Venger: Vijeira? Moja prva i prava kupovina

"Zašto sam ga prodao? Mislim da je bolje za klub da proda tako sjajnog fudbalera godinu ranije, nego godinu kasnije", rekao je Venger
0 komentar(a)
Venger, Foto: REUTERS
Venger, Foto: REUTERS
Ažurirano: 14.12.2011. 15:58h

Dolazak Patrika Vijeire iz Milana u Arsenal 1996. godine bio je najbolji potez koji je napravio Arsen Venger na tržištu, tvrdi menadžer "tobdžija".

Vijeira je bio prvi igrač kojeg je doveo Venger u septembru 1996. kada je došao u London iz japanske Nagoje.

"Ljudi kao što je Patrik vam bude uspomene - bio je prva moja kupovina i možda i najbolja od kada sam u Arsenalu. Kada kupite prvog fudbalera u svojoj eri i ispostavi se da ste pogodili onda dobijete mnogo kredita kod navijača. Tada sam i ja dobio kredit, jer sam doveo fudbalera koji je bio kao stvoren za engleski fudbal - imao je snagu da se nadmeće sa bilo kime, a uz to je i donio nešto od francuske tehnike", rekao je Venger.

Vijeira je sa Arsenalom osvojio tri titule prvaka Engleske i po četiri FA kupa i Komjuniti šilda. Napustio je "tobdžije" 2005. i pojačao Juventus.

"Zašto sam ga prodao? Mislim da je bolje za klub da proda tako sjajnog fudbalera godinu ranije, nego godinu kasnije. Arsenal je tada živio od prodaje najboljih igrača, i morali smo da uzmemo novac. Ista je situacija bila i sa Tijerijem Anrijem - i on i Patrik su nam dali devet najboljih godina u karijeri. Ipak, došlo je bilo vrijeme da se rastajemo. U nekim trenucima je potrebno da vaša inteligencija pobijedi ono što vam nalaže srce. To je najvažnije", istakao je Venger.

Vijeira je u julu ove godine objavio da završava karijeru, a trenutno obavlja funkciju jednog od koordinatora mlađih kategorija u Mančesteri sitiju, posljednjem klubu za koji je igrao.

Bonus video: