Prodat samo jedan igrač!

Na domaćoj klupskoj sceni, nikad nije bilo spektakularnih transfera, niti vrtoglavih novčanih uplata, ali besparica kakva je ove zime pogodila klubove nije zabilježena nikada ranije.
169 pregleda 0 komentar(a)
Sanibal Orahovac, Foto: Savo Prelević
Sanibal Orahovac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.02.2012. 11:22h

Sinoć u ponoć zatvoren je zimski prelazni rok u Crnoj Gori, sa “impresivnim” brojkama - prodat je (ili kupljen) samo jedan fudbaler (!?), uz ukupan obrt od 50 hiljada dolara!

Na domaćoj klupskoj sceni, doduše, nikad nije bilo spektakularnih transfera, niti vrtoglavih novčanih uplata, ali besparica kakva je ove zime pogodila crnogorske klubove nije zabilježena nikada ranije.

Uostalom, nedavno istraživanje koje je obavio crnogorski ogranak FIFpro organizacije pokazalo je da 95 odsto domaćih fudbalera ne prima redovno plate i obaveze iz ugovora, pa je u takvim uslovima bilo iluzorno očekivati da neki klub bude spreman da plati obeštećenja za novog fudbalera.

Promet 38.000 eura

Sanibal Orahovac, doskorašnji fudbaler Budućnosti, je prema informacijama “Vijesti”, jedini igrač za domaće scene kojeg je jedan crnogorski klub uspio da proda ove zime. Cijena je, međutim, i ovom slučaju bila simbolična, pošto su Podgoričani od uzbekistanskog Pahtakora inkasirali 50 hiljada dolara, što iznosi nešto manje od 38 hiljada eura.

Pod prodajom ili kupovinom se podrazumijeva odlazak ili dolazak fudbalera koji je bio pod ugovorom, a za kojeg je u redovnoj proceduri uplaćeno obeštećenje na račun drugog kluba.

U Crnoj Gori su se, osim u slučaju Orahovca, gdje je ostvaren kakav-takav profit, plaćale jedino takse za ispisnice fudbalera koji su imali čiste papire, ili uopšte nisu bili pod ugovorom.

"Gotovo svi igrači koji su ove zime ostvarili transfer su otišli ili došli za džabe. Maltene 90 odsto od tih fudbalera su amateri, prema tome za njih se ne plaća obeštećenje, dok su preostalih 10 odsto profesionalci, ali su imali čiste papire jer im je u prethodnom klubu istekao ugovor", kaže izvor “Vijesti”.

Sve se, dakle, svelo na pozajmice, sitne međuklupske prelaske i potkusurivanja, povratke fudbalera koji su se oprobali u inostranstvu, ali nisu uspjeli da ostave dublji trag, te dovođenja mladih i neafirmisanih igrača, uglavnom iz Srbije.

To je i razlog zbog kojeg, valjda prvi put nakon pet i po godina, u Crnoj Gori nema prave zvijezde prelaznog roka. Ljetos je to bio Petar Grbić, koji je otišao iz Mogrena pravo u Olimpijakos, ili Ivan Vuković, koji je iz Budućnosti prešao u Hajduk, a oba crnogorska kluba ostvarili zaradu... Vrijeme kada su Budvani mogli u nekoliko dana da pokupuju sve što valjalo na domaćem tržištu, ili kada je Zeta šakom i kapom profitirala od prodaje, očigledno je prošlo...

Još, međutim, ne treba staviti tačku, jer je prelazni rok za sovjetske zemlje otvoren do početka marta, pa i dalje postoji mogućnost da neki crnogorski klub, ipak, proda fudbalera.

Pojačane ekipa sa dna

U tom kontekstu, vrlo je teško dati procjenu koji tim u drugu polusezonu ulazi jači, a koji slabiji u odnosu na jesen.

Prvoplasirana Budućnost je ostala bez Orahovca i odrekla se Božovića, ali je dovela Kojaševića, koji je sada vjerovatno bolji igrač nego prije tri godine kada je iz Dečića otišao u Jagieloniju, a dvije sezone kasnije iz Zete u Sarajevo.

Rudar, s druge strane, još od novembra pokušava da proda Ivicu Jovanovića. Iako na tu priču još nije stavljena tačka, sve su prilike da će Pljevljaci “neokrznuti” ući u proljećne borbe za trofeje.

Mogren je slabiji, jer se uprava Budvana svjesno oslobodila fudbalera koji su imali jake ugovore (Ranđelović, Batak, sa Matićem se vodi spor), dok Zeta nije dovodila, a za sada ni prodavala...

Pregrupisavanje je izvršeno samo u timovima iz donjeg dijela tabele. Tako je posljednjeplasirani Lovćen dovodio čak i iz Bosne i Hercegovine, Bokelj se osvježio sa osmoricom novih fudbalera, a Sutjeska prigrabila igrače koji su bili višak u Vojvodini...

Bonus video: