Što je Ibra u svijetu, to je Boske u Aziji: Evo zašto je Dejan Damjanović legenda

Boske je danas postigao 32. gol u elitnom klupskom takmičenju najvećeg kontinenta, čime se učvrstio na drugom mjestu vječne liste strijelaca - ima četiri manje od legende južnokorejskog fudbala Li Dong Guka, 38-godišnjeg napadača Jeonbuka
138 pregleda 1 komentar(a)
dejan damjanović, Foto: The-afc.com
dejan damjanović, Foto: The-afc.com
Ažurirano: 17.04.2018. 14:00h

To što je Zlatan Ibrahimović u globalnim fudbalskim okvirima, to je Dejan Damjanović u azijskom fudbalu - neuništivi golgeter, fudbaler kome godine ne mogu ništa.

Rođen iste godine kao i Ibrahimović (1981), a stariji 68 dana od legendarnog Šveđanina, popularni Boske i sa skoro 37 godina trese mreže kao mladić.

Danas je postigao čak peti gol na šest mečeva grupne faze azijske Lige šampiona, a pogodak protiv Kašime u pobjedi 1:0 odveo je Suvon u osminu finala.

To je bio njegov 32. gol u elitnom klupskom takmičenju najvećeg kontinenta, čime se učvrstio na drugom mjestu vječne liste strijelaca - ima četiri manje od legende južnokorejskog fudbala Li Dong Guka, 38-godišnjeg napadača Jeonbuka.

S obzirom na to da sa Suvonom ima mečeve osmine finala, a i da će igrati naredne sezone, Damjanović će, bez sumnje, pokušati da nadmaši i njega.

U Južnoj Koreji je, odavno, stekao reputaciju najboljeg stranog igrača svih vremena.

Od 2007. je u toj zemlji, prvi njegov klub bio je Inčon, imao je dvogodišnji"izlet" u Kinu (Đangsu, Peking), a trenutke slave doživio igrajući za Seul, sa kojim je tri puta osvojio titulu, igrao finale Lige šampiona 2013, a u kome je jednom bio najbolji igrač lige, a tri puta najbolji strijelac.

U januaru ove godine iz Seula je prešao u Suvon, što je bio senzacionalni transfer, s obzirom na to da je riječ o najvećim rivalima.

Damjanović je najbolji strijelac južnokorejske lige svih vremena, kada su u pitanju igrači iz inostranstva - 174 gola postigao je u šampionatu, od toga 14 u Inčonu, 159 u Seulu i jedan u Suvonu.

Za reprezentaciju Crne Gore odigrao 30 utakmica i postigao osam golova.

Bonus video: