Protesti podrške optuženim čelnicima Fenerbahčea

"Vlada može da padne, hronična inflacija može da se pogorša, ali Fenerbahče nikad neće u nižu ligu", pjevali su navijači ispred suda u Silivriju, gradu kod Istanbula
0 komentar(a)
Fenerbahče, Foto: BETA/AP
Fenerbahče, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 14.02.2012. 14:23h

Stotine navijača Fenerbahčea okupilo se danas ispred suda u turskom gradu Silivri u znak podrške optuženima za namještanje utakmica, među kojima je i predsjednik kluba Aziz Jildirim.

Uhapšeni čelnik Fenerbahčea i još 92 ljudi treba danas da budu saslušani u vezi sa skandalom kojim je obuhvaćeno 19 utakmica iz prethodne fudbalske sezone, a zbog kojeg je turskom šampionu zabranjeno da se takmiči u Ligi šampiona. Feneru čak prijeti oduzimanje domaće šampionske titule, pa i prebacivanje u niži rang.

"Vlada može da padne, hronična inflacija može da se pogorša, ali Fenerbahče nikad neće u nižu ligu", pjevali su navijači ispred suda u Silivriju, gradu kod Istanbula.

Turski parlament je u decembru ublažio kaznenu politiku u vezi sa namještanjem rezultata mečeva i huliganskim ponašanjem.

To bi moglo da donese blaže osude svima koji su umiješani u prošlogodišnji skandal.

Parlament je odlukom da maksimalnu zatvorsku kaznu za ova krivična dela smanji na tri godine zaobišao veto predsjednika Turske Abdulaha Gula koji je, ulažuchi ga, ocijenio da se ulaganjem amandmana "stiče utisak o postojanju dogovora" da se osumnjičeni spasu, uključujući Aziza Jildrima.

Šef turskog fudalskog saveza i dva njegova zamenika su prošlog mjeseca podnijela ostavke kada se povela rasprava o načinu kažnjavanja klubova koji namještaju rezultate utakmica.

Fenerbahče u drugom delu prošlogodišnje fudbalske sezone nije zabilježio nijedan poraz, a titulu šampiona je osvojio na gol razliku.

Čelnici drugoplasiranog Trabzonspora, koji je zamenio Fenerbahče u Ligi šampiona, takođe se smatraju umiješanim u skandal.

To važi i za čelnike i fudbalere nekih drugih klubova.

Bonus video: