Murinjo sprema osmo svjetsko čudo

Barselona će pokušati da osvoji 4. uzastopnu titulu i izjednači klupski rekord, dok će Real pokušati da sruši dominaciju velikog rivala. Ostali nemaju ni promil šansi
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.08.2011. 22:00h

Murinjo je povukao za uvo pomoćnog trenera Barselone, nakon čega su ga navijači Reala dočekali kao heroja - ima li spektakularnije najave za početak 81. izdanja španske Primere, koja sa sedam dana zakašnjenja kreće večerašnjom utakmicom Sporting Hihon - Real Sosijedad.

Fudbalski “rat” dva najveća španska i evropska kluba je sva dešavanja uoči početka sezone na Pirinejima bacio ne u drugi, već u 102. plan. Dok je Atletiko Madrid predstavljao Falkaa, Barselona se ponosila Fabregasom, Malaga hvalila sa Van Nistelrojem a fudbaleri prijetili kolektivnim štrajkom, mediji su brujali samo o Murinjovom prstu.

“Taj prst je pokazao put kojim Real treba da ide”, ocijenili su madridski navijači, opisavši Murinjov potez kao “herojski”.

Usijana atmosfera

Šou, dakle, može da počne. Nakon što je atmosfera utakmicama Super kupa podgrijana do tačke usijanja, Barselona i Real spremaju se da krenu u još jednu bitku, gdje su sva ostala pitanja marginalna i trivijalna - na primjer, da li je još jedna sezona Atletiko Madrida osuđena na propast, je li Valensija spremna da makar primiriše Realu i Barsi, kakav je kapacitet Viljareala, može li se desiti čudo pa da se Atletik Bilbao prvi put u istoriji preseli u niži rang nakon što je prošle godine jedva izbjegao “omču”...

Sve se svelo samo na jednu dilemu - da li je Žoze Murinjo čudotvorac takvog kalibra pa da najbolji tim svih vremena smjesti na drugo mjesto domaćeg šampionata. Navijači Reala se ovih dana prisjećaju njegovih remek-djela sa Portom ili Interom, svjesni da je čovjek koji je “el klasiku” dao novu dimenziju njihov najveći adut u neravnopravnoj borbi, veći čak i od Kristijana Ronalda.

Iz Barselone, s druge strane, stižu najave da će “specijalni” i drugu sezonu zaredom pokušati da odigra - nesportski, smatrajući da njegove smisalice na terenu i izvan njega ubijaju duh najvećeg derbija na svijetu. I čuju se poruke u stilu - Zaustavite tog čovjeka!

- Samo je pitanje dana kada će sve ovo izmaći kontroli - žale se iz Barselone.

I dok u Kataloniji traže njegovu glavu, i Murinjo će svojim fudbalerima reći “zaustavite tog čovjeka”. Naravno, uperiće prst u Lea Mesija, čija sprega na terenu sa Ćavijem i Injestom (sada je tu i Fabregas) čini Barselonu gotovo svemirskim timom.

Ali, upravo je Real pokazao da i takva Barselone nije nepobjediva, iako mnogo stvari treba da se poklopi pa da Gvardiolin tim doživi poraz. To je i nada navijača Reala, uz drugu Murinjovu sezonu koja se u ranijim klubovima pokazivala kao ključna.

- Sazreli smo kao tim, vrijeme je da se dominacija Barselone prekine - kazao je Realov adut Mesut Ozil.

Barselona je prošle sezone osvojila četiri boda više od Reala, a Real čak 21 više od trećeplasirane Valensije. Sezonu ranije razlika je bila tri, odnosno 25 bodova. Nema, dakle, iluzije da bi neki treći tim mogao da razbije ovu dominaciju, posebno zbog toga što su se Barsa i Real dodatno pojačali - Katalonci su angažovali Fabregasa i Aleksisa Sančesa, a “merengesi” Sahina, Altintopa, Koentraa...

Ostalima samo mrvice

Osim u Primeri, Real i Barsa obračunaće se i u Kupu kralja, a vjerovatno i u Ligi šampiona. Tako je spreman još jedan megaspektakl, u kojem je ostalim pirinejskim timovima ostalo samo da razgrabe mrvice.

Atletiko Madridu, koji je za 45 miliona eura doveo Falkaa, Valensiji koja je dovela nekoliko osrednjih igrača i Realovog talenta Kanalesa, Viljarealu sa Zapatom i Sezarom, ili Malagi koja je pala u arapske ruke i pojačala se Van Nistelrojem, Buonanoteom, Matijsenom i Tulalanom...

Kako god, večeras kreće najbolja liga na svijetu, ili liga sa najboljim fudbalerima - kako ko gleda na stvari. Kreće film sa dva glavna glumca, i 18 timova koji će biti samo statisti...

Bonus video: