Mesiju opet Zlatna lopta, Gvardiola najbolji trener

As Barselone treći put zaredom izabran za najboljeg igrača na svijetu u izboru FIFA i "Frans fudbala"
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.01.2012. 19:32h

Het-trik je kompletiran, i treću godinu zaredom svijet je morao da se pokloni najboljem i neprikosnovenom vladaru svjetskog fudbala.

Lionel Mesi je, kao što se i najavljivalo sve vrijeme, izabran za najboljeg fudbalera svijeta u 2011. godini u izboru FIFA i "Frans fudbala" i postao tek drugi igrač u istoriji koji je ovo priznanje "pokupio" treći put u nizu.

Prije majstora iz Rosarija, to je uspjelo samo Mišelu Platiniju - Francuz je bio najbolji od 1983. do 1985. godine kao član Juventusa.

Listić sa Mesijevim imenom je gostima na gala ceremoniji u Cirihu pokazao Luis Nazario da Lima Ronaldo, a Argentinac je osvojio ukupno 47,8 odsto glasova selektora i kapitena svih reprezentacija i svjetskih novinara.

Iza Mesija su ostali Kristijano Ronaldo koji je osvojio 21,6 odsto i Ćavi Ernandes (9,23).

A Mesi se nakon što je dobio nagradu odbratio upravo Ćaviju, saigraču iz Barselone.

"Mi smo kao grupa najboljih i zato smo neprikosnoveni na svijetu u ovom trenutku. Ćavi vrlo dobro zna da je ovo i njegov trofej koliko i moj. Mi godinama živimo kao jedan i ta harmonija donosi rezultate", rekao je Mesi.

Dominaciju Barselone je upotpunila i nagrada koju je dobio Pep Gvardiola - izabran je za najboljeg trenera u 2011. U konkurenciji su bili još ser Aleks Ferguson i Žoze Murinjo, prošlogodišnji pobjednik u ovom izboru.

"Ovu nagradu posvećujem hiljadama ljudi koji su u više od 100 godina istorije Barse radili za dobro kluba i pomogli da se razvije u ovo što je danas", kazao je Gvardiola.

Čovjek koji je Barsu preuzeo u ljeto 2008. je prošle godine osvojio pet titula sa Kataloncima - Ligu šampiona, Superkup Evrope, svjetsko klupsko prvenstvo, Primeru i Superkup Španije. Od ukupno 15 trofeja koje je napadao sa „blaugranom” slavio je u čak 13.

Jedino je izgubio Ligu šampiona 2010. (osvojio je Inter) i Kup Kralja prošle godine kada je bolji bio Real.

Dakle, jedini trener na planeti koji ima lijeka za Pepa i magičnu igru Barse je Žoze Murinjo.

Sava najbolja fudbalerka

Fudbaler godine: Lionel Mesi

Fudbalerka godine: Homare Sava (Japan)

Trener godine: Pep Gvardiola

Trener ženske ekipe: Norio Sasaki (Japan)

Nagrada za fer-plej: Fudbalski savez Japana

Nagrada „Ferenc Puškaš” za najljepši gol: Nejmar

Nagrada predsjednika FIFA: Ser Aleks Ferguson

Najbolji tim godine: Kasiljas - Serhio Ramos, Vidić, Pike, Dani Alveš - Ćavi, Ćavi Alonso, Inijesta - Mesi, Runi, Kristijano Ronaldo.

I „Vijesti” glasale za Lea

Kao i do sada, i "Vijesti" su mogle da biraju najboljeg u izboru koji već drugu godinu zajedno organizuju FIFA i "Frans fudbal".

Novinar "Vijesti" Danilo Mitrović je dao pet bodova Lionelu Mesiju, tri je dobio Kristijano Ronaldo, dok je jedan bod pripao Andresu Inijesti.

Galerija

Bonus video: