Diplomski za Murinja - biti bolji od najboljeg

Kako je moguće da tim koji je prije samo pet mjeseci proglašen jednim od najboljih u istoriji fudbala, ima u domaćem prvenstvu šest bodova manje od Reala?
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2011. 09:28h

Još od kada je 2004. preuzeo Čelzi i probio se na najveću trenersku pozornicu, Barselona je uvijek, prije ili kasnije, stajala na Murinjovom putu kao posljednja i najteža prepreka. Tačno sedam godina portugalski trener studira igru tima u kojem je nekada radio kao prevodilac, sva njegova priprema za utakmice mogla bi da se podijeli na spremanje taktike protiv Barselone i taktike protiv “ostatka svijeta”.

Večeras, na “Santajago Bernabeuu” u Madridu u 22 sata, vidjeće se da li je Murinjo definitivno prostudirao Barselonu. U utakmici koja je Realova istorijska šansa - da umakne devet bodova i uradi ono što je doskora bilo nezamislivo, da bude bolji od najboljeg - Ronaldo i drugovi neće igrati samo za bodove, titulu i prestiž, igraće i za rušenje Barsinog mita koji uz blage padove traje još od 2005. godine.

Jedan od 500 miliona

Španci su izračunali da će sliku sa “el klasika” širom planete gledati - ugrubo 500 miliona ljudi! Duel dva najveća španska i evropska kluba odavno je mnogo više od fudbala, a svaki pojedinačni duel je sam za sebe istorija.

"Srećan sam što ću i ja biti jedan od tih 500 miliona koji će gledati utakmicu", ističe crnogorski trener Brano Milačić, kojem su, kao starom ljubitelju Barsinog stila, večeras emocije pomiješane.

"Moram da priznam da ovoga puta imam takve emocije da mi je svejedno ko će da pobijedi!"

A “krivac” je Real, odnosno Žoze Murinjo, koji je u drugoj sezoni na klupi madridskog giganta stavio Realu čelični oklop od kojeg se odbijaju i španski i evropski klubovi. Nevjerovatna serija od 15 vezanih pobjeda (deset u Primeri, pet u Ligi šampiona) večeras će biti na najvećem iskušenju. Real, naime, prvi put ove sezone igra protiv Barselone, ako se ne računaju dva meča u Super kupu dok je još trajalo ljeto.

"To nije samo mašinerija od tima, Murinjo je napravio igru koja plijeni i više nemam isti onaj utisak o njemu koji sam ranije imao", dodaje Milačić i smatra da se večeras sastaju dva najbolja svjetska tima i dva ponajbolja trenera.

"Gvardiola je kreativniji, ali ima manje iskustva, Murinjo je jači taktičar i iskusniji je od kolege. Biće prava utakmica i mislim da Real neće dobiti, ali samo iz jednog razloga - ne bi bilo realno da se prvenstvo odluči već u decembru".

Po crnogorskom treneru Saši Petroviću, koji je nekad branio i u Španiji (Elče), prednost je na strani Reala, doduše ne prevelika.

"Mislim da igrači Reala imaju veći motiv. Minulih godina su toliko puta poniženi od Barselone da sada jednostavno osjećaju da je došao trenutak za naplatu. Njihova velika prednost je i Murinjo - fantastičan trener i motivator", kaže Petrović.

Prije samo godinu, krajem novembra 2010, Barselona je demontirala Real sa 5:0 i činilo se da se Murinjov boravak u Madridu pretvara u noćnu moru. Samo 12 mjeseci kasnije, stvari se mijenjaju.

"Murinjo je dobio šansu da vodi tim i drugu sezonu i pravi rezultati njegovog rada tek sada dolaze do izražaja. Večerašnja utakmica pokazaće je li definitivno uspio".

Ronaldo vs Mesi

Kako je moguće da tim koji je prije samo pet mjeseci proglašen jednim od najboljih u istoriji fudbala, ima u domaćem prvenstvu šest bodova manje od Reala?

I Petrović i Milačić se slažu da ta razlika nije odraz pravog kvaliteta.

"Nepisano je fudbalsko pravilo da ekipa koja osvoji titulu u narednoj sezoni malo pada, pa čak i ako je adrenalin za pobjedama i dalje izražen. Jednostavno, fudbaleri se potroše, zasite se iako ni sami nisu svjesni toga. A kada uz to imate “gladnog” rivala kakav je Real, onda je taj pad još više izražen", smatra Milačić.

Za Petrovića, fudbaleri Barselone i dalje su “vanzemaljci”.

"Fudbal koji igra Barselona se odavno nije gledao. U pitanju je ekipa koja je pokazala šta i koliko može. Međutim, činjenica je da Barsa u blagom padu. Tu vidim šansu Reala. Njegovi fudbaleri večeras imaju šansu da stanu u red sa Barsinim, da i oni postanu “vanzemaljci”, ističe Petrović.

Za Milačića, serija od 15 uzastopnih pobjeda nije karakteristika ekipa “s ovog svijeta”.

"To je nevjerovatna kombinacija kvaliteta, moći, psihe, snage, čega god hoćete. I nisu u pitanju samo prvotimci Reala, primjetno je i kako rezervni fudbaleri rastu paralelno s njima!"

Gvardiolina najveća utakmica

Španski novinari proglasili su večerašnju utakmicu u Madridu kao najveću i najtežu u kratkotrajnoj trenerskoj karijeri Barsinog “tehnika” Pepa Gvardiole. Izdvojivši pet mečeva koji su obilježili njegovi dosadašnji mandat na klupi katalonskog kluba (prva velika pobjeda od 6:1 u Hihonu 2008, remi sa Čelzijem 1:1 u polufinalu LŠ 2009, dvije pobjede nad Mančesterom u finalima LŠ, te petarda protiv Reala prošle godine), “El Mundo Deportivo” je napisao da Gvardiola zapravo nikada nije bio u ovakvoj situaciji. Barsa ima šest bodova manje od najvećeg rivala i prvi put je u situaciji da mora da dobije.

El klasiko zanimljivosti

- Real je dobio samo jedan od posljednjih 11 mečeva s Barselonom. Izgubio je sedam, a remizirao tri puta.

- “Kraljevski klub” je, međutim, dobio šest od posljednjih osam utakmica s Barselonom, koje su se igrale u decembru! Jednom je remizirao, a jednom izgubio.

- Real nije izgubio ni bod kada je prvi postigao gol na svim mečevima Primere od septembra 2009. godine.

- Barselona je dobila samo tri od posljednjih deset gostovanja.

- Mesi je davao golove na posljednjih pet gostovanja na “Santijago Bernabeuu”, ukupno je dao sedam golova.

- Ekipa Pepa Gvardiole dala je najviše golova u prvih 15 minuta od svih ekipa u Primeri (ukupno 11), dok je Real rekorder po broju golova postignutim u posljednjih 15 minuta (10).

- Trener Reala Žoze Murinjo još jednom se nije pojavio pred novinarima uoči “el klasika”. Kao u aprilu ove godine, na konferenciju je poslao svog pomoćnika Aitora Karanku.

Galerija

Bonus video: