Murinjo sprema zamku Gvardioli

Da li Murinjo ima magični štapić da zaustavi nezaustavljivu mašineriju sa „Nou kampa” ili će Gvardiola i Lionel Mesi da budu spremni na sve zamke Specijalnog - ko čeka odgovor dobiće ga u naredna dva meča u Madridu i srcu Katalonije
0 komentar(a)
Real, Foto: REUTERS
Real, Foto: REUTERS
Ažurirano: 26.04.2011. 17:48h

Svijet je sa nestrpljenjem čekao duele Reala i Barselone, dva su već završena, ali tek sada slijedi ono pravo, dvije utakmice za koje se veliki rivali spremaju već od onog trenutka kada je na žrijebu postalo jasno da se ukrštaju.

Real i Barselona - ko je bolji, ko je veći, pitanje je sad. Da li Žoze Murinjo i ove godine ima taj magični štapić da zaustavi nezaustavljivu mašineriju sa „Nou kampa”, ili će Pep Gvardiola i Lionel Mesi da budu spremni na sve zamke Specijalnog - ko čeka odgovor dobiće ga u naredna dva meča u Madridu i srcu Katalonije...

Murinjo: Barsa? Nije najbolja na svijetu!

Rat je počeo odavno, sa Murinjom je on neizbježan, pa je trener Reala na konferenciji za medije opet bio u elementu.

- Barsa jeste fantastičan tim, ali ne bih rekao da je najbolji na svijetu - rekao je Murinjo, kojem je zasmetalo što je Barsa po mnogima favorit.

- Zašto bi u ovom dvomeču bilo favorita? Nijedan rezultat u prvom meču ne garantuje da je sve riješeno, naši dueli su potpuno otvoreni. Sigurno da nema te prednosti u fudbalu koja vam garantuje miran revanš na „Nou kampu”, poznajem taj stadion suviše dobro - kazao je Murinjo.

Onda je ponudio diplomatski odgovor na pitanje da li bi ga zadovoljio remi:

- Ako budemo bolji i stvorimo mnogo prilika, ne bi. Međutim, da bude obrnuto, da Barsa bude bolja, naravno da bi mi remi odgovarao.

Pobuna oko sudije

Pep Gvardiola je, međutim, prihvatio Murinjovu igru i prije nekoliko dana pričao o sudijama.

- Žoze bi sigurno bio srećan da meč sudi neki Portugalac, u to sam siguran - rekao je Gvardiola u ponedjeljak.

Nakon što je izabran za meč u Madridu Njemac Volfgang Štark, Murinjo je morao da reaguje na izjavu kolege.

- Ne znam šta je Gvardioli sve to značilo, ali nijedan trener nikada nije srećan sudijama. Pep je, u stvari, sada izašao iz one grupice rijetkih trenera koji ne priča o suđenju. Razlika je, ipak, što je on to počeo da radi prije mečeva. Možda počinje neka nova era - rekao je u svom stilu Murinjo.

Pep priznao: Real je favorit

Da li je trik ili ne, to ostaje nepoznato, ali trener Barselone se prije meča pomirio sa činjenicom da je Real favorit.

- Naš rival igra odlično, u velikoj je seriji dobrih rezultata i mi prihvatamo da je u ovom trenutku favorit nakon osvojenog Kupa. Mi smo pomalo umorni, ali nam protiv Reala ne fali entuzijazma i spremni smo da sve promijenimo na terenu - istakao je Pep.

Očekuje i mnogo jači Real zbog povratka Kake, Gonzala Iguaina i sve bolje forme Karima Benzeme.

- To su tri jako važna igrača za Real i sa njima su jači. Znam da nas čeka težak posao, ali prihvatamo sve izazove koji su pred nama - istakao je Barsin trener.

U Realu neće biti suspendovanog Rikarda Karvalja, a njegovo mjesto će da zauzme Raul Albiol.

Murinja motiviše Inter

Prošlogodišnji prvi meč polufinala Lige šampiona između Intera i Barselone (3:1) je ovih dana dominirao u sobi za sastanke kod Žozea Murinja.

Kako prenose italijanski mediji, Murinjo je danima pokazivao igračima kretnje kojima mogu da se suprotstave Barsi, jer mu je, kako je rekao, ta utakmica u Milanu bila knjiga iz koje će da uči godinama... Jasno je, Leo Mesi i kompanija su tada bili „uhapšeni” na „Đuzepe Meaci”, a Žoze želi da se sve to ponovi i u Madridu.

I da onda ode u Barselonu da napiše još jdnu knjigu o tome kako se čuva prednost stečena u prvom meču.

Šuster: Real ili Barsa osvajaju trofej

Bernd Šuster, bivši trener Reala i fudbaler oba tima, siguran je samo u jedno - da će pobjednik ovog polufinala na kraju da bude prvak Evrope.

- Real i Barselona nemaju konkurenciju u Evropi, niko ne može da se uporedi sa njima. Ne znam ko će da pobijedi, ali sam siguran da će taj tim na kraju da se raduje na „Vembliju”, bez obzira na to ko mu tamo bude protivnik - rekao je Šuster za madridski „As”. Njemac očekuje pakao na terenu.

- Sve što smo vidjeli u prethodnim mečevima je ništa šta će da bude sada. Jer, Liga šampiona je najveća od svih titula, u pitanju je najvažnije takmičenje - kazao je Šuster, koji je priznao da je iznenađen nervoznim izjavama Pepa Gvardiole.

- Očito je navikao na to da je najbolji, a sada je izgubljenim Kupom kralja osjetio da ima konkurenciju - istakao je Šuster.

Da li ste znali?

1. Real Madrid je dva puta u istoriji bio bolji od Barselone u polufinalu Lige šampiona (ranije Kupa šampiona). Madriđani su slavili 1960. i 2002. godine.

2. „Merengesi” ciljaju 13. finale Lige šampiona (devet puta su bili prvaci Evrope), dok po broju polufinala drže rekord - igrali su ga čak 22 puta.

3. Barselona je do sada igrala 11 puta u polufinalu i nije e baš proslavila - pet puta je prolazila u finale, šest puta je eliminisana.

4. U 211 međusobnih utakmica Real je malo uspješniji - slavio je 86 puta, 82 utakmica je pobijedila Barselona, dok je 43 završeno neriješeno.

5. Sjutra će biti tačno 51. godina od kada je Real eliminisao Barselonu iz polufinala Kupa šampiona. Kasnije je i osvojio to takmičenje, jer je u finalu počistio Ajntraht iz Frankfurta rezultatom 7:3 u Glazgovu.

6. Pogodak Lionela Mesija u revanšu protiv Šahtjora je bio 300. gol „blau-grane” u Ligi šampiona.

Real M. - Barselona

Madrid - Stadion „Santjago Bernabeu”. Kapacitet: 80.354. Sudija: Volfgang Štark (Njemačka). Početak u 20.45.

Real Madrid (4-3-3): Kasiljas - Arbeloa, Serhio Ramos, Albiol, Marselo - L. Dijara, Pepe, Ćavi Alonso - Ozil (Kaka), Kristijano Ronaldo, Di Marija.

Barselona (4-3-3): Viktor Valdes - Danijel Alveš, Maskerano, Pike, Pujol - Ćavi, Buskets, Inijesta - Pedro, Mesi, Vilja.

Bonus video: