Partizan i Dinamo Zagreb čekaju Budućnost ili Rudar

U drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona najbolji crnogorski klub imaće status nepovlašćenog tima, što samo po sebi povlači težak žrijeb.
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2012. 11:22h

Crnogorski šampion imaće težak žrijeb u kvalifikacijama za Ligu šampiona u sezoni 2012/13, poznato je čak tri mjeseca prije početka evropskih iskušenja, bez obzira na to što u mnogim zemljama tek treba da bude odlučeno ko će osvojiti titulu.

Pobjede Budućnosti i Zete u revanšima prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope prošle sezone (protiv Fljamurtarija u Albaniji, odnosno slovačke Trnave u Nikšiću), uprkos eliminacijama, malo su popravile klupski koeficijent crnogorskog fudbala, koji sada iznosi 4,375. Na listi Uefe Crna Gora se tako kotira za pet mjesta bolje nego prošle godine, jer je pretekla Albaniju, Estoniju, Vels i Jermeniju. Bila je 47. na listi, a sada je 42...

Ipak, ovaj napredak neće imati previše bitnu ulogu prilikom žrijeba parova kvalifikacija za Ligu šampiona u sezoni 2012/13, koji će se sredinom juna (još se na zna tačan datum), održati u Uefinoj centrali u Nionu.

Baš kao i prošle godine, crnogorski šampion - Budućnost ili Rudar - krenuće od drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona, jer je prvo kolo namijenjeno samo za klubove iz šest najslabije rangiranih zemalja. "Boraniju" evropskog fudbala čine Malta, San Marino, Luksemburg, Farska Ostrva i Sjeverna Irska.

U drugom kolu, međutim, najbolji crnogorski klub imaće status nepovlašćenog tima, što samo po sebi povlači težak žrijeb.

Tako su mogući rivali šampion Bjelorusije BATE Borisov, prošlogodišnju učesnik Lige šampiona, potom šampion Švedske Helsingborg, “dežurni” prvak Hrvatske Dinamo iz Zagreba, kao i beogradski Partizan, koji će najvjerovatnije osvojiti titulu u Srbiji.

Osim njih, Budućnost ili Rudar mogu da se namjere na prvaka Izraela, a to će gotovo sigurno biti Hapoel Ironi Kirjat Šmona, kao i na prvaka Češke, zemlje u kojoj se za titulu bore Slovan Liberec, Sparta Prag i Viktorija Plzenj.

Sudeći po dosadašnjim rezultatima crnogorskog šampiona u kvalifikacijama za Ligu šampiona (i Mogren i Rudar su u posljednje dvije sezone elliminisani od Bugarskog Liteksa), kao i kvalitetu crnogorskog klupskog fudbala, teško je vjerovati da će Budućnost ili Rudar moći da naprave podvig i plasiraju se u treće kolo.

Mogući protivnici su i prvak Austrije (Red Bul Salzburg ili Rapid iz Beča), Bugarske (CSKA Sofija ili Ludogorec), potom Poljske (Legija Varšava, Slask Vroclav ili Ruh), Norveške (Molde) ili Slovačke (Žilina ili Spartak Trnava).

Iako borba za titulu u crnogorskom šampionatu tek treba da bude odlučena (Budućnost osam kola prije kraja ima tri boda više od Rudara), Podgoričani i Pljevljaci jednim okom već treba da gledaju ka ljetu.

Uprkos teškim rivalima i, objektivno, malim šansama da se napravi podvig, evropska scena obično je veliki izlog za fudbalere, iskušenje zbog kojeg se i igra crnogorski šampionat.

U slučaju da Budućnost ili Rudar naprave podvig i plasiraju se u treće kolo kvalifikacija, mogući rivali bili bi maltene isti timovi koji su potencijalni protivnici u drugom kolu, s obzirom na to da bi crnogorski šampion preuzeo ulogu nosioca.

Moguć protivnici

BATE BORISOV (Bjelorusija)

DINAMO ZAGREB (Hrvatska)

HELSINGBORG (Švedska)

PARTIZAN (Srbija)

HAPOEL KIRJAT ŠMONA (Izrael)

RED BUL/RAPID BEČ (Austrija)

CSKA SOFIJA/LUDOGOREC (Bugarska)

MOLDE (Norveška)

ŽILINA/SPARTAK TRNAVA (Slovačka)

LEGIJA/SLASK (Poljska)

LIBEREC/SPARTA PRAG (Češka)

Termini kvalifikacija

LIGA ŠAMPIONA

1. kolo (3/4 jul - 10/11. jul)

2. kolo (17/18 jul - 24/25. jul)

3. kolo (31 jul - 7/8. avgust)

LIGA EVROPE

1. kolo (5. jul - 12. jul)

2. kolo (19. jul - 26. jul)

3. kolo (2. avgust - 9. avgust)

Galerija

Bonus video: