Odlažu se prva dva kola u Primeri?

U ovom trenutku, naime, klubovi prve i druge španske lige duguju igračima ukupno oko 50 miliona eura zaostalih mjesečnih ugovornih obaveza.
0 komentar(a)
Sindikat španskih fudbalera, Foto: Www.as.com
Sindikat španskih fudbalera, Foto: Www.as.com
Ažurirano: 11.08.2011. 16:47h

Postoji velika mogućnost da prva dva kola u Primeri (na programu 20/21. avgusta i nedjelju dana kasnije) budu odložena, najavili su predstavnici španskog sindikata igrača (Afe), u znak protesta zbog odnosa čelnika Primere.

U ovom trenutku, naime, klubovi prve i druge španske lige duguju igračima ukupno oko 50 miliona eura zaostalih mjesečnih ugovornih obaveza. Čelnici lige, međutim, ignorišu taj problem, zbog čega je sindikat igrača najavio najradikalniji vid protesta – štrajk.

Predstavnici sindikata su štrajk najavili jutros pred novinarima u jednom madridskom hotelu. Predstavnike sedme sile dočekalo je ni manje, ni više nego 103 igrača, a bili su prisutni i predstavnici fudbalskih sindikata iz Italije, njemačke, Francuske, Holandije i Portugala. Iako su sinoć u Bariju igrali kontrolni meč sa Italijom, i u Madrid stigli jutros oko 4 sata ujutro, na brifingu sa novinarima pojavili su se reprezentativci Kasiljas, Ćabi Alonso, Mata, Ljorente, Ćavi Martines, Kazorla i Negredo, a iz Barselone je tim povodom stigao i Karles Pujol. Bilo je i onih malo poznatih igrača koji zarađuju neuporedivo manje sume novca od Mesija i Ronalda, kojima kašnjenje sa isplatom ugovornih obaveza predstavlja veliki problem.

„Situacija je veoma komplikovana. Svi igrači koji prolaze ovu tešku situaciju treba da znaju da imaju našu punu podršku, maksimalnu solidarnost. Ako se nešto ne promijeni, mirne duše mogu da kažem da se neće igrati Primera. Ostavljamo sindikatu da preduzme sve potrebne korake da se prevaziđe ova situacija, iako u ovom trenutku vidim da će se teško riješiti problem“, poručio je Kasiljas, kapiten španske reprezentacije i Reala.

U Španiji ističu da će u roku od osam dana biti teško riješiti problem koji se „vuče“ godinu i po dana.

„Već 17 mjeseci pokušavamo da nađemo kompromis sa čelnicima lige. Nikad nas nijesu slušali, već su promiješali karte. Poništili su dogovor od 3. avgusta, i jednostrano odlučili da formiraju garantni fond od 10 miliona po sezoni za naredne četiri sezone koji treba da bude opredijeljen igračima koji ne primaju platu. To je nedovoljno, jer bi to značilo da će Liga izdvojiti 40 miliona eura za naredne sezone, što je za 10 miliona manje nego što trenutno iznosi dug prema igračima, koji će, svakako, narasti narednih godina. Mi tražimo da bude kao svuda u Evropi – nesolventne ekipe ne mogu da budu prijavljene za takmičenje. Španija je jedina zemlja gdje klubovi koji ne plaćaju igrače nastavlja da se takmiče. Problem je veliki, ali je velika i solidarnost. Vidjećemo kakav će biti odgovor predstavnika lige“, kazao Luis Rubialjes, predsjednik sindikata španskih fudbalera.

Bonus video: