Falkao preletio odbranu Brage, Porto osvojio Ligu Evrope!

Porto savladao Bragu sa 1:0 golom Falkaoa u 45. minutu i ponovio uspjeh iz 2003. godine, kada je predvođen Žozeom Murinjom osvojio Kup Uefa
90 pregleda 0 komentar(a)
Porto, Foto: Beta/AP
Porto, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.05.2011. 20:11h

Porto je vratio vrijeme, osam godina unazad - najveći portugalski klub osvojio je Ligu Evrope, a trener Andre Viljaš Boaš ponovio uspjeh svog slavnog prethodnika Žozea Murinja, koji je 2003. odveo “zmajeve” do trofeja u Kupu Uefa, a sezonu kasnije i do Lige šampiona.

Ovaj drugi dio uspjeha Viljaš Boaš će teško ponoviti, možda neće imati ni šansu, jer se najveći evropski klubovi već otimaju za njega, ali svejedno - plavi dio Portugala sinoć je ludovao, a crveni tugovao.

U dablinskom okršaju klubova koje dijeli samo 47 kilometara autoputa, Porto je savladao Bragu sa minimalnih 1:0, fantastičnim golom Radamela Falkaa u 45. minutu.

- Ovo je veliki podvig. Falio nam je samo jedan trofej pa da zaokružimo sezonu za pamćenje. Uspjeli smo da ga osvojimo, doprinijeli smo da Porto postane zaista specijalan klub - rekao je Viljaš Boaš nakon meča.Falkao, omaleni Kolumbijac, pogodio je sjajnim udarcem glavom nakon akcije koja je toliko puta viđena ove sezone - Guarin je probio po desnoj strani i fantastično centrirao u šesnaesterac, a fudbaler koji je prije četiri godine na Kirin kupu u Japanu dao gol i Crnoj Gori, proletio kroz vazduh i pogodio mrežu.

Bio je to nevjerovatni 17. gol kolumbijskog fudbalera u Ligi Evrope ove sezone. Učinak koji bi mnogi napadači poželjeli u prvenstvu, lansirao je Falkaoa među nove velike zvijezde svjetskog fudbala, vjerovatno mu otvorivši put ka još većim klubovima.

Porto je, inače, još tokom nokaut vaze takmičenja pokazao da je kvalitetom prevazišao Ligu Evrope, deset golova Spartaku na dva meča četvrtfinala, kao i sedam Viljarealu u polufinalu, učinak su dostojan polufinala Lige šampiona.

Sinoć u srcu Irske, na velelepnoj “Dablin areni”, čekala se samo potvrda klase. Iako je ljepota izostala, jer je Viljaš Boaš valjda prvi put ove sezone želio da bude i malo pragmatičan, ne upuštajući se u velike rizike, Porto je ponovo slavio. I bilo bi čudo da je bilo drugačije. Završilo se sa netipičnih 1:0 za stil igre ovog tima, ali su u pozadini finala ostale nevjerovatne brojke - sezona u Portugalu bez ijednog poraza i 37 golova na 15 evropskih mečeva. Malo će koji tim to uskoro moći da prevaziđe... Braga je u 11. finalu Lige Evrope (nekadašnjeg Kupa Uefa) u kojem su se sastali timovi iz iste zemlje, postavila bedem pred golom, koji Porto nikako nije uspijavao da probije, sve do posljednjeg minuta prvog poluvremena. U nastavku, Braga je morala da se otvori, i imala je jednu veliku šansu, u prvom minutu drugog dijela, kada je Mosoro izašao sam ispred Heltona, ali je golman Porta odbranio njegov udarac.Do kraja meča nije bilo velikih šansi, a onda je Porto otvorio šampanjac...

- Ponosan sam na sve što smo uradili ove sezone, bez obzira na ovaj poraz. Moja Braga će nastaviti da raste - rekao je trener Brage Domigoš Pasijensija.

Porto - Braga 1:0

Dablin - “Dablin arena”. Gledalaca: 47.000. Sudija: Karlos Velasko Karbaljo (Španija). Strijelac: Falkao u 45. minutu. Žuti kartoni: Helton, Sapunaru, Rolando (Porto), Hugo Vijana, Silvio, Migel Garsija, Mosoro, Kaka.

Porto: Helton - Sapunaru, Rolando, Otamendi, Alvaro Pereira - Fernando - Guarin (Beluši), Žoao Mutinjo - Hulk, Varela (Hames Rodrigez) - Falkao.

Braga: Artur - Migel Garsija, Paulao, Rodrigez (Kaka), Silvio - Kustodio, Vandinjo - Hugo Vijana (Mosoro) - Alan, Paulo Cezar - Lima (Mejong).

Bonus video: