Ćaćić: Greške se neće ponoviti

"Mislim da neće biti problema da u Budvi dođemo do pobjede, a ako tako nastavimo onda ćemo u Podgorici podići pehar", kaže za “Vijesti” Vojin Ćaćić, primač servisa Budvana.
0 komentar(a)
Vojin Ćaćić, Foto: Luka Zeković
Vojin Ćaćić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.03.2012. 07:56h

Uoči starta sezone, postavljalo se samo pitanje da li će i koliko setova Budvanska rivijera rivijera izgubiti na putu do odbrane titule – nakon pobjede Budućnosti u drugom meču finala plej-ofa (3:2), kojom je rezultat u doigravanju za titulu izjednačen na 1:1, situacija se donekle promijenila. Vraćena je neizvjesnost, koja nije viđena u crnogorskoj muškoj odbojci od finala u sezoni 2008/2009, a da li je u pitanju samo trenutak nadahnuća Podgoričana ili, pak, opuštanje rivijere, pokazaće, u velikoj mjeri, večerašnji duel u Budvi…

"Što se psihologije tiče, poraz u Podgorici ne mijenja ništa, jer se ništa posebno loše nije desilo. Taj poraz nam je, možda, i podstrek. Pošto smo prije toga dobili svaki međusobni meč, u drugu finalnu utakmicu smo ušli opušteno. Treba da izvučemo pouke iz grešaka koje smo napravili, moramo potpuno drugačije da uđemo u treći meč. Mislim da neće biti problema da u Budvi dođemo do pobjede, a ako tako nastavimo onda ćemo u Podgorici podići pehar", kaže za “Vijesti” Vojin Ćaćić, primač servisa Budvana.

Večerašnji duel pokazaće kako će dvije ekipe psihički reagovati na prethodni duel. Da li će to ostaviti traga na šampiona, da li će, pak, previše opteretiti Budućnost…

"Mislim da smo sada u nekoj psihološkoj prednosti, posebno što je na njima veći pritisak nego na nama, od kojih, iskreno, i nije očekivao da možemo da dobijemo bilo koji meč, osim nas samih. Očekujem još jednu dobru utakmicu, mi ćemo se potruditi da u Budvi osvojimo barem neki set, kako bi im nametnuli još veći pritisak. Njima je titula imperativ, nama na startu, iskreno, nije bila. Sada po odbojkaškim kuloarima kruži priča da možemo i do titule, ali sasvim opušteno ulazimo u te utakmice, pa šta uradimo. Trudićemo se da odigramo što bolje možemo i pokušaćemo da iskoristimo svaku šansu koja nam se ukaže", ističe za “Vijesti” primač servisa Budućnosti Srećko Ristić, nakon korektora Irfana Hamzagića drugi poenter ekipe u prva dva meča finala, sa ukupno 29 poena.

Ukupno gledano, Budvani su u prva dva meča bili uspješniji jedino na bloku, Podgoričani su bili bolji u napadu, na prijemu servisa i na servisu.

"Palo nam je dosta nekih aseva zbog loše procjene u “Morači”, koja je drugačija od naše sale, teže se prilagoditi. Ali, sada igramo na našem terenu i siguran sam da se greške u procjeni neće dešavati kao u Podgorici. Moramo i blok i odbranu da podignemo na veći nivo i neće biti problema", dodao je Ćaćić.

I u slučaju neuspjeha u Budvi, Budućnosti ostaje četvrti meč za vađenje u “Morači”.

"Ako, daj Bože, dobijemo treći meč, onda bismo u “Morači” mogli imati mnogo veću podršku sa tribina, a ona nam je, bez obzira što nije bilo puno publike, mnogo značila u prethodnom duelu", zaključio je Ristić.

Utakmica u Mediteranskom sportskom centru počinje u 18 časova. Sude Sonja Simonovska (Bar) i Slobodan Kovačević (Podgorica).

Tradicija kaže: Ko dobije treći meč, osvaja titulu

Ako je suditi po dosadašnjoj tradiciji, ko večeras pobijedi osvojiće titulu. Budvanska rivijera i Budućnost, naime, ove sezone igraju sedmo finale plej-ofa, šesto u nezavisnoj Crnoj Gori, uz jedno, nezaboravno, koje su imali u bivšoj SR Jugoslaviji, u sezoni 2001/2002, kada su Podgoričani osvojili prvu titulu u klupskoj istoriji.

Samo su posljednja dva finala završena u tri meča, ubjedljivim trijumfima Budvana. U prethodna četiri finala, interesantno, igrala su se uvijek četiri meča, nikada se nije igrao peti. Svaki put je rezultat nakon prva dva duela bio 1:1 u pobjedama, a Budvanska rivijera je uvijek pobjedom otvarala finalnu seriju. Pobjednik trećeg meča na kraju je bio i šampion…

Budućnost je trenutno uspješnija u toj tradiciji, jer je tri puta bila prvak kada je dobijala treći meč, u sezonama 2001/2002, 2006/2007. i 2007/2008. Podgoričani su u prva dva slučaja do trećeg trijumfa dolazili u Budvi.

Rivijera je, sa druge strane, samo jednom bila šampion kada se igralo do četiri pobjede, kada je pobijedila u trećem meču, i to kod kuće (7. aprila 2009. godine), od kada i traje dominacija na domaćoj sceni. Do poraza u četvrtak veče u “Morači”, Budvani su protiv Podgoričana bili nanizali čak 19 uzastopnih pobjeda, uz samo četiri izgubljena seta…

Bonus video: