Drobnjak se prisjeća: Neka se ponovi 1997.

"Odgledao sam taj meč sa klupe, kao što ću odgledati i ovaj sada. Volio bih da se ponovi rezultat", prisjetio se Drobnjak meča Češka - SR Jugoslavija (1:2)
0 komentar(a)
Trening, Foto: Zoran Đurić
Trening, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.11.2011. 19:55h

Prag, 2. april 1997. godine, meč kvalifikacija za Mundijal Češka - SR Jugoslavija. Završilo se 1:2. Nije, naravno, igrala Crna Gora, ali su utakmicu odlučili Crnogorci, ili ljudi koji su sada u crnogorskoj reprezentaciji.

Legenda crnogorskog fudbala Peđa Mijatović postigao je sjajan gol iz slobodnog udarca u prvom poluvremenu za 0:1, da bi Savo Milošević, sadašnji član stručnog štaba reprezentacije, nakon izjednačenja, u posljednjem minutu nokautirao tadašnjeg vicešampiona Evrope, Češku Republiku, predvođenu Kukom, Kadlecom, Nedvedom, Poborskim i ostalim vedetama.

I nisu bili samo njih dvojica - selektor Branko Brnović proveo je na terenu 83 minuta, predsjednik FSCG Dejan Savićević je zamijenjen u finišu, članovi stručnog štaba Anto Drobnjak i Dragoje Leković meč su odgledali sa klupe, u društvu prvog crnogorskog selektora Zorana Filipovića, koji je asistirao Slobodanu Santraču.

Česi su i sada jaki

Period od 14 godina je dugačak, naročito u fudbalu, puno stvari se promijenilo, ni država nije više ista, ali su sjećanja ostala, a sličnosti postoje...

"Odgledao sam taj meč sa klupe, kao što ću odgledati i ovaj sada. Volio bih da se ponovi rezultat", rekao je Drobnjak večeras na pretposljednjem novinarskom brifingu uoči prekosjutrašnjeg leta za Prag.

Česi su prije 14 godina imali mnogo veće zvijezde u timu nego što ih imaju sada. Uostalom, drugo mjesto na Evropskom prvenstvu u Engleskoj, ostvareno godinu ranije, govori dovoljno.

"Teško je praviti poređenja, u pitanju su različita fudbalska razdoblja, potpuno različite okolnosti, ali Česi i sada imaju dobar tim, sa Barošom, Čehom i Rosickim. Bio sam relativno zadovoljan kada smo ih dobili na žrijebu, mogli smo da prođemo gore, ali možda i bolje", kazao je Drobnjak.

Najvažnije od svega je, ipak, što Crna Gora ima za protivnika tim protiv kojeg - može da se igra.

"Momci su spremni da izguraju ove dvije istorijske utakmice i veliki sam optimista. Naravno, ne treba se zalijetati, Češka je fudbalska zemlja, sa slavnom istorijom, ali mislim da su šanse makar 50:50 u početku. I mi imamo svoje adute", optimista je Drobnjak.

Aduta je više...

"Ako naših nekoliko fudbalera budu imali svoj dan, možemo do pozitivnog rezultata već u prvoj utakmici. Ipak, moramo da budemo svjesni da nakon prvog meča neće biti kraj, čeka nas i drugo poluvrijeme, na našem stadionu. Tu su i crnogorski navijači koji su velika prednost, jer su sigurno bolji od čeških", dodao je Drobnjak.

A nakon šest utakmica bez primljenog gola, a zatim i pet mečeva sa čak deset golova u mreži, Crna Gora je u Pragu spremna da otvori novo poglavlje.

"Brine li me taj podatak? Ne brine, došao je novi stručni štab i osjeća se neka nova pozitivna energija. Bilo je problema u posljednjim utakmicama, ali ne bih da se vraćam na to, ono što trenutno vidim maksimalno me zadovoljava".

Slične reprezentacije

Poredeći Crnu Goru i Češku, Drobnjak je istakao da je riječ “o sličnim reprezentacijama”.

"Ekipe su slične, rekao bih sa malo jačim pojedincima na našoj strani. Ponavljam - ako nekoliko pojedinaca u našem timu budu raspoloženi, napravićemo dobar rezultat u Pragu".

Sudi Englez Etkinson, što raduje Drobnjaka.

"Vjerujem da će Englez dozvoliti oštriju igru, a to nama u suštini odgovara".

Crna Gora nema suspendovanih, ali ima dosta fudbalera sa po jednim žutim kartonom.

"Nećemo čuvati te igrače za revanš, jer za tu drugu utakmicu imamo alternative, ukoliko ne daj bože dođe do toga", zaključio je Drobnjak.

Pritisak postoji, ali ovo su pravi momci

Cijela Crna Gora vjeruje da reprezentacija može na Evropsko prvenstvo. Pritisak je, dakle, neizbježan, ali Anto Drobnjak kaže da to neće uticati na fudbalere.

"Oni su profesionalci, ozbiljni fudbaleri, igraju u jakim klubovima, imaju jaka prvenstva. Takođe, iz utakmice u utakmicu stiču samopouzdanje. Mislim da je određena vrsta pritiska, ali pozitivnog, dobra stvar za ekipu, jer je najgora stvar kada opušteni uđete u utakmicu. Čim počne utakmica, vjerujte mi, taj pritisak nestaje", kaže Drobnjak.

Bonus video: