Aleksandar Radović tužiće Budućnost i FSCG

Radović je odlučio da pravno goni FK Budućnosti i Fudbalski savez Crne Gore, jer fudbaler tokom boravka u podgoričkom timu, navodno, uopšte nije bio osiguran.
237 pregleda 0 komentar(a)
Radović, Foto: Savo Prelević
Radović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.03.2012. 10:47h

Ime Aleksandra Radovića, nekadašnjeg fudbalera Budućnosti i mlade reprezentacije Crne Gore, spominjalo se u medijima ove zime, nakon što je FSCG tokom polusezone suspendovao podgorički tim zbog neizmirenih obaveza prema bivšim fudbalerima. Radović je bio jedan od njih.

Obaveze su u međuvremenu izvršene, suspenzija je ukinuta, ali pravni spor očigledno tek počinje. Radović i njegov advokat, Aleksandar Prekodravac iz Beograda, odlučili su da pravno gone FK Budućnosti i Fudbalski savez Crne Gore, jer fudbaler tokom boravka u podgoričkom timu, navodno, uopšte nije bio osiguran.

"Tek smo na arbitraži, koja je održana po osnovu neisplaćenih dugovanja iz perioda kada je Aleksandar Radović bio član Budućnosti, ustanovili da fudbaler uopšte nije bio osiguran dok je nosio dres podgoričkog kluba", kaže advokat Aleksandar Prekodravac, koji se javio “Vijestima”.

Radović je došao u Budućnost na zimu 2008. godine, nakon što je odigrao nekoliko mečeva za mladu reprezentaciju Crne Gore. Poslije samo dva mjeseca nastupa u jedinoj šampionskoj sezoni Budućnosti, doživio je tešku povredu ligamenata koljena na utakmici u Grblju - i više nikada nije oblačio dres podgoričkog tima.

"Da bi dobili licencu za nastup u domaćoj ligi i u međunarodnim takmičenjima, klubovi su obavezni da osiguravaju svoje fudbalere, što piše u pravilniku. Iz Budućnosti smo dobili priznanje da fudbaleri uopšte nisu osiguravani, dakle ne samo Radović. I iz Lovćen osiguranja, čija reklama krasi prostorije FK Budućnost, dobili smo dopis da osiguranje nije plaćeno. Zbog toga je čudno kako je Fudbalski savez Crne Gore izdao licencu Budućnosti za nastup u domaćoj ligi, i kako se podgorički tim uopšte takmičio na međunarodnoj sceni", kaže Prekodravac.

U ovom slučaju, kako ističe on, u pitanju je osiguranje od povreda i od smrti.

"Oni ga nisu osiguravali. Nakon teške povrede Radović se uglavnom liječio sam, a nešto mu je pomagao i klub. Koliko sam mogao da čujem, Budućnost je tek kasnije počela da plaća osiguranje za fudbalere, i to dvije hiljade eura u slučaju smrti, i hiljadu u slučaju povrede. Ali, to je sve nezvanično".

Prekodravac ističe da se čuo telefonom sa generalnim sekretarom FSCG Momirom Đurđevcem i da je sa njim vodio “veoma neprijatan razgovor”.

"Dosta smo ćutali na ovu temu, između ostalog i zbog poštovanja prema gospodinu Savićeviću, predsjedniku FSCG. Nažalost, prinuđeni smo da idemo do kraja, jer je u pitanju klasičan primjer kršenja propisa. Obratićemo se arbitražnom sudu u Lozani, a ne Uefi, s obzirom na to da su i Savićevič i Đurđevac članovi raznih komisija Uefe", ističe Prekodravac.

Đurđevac: Mislili smo da žele da nam se zahvale

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Crne Gore Momir Đurđavac dao je svoje viđenje “slučaja Radović”.

"Aleksandar Radović je 2007. godine postao mladi reprezentativac Crne Gore i kroz te nastupe zavrijedio je pažnju ljudi iz Budućnosti, koji su odlučili da ga angažuju. Nakon povrede koju je doživio osjećao se malo zapostavljeno u Podgorici, a na kraju je i predao Budućnost arbitražnoj komisiji FSCG zbog neizmirenih obaveza. U tom sporu pred našom komisijom, gdje je bilo argumenata sa obje strane, Fudbalski savez Crne Gore je apsolutno stao na stranu fudbalera i omogućio mu da naplati sva dugovanja, koja su iznosila 21 ili 22 hiljade eura, o čemu imaju tačni podaci. Kao što je poznato, FSCG je suspendovao Budućnost zbog neizmirenih obaveza prema Radoviću i još nekoliko bivših igrača, a suspenzija je ukinuta tek kada su obaveze izmirene. Prije neki dan advokat Aleksandar Prekodravac je poslao faks u naš Savez i, iskreno, mislio sam da želi da nam se zahvali", kaže Đurđevac.

Na dopisu je, međutim, pisalo nešto drugo.

"Oni su sad odlučili da traže još veće pare na osnovu toga što je Budućnost igrala Evropu, a fudbaler nije bio osiguran. Iako tu terminologiju bolje poznaju pravnici u našem Savezu, želim da napomenem da te sezone 2007/08, kada je Radović potpisao ugovor, od klubova nisu tražene polise osiguranja da bi se dobila licenca za nastup u Evropi. Jasno, pravilnici se iz godine u godinu mijenjaju, Uefa pooštrava kriterijume, ali za period kada je Radović igrao za Budućnost FSCG ne može da bude kriv ako mu klub nije plaćao osiguranje", zaključuje Đurđevac.

Bonus video: