Milion srca kuca za „milionere”

Da stadion može da primi milion gledalaca, vjerovatno bi bio dupke pun. Potražnja je bila ogromna, klub je dobio 450 hiljada zahtjeva za ulaznice...
0 komentar(a)
Fudbal, Borusija Dortmund, Foto: Beta/AP
Fudbal, Borusija Dortmund, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.04.2012. 11:03h

Odavno se neki meč u Bundes ligi nije tako željno iščekivao, ali Borusija Dortmund i Bajern su timovi koji pomjeraju granice - dva velikana njemačkog i svjetskog fudbala večeras na „Signal Iduna parku” igraju utakmicu koja će vjerovatno da bude ključna za prvenstvo.

Da stadion u Dortmundu može da primi milion gledalaca, vjerovatno bi bio dupke pun. Potražnja je bila ogromna, klub je dobio 450 hiljada zahtjeva za ulaznice, na tribinama će da bude preko 80 hiljada navijača. Očekuje se spektakl kakav samo znaju da naprave jedni od najodanijih navijača na svijetu.

„Milioneri” pet kola prije kraja drže prvo mjesto sa tri boda više od Bavaraca, slavili su u tri posljednja međusobna duela, u seriji su od 23 meča bez poraza u ligi... U prvom dijelu prvenstva u Minhenu Borusija je slavila sa 1:0.

Na prvi pogled, sve je na strani ekipe Jirgena Klopa, ali i Bajern ima iza sebe odličan niz - pobijedio je posljednjih devet utakmica u svim takmičenjima.

Sve ovo ide u prilog činjenici da se večeras u Dortmundu očekuje čudesan fudbal.

"Svi ukazuju na to da ovaj meč rješava prvenstvo, ali mislim da je to gomila gluposti. Kako u ovakvoj ligi možete da pomislite tako nešto? Ostaje još 12 bodova u opticaju nakon ove utakmice i ništa neće biti gotovo", rekao je trener Borusije Klop.

Koliko god Klop pokušavao da skine pritisak sa igrača, jasno je da bi, ako ode na plus šest, Borusija uradila veliki posao na putu ka odbrani titule.

Tako misli i Robert Levandovski, najbolji strijelac Borusije ove sezone (19 golova).

"Trijumf bi bio veliki korak ka tituli, vjerovatno i ključni. Ipak, ne mora ni da garantuje ništa, jer je liga jaka", istakao je poljski napadač.

Biće to i okršaj velikog broja majstora na terenu - Šinđija Kagave, Marija Gecea (očekuje se da zaigra nakon što se oporavio od povrede), Kevina Groskrojca, Ilkaja Gindogana, Levandovskog sa jedne, te Arjena Robena, Franka Riberija, Bastijana Švajnštajgera sa druge strane...

"Biće ovo sudar fudbalskih kultura", istakao je Klop.

Trener Bajerna Jup Hajnkes vjeruje da će njegov tim u paklenoj atmosferi da nastavi sjajnu seriju i ostane u trci za titulu.

"Jasno je da je poraz zabranjena riječ, na njega i ne pomišljamo. Borusija je fenomenalan tim, ima veliki broj mladih i talentovanih igrača, a mi večeras moramo da pružimo više od njih ako želimo da se do kraja borimo za titulu", rekao je Hajnkes.

Večerašnji duel će, inače, da bude i predigra za finale Kupa Njemačke - isti rivali se sastaju 12. maja na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Hicfeld: Mislim da će biti neriješeno

Sa Borusijom je dva puta bio šampion, kao trener Bajerna je to uradio još pet puta. Njegovo ime je Otmar Hicfeld - selektor Švajcarske je definitivno najpozvanija osoba da iznese očekivanja pred derbi.

"Mislim da će biti neriješeno i da će Borusija na kraju da osvoji titulu. To bih isto rekao i da Bajern nije zauzet Ligom šampiona i utakmicama sa Realom", rekao je Hicfeld.

Po njemu, Bajern mnogo više gubi ako ne uzme titulu ove sezone.

"Borusija je mirnija i želi da odbrani titulu. To bi bio veliki uspjeh. Sa druge strane, Bajern je pod pritiskom - ako ni drugu godinu zaredom ne osvoji prvenstvo, u Minhenu će to da dožive kao katastrofu", kazao je Hicfeld.

Međutim, Hicfeld ne želi da otpiše Bavarce.

"Bajernova sezona je sjajna, u igri su za sva tri trofeja, to ih tjera da su fokusirani i spremni na sve. I to može da napravi razliku, iako mislim da Borusija neće izgubiti ovaj meč", jasan je Hicfeld, koji je sa oba tima po jednom osvajao i Ligu šampiona.

BORUSIJA D. - BAJERN

Dortmund - Stadion „Signal Iduna park”. Kapacitet: 80.720. Sudija: Knut Kiršer. Početak u 20 časova.

Borusija (4-2-3-1): Vajdenfeler - Pišček, Subotić, Humels, Šmelcer - Gindogan, Kel - Gece (Blažikovski), Kagava, Groskrojc - Levandovski.

Bajern (4-2-3-1): Nojer - Lam, Boateng, Badštuber, Alaba - Luiz Gustavo, Kros - Roben, Miler, Riberi - Gomes.

Bonus video: