Grčka pokvarila poljsku feštu

Poljska je povela golom Roberta Levandovskog. Početkom drugog poluvremena je izjednačio Salpingidis, a tragičar je Karagunis koji je promašio penal
7 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2012. 18:18h

I taman kada se pomislilo da će 14. Evropsko prvenstvo nastaviti tamo gdje se prije četiri godine stalo u Austriji i Švajcarskoj, sa bezbroj nevjerovatnih preokreta, goleadama... na sreću domaćina Poljske, rezervni golman Titon je ukrotio šut sa penala kapitena Grčke, Karagunisa!

Ostalo je 1:1, na otvaranju šampionata na Nacionalom stadionu u Varšavi, i to potpuno pravedno, pošto je domaćin dominirao u prvom dijelu, vodio sa1:0 i imao igrača više.

A onda su Grci na poluvremenu umjesto Ninisa u vrh napada ubacili Salpingidisa, iznenađujuće smještenog na klupi i sve se promijenilo za tren. Napadač PAOK-a prvo je golom za 1:1 ušao u istoriju kao prvi Grk koji je pogađao i na Svjetskom (protiv Nigerije u Južnoj Africi, 2:1) i na Evropskom prvenstvu, a potom je bio brži i od golmana domaćina i Arsenala, Šćešnija, koji je morao put svlačionice. Na gol je, međutim stao Titon, koji je sjajnom paradom spriječio preokret.

- Dali smo i dušu, ali, nažalost, nijesmo uspjeli da dobijemo, protiv domaćina i 80 odsto gledalaca koji su bili protiv nas - rekao je najbolji igrač susreta, Salpingidis.

Grci imaju razloga da budu ljuti, jer Papastopulos je isključen u finišu prvog poluvremena iako samo španski arbitar Karbaljo zna zašto!?

- Ne dajem nikakav komentar na suđenje, ono to i ne zaslužuje. Time nismo manje razočarani, jer smo zaslužuili pobjedu. U prvih pola sata smo bili jako loši, a onda smo krenuli. U naredna dva meča sam siguran da ćemo sav potencijal demonstrirati od prvog minuta, te da će nam remi sa Češkom i pobjeda nad Rusijom biti siguran prolaz u nokaut fazu - optimista je desni bek Helena, Vasilis Torosidis.

A nakon blijedog prvog poluvremena Grka, začuđujuće su djelovale procjene vrijednosti igrača oba tioma, prema kojima Poljska “košta” 85,35 miliona eura, za tek milion i po skuplje od izabranika Fernanda Santoša. Još kada je trio prvaka Njemačke, Borusije Dortmund, sjajnom akcijom u 17. minutu došao do prvog gola na šampionatu - Levandovski glavom nakon akcije Blaščikovskog i Piščeka, činilo se da Grcima slijedi potop sa igračem manje u nastavku.

- Nije bilo nikakvog straha kod nas, mi smo sa desetoricom u polju igrali znatno bolje i nepravda je što nijesmo slavili - kazao je 19-godišnji rezervista Grka, Konstantinos Fortunis.

Kako Torosidis nije želio da komentariše suđenje, tako ni strijelac prvog gola, Levandovski, nije bio raspložen da potvrdi glasine da će pojačati Mančester junajted.

- Ne razmišljam o tome, samo o razočaranju što nismo pobijedili, a trebalo je nakon demonstracije sile koju smo prikazali u prvom dijelu. No, ispravićemo to u naredne dvije utakmice i samo o tome razmišljam - rekao je sjajni napadač “milionera”.

POLJSKA - GRČKA 1:1

Varšava - Nacionalni stadion. Gledalaca: 50.000. Sudija: Karlos Velasko Karbaljo (Španija). Strijelci: Levandovski u 17. minutu za Poljsku, Salpingidis 51. minutu za Grčkau. Žuti kartoni: Papastopulos, Holebas i Karagunis (Grčka). Crveni karton: Papastopulos u 44. minutu (Grčka), Šćešnji u 69. minutu (Poljska).

Poljska: Šćešnji - Pišček, Vasilevski, Perkis, Beniš - Muravski, Polanski - Blaščikovski, Obranjak, Ribus (Titon) - Levandovski.

Grčka: Halkias - Torosidis, Papastatopulos, A. Papadopulos (K. Papadopulos), Holebas - Karagunis, Kacuranis, Manijatis - Ninis (Salpingidis), Gekas (Fortunis), Samaras.

Tok meča:

90. min. - Dobar prodor Blaščikovskog ali samo korner za Poljsku.

85. min. - Nekoliko pokušaja obje strane, ali uglavnom neprecizni i slabašni šutevi Levandovskog, Polanskog, Samarasa...

77. min. - Pokušaj Torosidisa neprecizan, Grčka sve opasnija kako meč odmiče.

74. min. - Poništen gol Salpingidisa zbog ofsajda prije centaršuta.

70. min. Penal za Grčku nije iskoristio Karagunis! Isključen golman Šćešni, pa sada oba tima imaju po 10 igrača.

51. min. - Salpingidis za izjednačenje! Poljska - Grčka: 1:1

Počinje drugo poluvrijeme. Salpingidis mijenja Ninisa, a očekivalo se da počne meč.

Poljska zasluženo vodi sa 1 - 0 na poluvremenu, ali dvije sporno sudijske odluke su obilježile dosadašnji tok meča.

Prva odluka da se isključi Sokratis Papastopulos, a zatim i nesviran penal za Grčku.

45. min. - Grčka oštećena za čist penal. Holebas je dobio žuti karton zbog prigovora, iako je jedan defanzivac Poljske rukom spriječio da lopta dođe do Gekasa.

45. min. - Još jedan pokušaj Perkisa ide pored gola.

44. min. - Drugi žuti karton za Papastopulosa i to je prvo isključenje na prvenstvu. Čini se da je odluka arbitra bila prestroga, jer je igrač Poljske bio u padu i prije kontakta.

38. min. - Šut Perkisa ide pored gola

36. min. - Avram Papadopulos ne može da nastavi, a mijenja ga njegov prezimenjak Kirjakos.

35. min. - Prvi žuti karton na prvenstvu je zaradio grčki reprezentativac Papastopulos

31. min. - Nema većih uzbuđenja. Grčka se oslobodila početnog pritiska ali su pokušaji da se ugrozi gol Poljske slabašni.

24. min. - Šut Kostasa Kacuranisa ide pored gola.

17. min. - GOL! Prvi gol na prvenstvu je djelo Roberta Levandovskog. 1:0 vodi Poljska. Oduševljenje na stadionu u Varšavi.

14. min. - Velika prilika za Poljsku, ali Levandovski je bio kratak nakon centaršuta Piščeka.

12. min - Odmah prilika na drugoj strani. Blaščikovski je loše zakačio loptu ubačenu u šesnaesterac.

12. min. - Oštar centaršut Karagunisa, Gekas šutira glavom ali lopta ide pored stative.

9. min. - Poljska pokušava da presingom stvori priliku, Grci kombinuju na sredini terena

5. minut - Poljska za sada opasnija. Šuteve su oprabali Obranjak i Ribus.

Reprezentacije Poljske i Grčke su otvorile Evropsko prvenstvo.

Domaćin se nada pobjedi protiv šampiona Evrope iz 2004. godine.

U sastavu grčke se očekivao Salpingidis, ali je meč počeo Sotiris Ninis.

Poljska (4-2-3-1): Šćešnji - Pišček, Vasilevski, Perkis, Beniš - Muravski, Polanski - Blaščikovski, Obranjak, Ribus - Levandovski.

Grčka (4-3-3): Halkias - Torosidis, Papastatopulos, Papadopulos, Holebas - Karagunis, Kacuranis, Manijatis - Salpingidis, Gekas, Samaras.

Galerija

Bonus video: