Objavljena imena kandidata za Zlatnu loptu Frans fudbala i Fife

Mesi predvodi listu od osam fudbalera Barselone koji su se našli među 23 fudbalera koji će ući u najjuži izbor za Zlatnu loptu Frans fudbala i Fife
0 komentar(a)
mesi, Foto: Reuters
mesi, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.11.2011. 10:04h

Magazin "Frans fudbal" i Svjetska fudbalska federacija (FIFA) objavili su imena 23 fudbalera koji će ući u najjuži izbor sa najprestižnije individualno priznanje u svijetu sporta - Zlatnu loptu.

Listu majstora predvodi dvostruki uzastopni dobitnik Leo Mesi, koji bi na svečanoj ceremoniji 9. januara u Cirihu mogao i treći put zaredom da dobije Zlatnu loptu namijenjenu najboljem svjetskom fudbaleru.

Osim Mesija, na listi su još sedmorica fudbalera Barselone: Ćavi, Injesta, Pike, Abidal, Dani Alveš, David Vilja i Sesk Fabregas.

Nakon Barselone, najviše nominovanih dao je Real Madrid, ukupno pet. Kristijano Ronaldo biće vjerovatno glavni protivkandidat Mesiju, a tu su još Kasiljas, Benzema, Ćavi Alonso i Mesut Ozil.

Zvijezda Mančester junajteda Vejn Runi jedini je engleski fudbaler na listi na kojoj drugu godinu zaredom nema italijanskih fudbalera.

Među nominovanima je samo jedan fudbaler koji ne igra u Evropi, Brazilac Nejmar iz Santosa. Na listi je i napadač Anžija iz Makačkale, 30-godišnji Samjuel Eto.

Trener Barselone Pep Gvardiola glavni je favorit da osvoji priznanje za najboljeg trenera na svijetu u 2011. On predvodi listu od 10 kadindata na kojoj su nalaze i aktuelni osvajač priznanja, Žoze Murinjo, te Aleks Ferguson, Visente del Boske...

Imena trojice fudbalera koji će ući u "finale" izbora biće objavljena 5. decembra u Parizu, dok će 9. januara na gala ceremoniji u Cirihu biti izabran najbolji od njih.

Glasački tim predvode selektori i kapiteni nacionalnih selekcija, te novinari koje je odabrao "Frans fudbal".

Na listi su:

Erik Abidal (Francuska), Serhio Aguero (Argentina), Karim Benzema (Francuska), Iker Kasiljas (Španija), Kristijano Ronaldo (Portugal), Dani Alveš (Brazil), Samjuel Eto (Kamerun), Sesk Fabregas (Španija), Dijego Forlan (Urugvaj), Andres Inijesta (Španija), Lionel Mesi (Argentina), Tomas Miler (Njemačka), Nani (Portugal), Nejmar (Brazil), Mesut Ozil (Njemačka), Đerar Pike (Španija), Vejn Runi (Engleska), Bastian Švejnštajger (Njemačka), Vesli Snajder (Holandija), Luis Suarez (Urugvaj), David Vilja (Španija), Ćavi Alonso (Španija), Ćavi (Španija).

Bonus video: