Rosicki, Foto: Beta/AP
Rosicki, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.06.2012. 10:07h

Češka i Grčka sastaju se u Vroclavu u meču nakon kojeg će vjerovatno biti poznato ime prve reprezentacije koja pakuje kofere sa Eura.

Kako su Rusi ostavili impresivan utisak na otvaranju grupe A, a kako je prolaz u četvrtfinale imperativ i za domaćina, Poljsku, jasno da će Grci i Česi odigrati partiju “do golih kraljeva” kako bi zadržali šansu pred posljednje kolo.

"Remizirali smo protiv Poljske i na neki način ostvarili cilj, sada slijedi glavni dio plana - moramo da pobijedimo Češku kako ne bismo u trećem kolu protiv Rusije igrali za četvrtfinale", ističe vezista Kostas Kacuranis.

Grci su hendikepirani u odbrani, jer pored povrijeđenog Kirjakosa Papadopulosa, za koga je Euro već završen, neće biti ni suspendovanog Papastatopulosa, koji je dobio crveni karton protiv Poljske.

Koliko je povreda defanzivca Šalke pogodila Grke, najbolje odslikava izjava napadača Sotirisa Ninisa.

"Pristao bih i da smo izgubili od Poljske, samo da je Papadopulos zdrav i da je i dalje sa nama!"

Ninis će vjerovatno na klupu, jer nije oduševio u prvom meču, a šansu umjesto njega dobiće napadač PAOK-a Salpingidis, koji je postigao gol i izborio penal protiv Poljaka.

Ako su Grci pod pritiskom nakon remija sa Poljacima, šta tek reći za Čehe, koji su deklasirani od Rusije.

"Izbora nemamo, ovo moramo da pobijedimo", kaže Mihal Bilek, selektor Češke, čija je selekcija u kvalifikacijama dala samo 12 golova, manje od bilo kojeg drugog tima na Euru.

"Ne mislim da smo najgora reprezentacija u grupi. Šta više, i dalje sam optimista, samo to moramo da pokažemo na terenu".

Grčka - Češka

Vroclav - Stadion “Miejski”. Kapacitet: 40.000. Sudija: Stefan Lano (Francuska). Početak u 18 časova.

Grčka (4-3-2-1): Halkias - Torosidis, Papadopoulos, Malezas, Holebas - Maniatis, Kacuranis, Karagunis - Gekas, Samaras - Salpingidis.

Češka (4-2-3-1): Čeh - Gebre Selasie, Kadlec, Hubnik, Sivok - Hubšman, Rosicki - Plašil, Pilarž, Jiraček - Baroš.

Bonus video: