Runi igra protiv Crne Gore, iako su mu uhapsili oca

"Pričao sam sa Runijem u vezi tog slučaja i potvrdio mi je da će biti spreman za utakmicu. To neće uticati na njega", rekao je Kapelo u hotelu "Crna Gora"
83 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2011. 16:11h

Kada je avion sa reprezentativcima Engleske trebalo da krene ka Crnoj Gori, Vejn Runi je saznao da su mu i otac i stric uhapšeni zbog namještanja fudbalskih utakmica. I pored tog šoka, najbolji igrač Gordog albiona predvodiće napad svog tima večeras na stadionu pod Goricom.

Tako je bar tvrdio Fabio Kapelo na pres konferenciji u hotelu „Crna Gora”.

"Razgovarao sam sa Runijem, djelovao mi je opušteno i mirno. Pitao sam ga može li da igra, rekao mi je da je ubijeđen da mu to neće stvoriti problem i da je spreman", rekao je juče Kapelo.

Dvije dileme

Čuveni italijanski strateg je riješio gotovo sve dileme oko sastava tima, jedino ne zna ko će početi utakmicu na pozicijama desnog beka i drugog napadača.

- Čekam da prespavam da bih odlučio. Razmišljam ko će biti napadač uz Runija i ko će igrati na desnom beku. U konkurenciji su Fil Džons i Kajl Voker, u obojicu imam povjerenje.

Da li biste se zadovoljili remijem, koji vam osigurava prvo mjesto u grupi?

- Bila bi greška da krenemo na bod, moramo da idemo na pobjedu. Mislim da igrači shvataju da moramo da igramo kao u ostalim utakmicama van Engleske, jer smo u ovim kvalifikacijama sjajno igrali u gostima. Nadam se da ćemo igrati dovoljno dobro da već u ovoj utakmici osiguramo prvo mjesto u grupi.

Odgovara i remi

Englezi su bili razočarani nakon remija protiv Crne Gore na „Vembliju”, Kapelo je ubijeđen da će večerašnji okršaj biti mnogo drugačiji. Ne bi mu, međutim, smetalo da epilog bude isti.

- Poznajem duh ove ekipe Crne Gore, to je veoma borben tim. U prvoj utakmici nam nije bilo lako da nađemo prostor, mislim da ćemo ovdje imati više mjesta za igru, jer će pristup rivala biti drugačiji. Nekad je frustrirajuće kad remizirate, a nekad vas to zadovolji. U ovom meču bi nam to odgovaralo, jer bismo izborili direktan plasman na Euro.

Hoće li Vam smetati navijači Crne Gore?

- Ovdje je teško igrati, atmosfera je uzavrela, navijači su veoma bučni... Ali, oni ne igraju, već fudbaleri na terenu.

Je li Vas iznenadilo što je selektor Crne Gore najavio da će da odmara tri igrača zbog žutih kartona?

- Koliko ja znam Crna Gora ima osam igrača sa žutim kartonima, a ne samo trojicu. Ne znam, možda im je važnija ta utakmica sa Švajcarskom, ali je činjenica da ne može da se igra sa istim nabojem kad moraš da se paziš žutog kartona.

Protivnike ne biram

Čovjek koji je za 16 godina predvodio samo četiri kluba (Milan, Real Madrid, Romu i Juventus) prije nego što je 2008. preuzeo Englesku, kaže da svaki meč ozbiljno shvata.

- Svakog protivnika poštujem i trudim se da sve igrače što bolje taktički skeniram. Važno je znati i kakav je karakter svih igrača rivala.

Koga biste više voljeli za protivnika na Euru - Švajcarsku ili Crnu Goru?

- Ne želim da biram protivnika, cilj mi je samo da odemo na Evropsko prvenstvo. Sad samo razmišljam o ovoj utakmici, ništa drugo za mene ne postoji - kazao je Kapelo.

Vučinić i Jovetić znaju sve

Na pitanje da li se slaže sa ocjenom predsjednika FSCG i svog nekadašnjeg igrača, Dejana Savićevića, da je Mirko Vučinić među pet ili šest najboljih napadača na svijetu, Fabio Kapelo nije direktno odgovorio. Ali, istakao je da su i Vučinić i Stefan Jovetić sjajni igrači.

- Vučinić i Jovetić su fantastični talenti. Uvijek mogu da riješe meč jednim potezom, veoma su opasni blizu gola. Njih dvojica su nevjerovatna, jer mogu da postignu gol na svaki mogući način - nogom, glavom, šutem iz daljine, nakon driblinga... - hvalio je Kapelo asove Juventusa i Fiorentine.

Teri želi da odvede Albion na Euro

Džon Teri zbog poznatog seksualnog skandala nije predvodio reprezentaciju Engleske kao kapiten na Mundijalu u Južnoj Africi. Sada je ponovo dobio povjerenje Kapela i želi da bude na čelu tima koji će učestvovati u Poljskoj i Ukrajini.

- San mi je da odvedem Englesku na veliko takmičenje. Moramo da osvojimo prvo mjesto, nije bitno da li pobjedom ili remijem - kaže defanzivac Čelzija.

Kao i selektor, i kapiten je ubijeđen da će Runi biti psihički spreman za utakmicu.

- Svi shvatamo koliko je ovo važna utakmica, potpuno smo koncentrisani na duel sa Crnom Gorom. Profesionalci smo, kada smo na terenu moramo da se isključimo.

Njegov saigrač iz Čelzija Frank Lampard preživljava teške trenutke, ali je sa tri gola protiv Boltona pokazao da je i dalje veliki

- Frank me nije iznenadio, znao sam da je sposoban da to uradi - zaključio je 30-godišnji štoper.

Engelzi doveli i kuvara

Englezi su juče oko podneva stigli na aerodrom u Golubovcima i odmah se uputili ka hotelu „Podgorica”.

A koliko u Fudbalskoj asocijaciji Engleske pažnje posvećuju svakom detalju, govori i činjenica da je sa reprezentacijom doputovao i kuvar koji sprema posebna jela za izabranike Fabija Kapela.

Fudbalski savez Crne Gore je izdao 175 novinarskih akreditacija, od kojih 77 za engleske pripadnike sedme sile, 20-ak za TV ekipe koje rade prenos, 10-ak za Švajcarce i dva za italijanske novinare, koji su postavljali pitanja na karakterističnom engleskom jeziku, razumljivom valjda samo Kapelu.

Uzgred, sa Englezima je stiglo toliko opreme da je FSCG morao da im obezbijedi dva velika šlepera! To je još i najmanji problem, jer su išli toliko daleko da su tražili da im kreveti u hotelu budu usmjereni samo u jednom pravcu.

Galerija

Bonus video: