Kraljevska godina

“Iako statistika nije nešto na osnovu čega se možete stopostotno osloniti, revolucija u Madridu odražava se i putem brojki”, piše “Marka”.
0 komentar(a)
Real, Foto: REUTERS
Real, Foto: REUTERS
Ažurirano: 01.12.2011. 10:28h

"Moja druga sezona u svim klubovima koje sam vodio uvijek je bila bolja od prve", izjavio je trener Real Madrida Žoze Murinjo ljetos tokom priprema.

Samo četiri mjeseca nakon te izjave, stigla je i konkretna potvrda u statističkim podacima.

“Murinjov tim dva zaista je bolji od Murinjovog tima jedan, po svim parametrima”, napisala je juče madridska “Marka” i iznijela brojke. Evo po čemu je Real Madrid prvog dana decembra 2011. bolji od Real Madrida prvog dana decembra 2010. godine.

Kao prvo i glavno, lider je na tabeli, do prije dva dana imao je čak šest bodova više od Barselone, a sada ima tri više uz jednu utakmicu manje. “Kraljevski klub” u subotu veče gostuje Sportingu u Hihonu i ukoliko zabilježi pobjedu, vratiće razliku na šest bodova uoči “el klasika” koji se igra 10. decembra u Madridu. Real tako ima priliku da pobjedom nad Barselonom već u novembru gotovo riješi pitanje šampiona, mada bi Murinjo vjerovatno prihvatio i jedan bod.

U ovo doba prošle godine, Real je imao pet bodova manje od Barselone nakon što je u derbiju doživio klasični nokaut i porazom od 5:0 već u ranom dijelu sezone ostavio svaku nadu.

Murinjov tim poboljšao se i u ostalim segmentima. Postigao je čak 13 golova više nego u ovo doba prošle sezone, primio je jedan gol manje, zabilježio je pobjedu više i osvojio dva boda više, povećao je i niz pobjeda...

“Iako statistika nije nešto na osnovu čega se možete stopostotno osloniti, revolucija u Madridu odražava se i putem brojki”, piše “Marka”.

I kada su u pitanju individualci, Real Madrid stoji puno bolje nego 1. decembra 2010. godine. Posebno je impresivno poboljšanje u napadu. Tako je Kristijano Ronaldo postigao četiri gola više u Primeri, Iguain pet, a Benzema čak sedam! Ukupno, sva trojica su postigli čak 16 golova više nego u ovo doba prošle godine, što je moralo da se odrazi na stanje na tabeli.

Poboljšanja su prisutna i u Ligi šampiona. Nakon pet kola, Real ima svih pet pobjeda i dva boda više nego što je imao prošle sezone, kada je odigrao neriješeno sa Milanom na “San Siru”.

“Performanse su nevjerovatne, može li Real u istom ritmu odigrati i preostali dio sezone”, pita se “Marka”.

Murinjo je u drugoj sezoni sa Interom osvojio Ligu šampiona, sada je na dobrom putu da sa Realom napravi možda još veći podvig - sruši dominaciju “vanzemaljske” Barselone u Španiji.

Bonus video: