Radončić sanja dres Koreje

"Ako me selektor pozove, uložiću maksimum napora da “preživim” u nacionalnom timu", izjavio je Radončić za korejski list “Ilgan sports”.
104 pregleda 0 komentar(a)
Dženan Radončić, Foto: Reuters
Dženan Radončić, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.12.2011. 09:28h

Crnogorski napadač Dženan Radončić mogao bi da postane prvi strani fudbaler koji je obukao dres reprezentacije Južne Koreje.

Nekadašnji fudbaler pljevaljskog Rudara i Partizana, koji je nekoliko puta u prošlosti izjavio da čeka poziv da zaigra za Crnu Goru, odlučio se na neuobičajen korak - uskoro će aplicirati za dobijanje korejskog državljanstva kroz specijalni postupak tokom kojeg mora da se utvrdi da li posjeduje talenat kojim bi doprinio naciji.

Radončić, koji ima 28 godina, nastupa u Južnoj Koreji još od 2004. godine, a trenutno nosi dres ekipe Suvon Bluvingsa. Ranije je igrao za Inčon junajted i Seongnam.

"Samouvjeren sam. Pružiću na terenu sve što mogu da dam. Ako me selektor pozove, uložiću maksimum napora da “preživim” u nacionalnom timu", izjavio je Radončić za korejski list “Ilgan sports”.

Nije, dakle, sigurno da će Radončić zaigrati za Južnu Koreju, to će uostalom zavisiti od novog selektora koji treba da bude izabran nakon što je Čo Kvang-Rae smijenjen 7. decembra. Ali, uskoro će biti napravljen prvi korak...

"U dobroj sam fizičkoj kondiciji. Čak i kada ne postignem gol, stvaram šanse saigračima, zajedno unosimo konfuziju protivničkim odbranama", dodao je Radončić, koji je do sada u K-ligi postigao preko 50 golova.

Južna Koreja je najuspješnija fudbalska nacija u Aziji, do sada je čak osam puta učestvovala na Svjetskom prvenstvu, a 2002. dogurala je do polufinala.

Ukoliko dobije poziv i ustali se u reprezentaciji, Radončić bi mogao da dosanja san - zaigra na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine.

"Ne bih imao problem da se prilagodim. Puno je sadašnjih članova reprezentacije Koreje sa kojima sam nekada igrao u klubu. Oni će mi pomoći, kao što ću pomoći i ja njima ako postoji način da im pomognem. Svi su mi čestitali kada sam otkrio moje planove. Dobio sam punu podršku", zaključio je Radončić.

Dženan Radončić rođen je u Gusinju, gdje je i počeo fudbalsku karijeru. Put ga je vodio preko pljevaljskog Rudara i Mateusovog Partizana do Južne Koreje, koja će nakon sedam godina igranja uskoro i zvanično postati njegova druga domovina...

Bonus video: