Budućnost prva poslije 151 dana

Odlučujući gol protiv Lovćena (1:0), kojim je Budućnost preuzela prvo mjesto nakon tačno pola godine, odnosno 151 dan, postigao Nikola Vukčević u 85. minutu
87 pregleda 0 komentar(a)
slavlje, Foto: Savo PRELEVIĆ
slavlje, Foto: Savo PRELEVIĆ
Ažurirano: 02.04.2011. 16:46h

Budućnost je nakon pola godine preuzela prvo mjesto na tabeli nakon igre koja je, kakva koincidencija, bila za sve osim za prvo mjesto na tabeli.

Lovćen se pod Goricom držao ("ne samo držao, već bio ravnopravan", kazao je trener Cetinjana Marko Marković) sve do 85. minuta, kada je Nikola Vukčević glavom zakucao loptu u mrežu nakon sjajnog centaršuta Ajkovića iz pekida i loše reakcije golmana Radulovića.

Bio je to jedini gol, ali i četvrta erupcija oduševljenja na stadionu, jer je prva bila namijenjena za ulazak Luke Rotkovića u 60. minutu, a druge dvije za golove OFK Bara u Budvi.

Podgoričani su se tako vratili na čelnu poziciju nakon tačno 151 dana (posljednji put su bili lideri uoči 9. kola, 2. oktobra prošle godine), ne toliko zahvaljujući svojoj igri koliko činjenici da se jedini rival za titulu - doslovno raspada u drugoj polusezoni.

"Postoje utakmice kada je rezultat ispred igre", kazao je trener Budućnosti Saša Petrović, koji je prihvatio da je njegov tim igrao slabo.

"Imam i ja oči, vidim sve, igra nije sjajna, ali očigledno da imamo problem malog fonda fudbalera. Danas su nam nedostajala dvojica ključnih igrača, Orahovac i Petar Vukčević, Brnović je takođe bio povrijeđen, pa sam bio prinuđen da u tim stavim čak četvoricu fudbalera koji su rođeni 1992. ili 1993. godine. Naravno, to nije opravdanje za lošu igru, ali očito da mlađi igrači teže podnose pritisak", rekao je Petrović.

Uprkos konstantnim problemima i igri koja nije baš šampionska, naročito ne na domaćem terenu, Podgoričani rezultatski dobro guraju - ovo je njihova šesta pobjeda u sedam proljećnih mečeva.

"Igrači imaju i volju i želju, a golovi u finišu utakmica su nagrada za hrabrost. Takođe, očito da smo dobro fizički spremni, jer većinu utakmica dobijamo u drugom poluvremenu", kazao je Petrović.

Predvođen sjajnim Bogdanovićem, Lovćen je većinu meča pod Goricom bio ravnopravan rival, a u prvom poluvremenu imao je i bolje šanse. Najveću je propustio Lopičić, čiji je udarac u 16. minutu nakon centaršuta Radišića završio tik pored stative gola oporavljenog Dragojevića, koji je branio prvi put u drugoj polusezoni.

Budućnost u prvom poluvremenu gotovo da nije zaprijetila, samo je pokušavala da igra. Vidjelo se da nema pravog lidera, igrača koji će primiti loptu i napraviti konkretan potez - bio to šut, asistencija, pravi dribling...

Tek u drugom poluvremenu četa Saše Petrovića odlučnije je krenula naprijed, ali više nošena željom nego konkretnim napadima. Vuković je u 52. minutu izblokiran iz povoljne pozicije, a u 54. je pogodio mrežu, ali je gol poništen zbog ofsajda.

Lovćen je, međutim, i u nastavku pokazao da nije došao da se brani, pa je u 57. minutu nakon kontranapada gotovo imao mat poziciju, ali je Nikola Vukčević presjekao pas Aleksića ka Jablanu.

Napadač Budućnosti Stefan Mugoša se u 60. minutu lijepo oslobodio čuvara i šutirao u spoljni dio mreže, da bi Jablan u 67. nakon nove kontre uzvratio šutem u Dragojevića.

Naizmjenična "razmjena vatre" prekinuta je u 85. minutu, kada je golman Lovćena Radulović podletio pod loptu nakon centaršuta Ajkovića, a Vukčević glavom sa dva metra gađao pod prečku.

"Lijepo je biti prvi na tabeli, iako ta pozicija nosi za sobom dodatni pritisak. Ako nam se brzo priključe Orahovac i Petar Vukčević vjerujem da ćemo vratiti igru i da ćemo ovo privesti kraju", optimista je bio Petrović.

Trener Lovćena Marko Marković žalio je za konačnim ishodom.

"Imali smo nekoliko dobrih prilika, i mi i Budućnost. Na kraju je presudio jedan potez. Borba za opstanak? Naravno da strahujemo, i ne samo mi već i šestoplasirani Dečić. To je dodatno psihološki pritisak na nas, ali mislim da imam dosta fudbalera koji su dovoljno sazreli da se nose sa tim, iako su vrlo mladi", kazao je Marković.

Bonus video: