Zeta i Budućnost najbolje trgovali

Sinoć u ponoć završen je najinteresantniji prelazni rok od formiranja Crnogorske fudbalske lige
97 pregleda 0 komentar(a)
rangel, Foto: Savo PRELEVIĆ
rangel, Foto: Savo PRELEVIĆ
Ažurirano: 22.02.2011. 12:07h

Sinoć u ponoć završen je vjerovatno najburniji i najinteresantniji pralazni rok od formiranja Crnogorske lige. Čak tri od četiri vodeća tima na tabeli u drugi dio šampionata ulaze sa pojačanim sastavima u odnosu na jesenji dio, što do sada nije bila karakteristika zimske fudbalske pijace.

Takođe, prvi put se desilo da najbolji igrač jednog od pretendenata za visok plasman pređe u redove konkurentskog tima. Iako već ima 34 godine, a u prvom dijelu sezone nije bio na prošlogodišnjem nivou, prelezak Predraga Ranđelovića iz Rudara u Mogren smatra se najvećom "bombom" zimskog prelaznog roka u Crnoj Gori.

Osim brojnih povrataka u crnogorski fudbal (Sanibal Orahovac, Đorđije Ćetković, Srđan Radonjić, Darko Marković, Marko Đurović, Baćo Nikolić, Nikola Vujović, Ilija Radović, Ivan Knežević...) zimu su obiježili i odlasci.

Da li zbog uspjeha reprezentacije ili nečeg drugog, tek igrači iz domaće lige imali su ove zime mnogo prohodniji put ka inostranstvu nego što je to ranije bio slučaj. Tako je Vlado Gluščević iz Mogrena prešao u Albasete, Milan Đurišić iz Mladosti u Rijeku, njegov doskorašnji saigrač Ermin Seratlić u poljsku Jagieloniju, a njemu se ubrzo priključio doskorašnji fudbaler Mogrena i reprezentativni bek Luka Pejović. Najbolji strijelac Crnogorske lige u prošlom šampionatu Ivan Bošković našao je angažman u Kazahstanu, dugogodišnji kapiten Sutjeske Dražen Međedović pristupio je Borcu iz Banjaluke, vezista Zete Vladimir Boljević poljskoj Krakoviji, a igrač sredine terena Budućnosti Abraham Kudemor belgijskom Šarlroa.

Najbolji posao, makar na papiru, obavila je Zeta, bez obzira što je najveći dio fudbalera koje je ove zime ugrabio prvi crnogorski šampion, stigao na Trešnjici na pozajmicu. Đorđije Ćetković je naišao na zatvorena vrata predsjednika Skupštine Budućnosti Miomira Mugoše, pa su ga u Zeti dočekali širom raširenih ruku ("neka se ne naljute ostali, ali on je naše najveće pojačanje", rekao je Dejan Vukićević), 20-godišnji Nikšićanin Petar Škuletić će konačno imati priliku da svoj veliki talenat pokaže i na crnnogorskoj sceni, a ubitačan napad Zete kompletirao je i povratak Ivana Kneževića, koji je stigao na pozajmicu iz Krasnodara.

Zeta se nije pojačala samo u napadu. Konkurenciju u veznom redu povećaće Balša Božović i povratnik Ivan Novović, dok Milan Radulović sa klupe Budućnosti stiže na Trešnjicu kao ogromno pojačanje u defanzivi. Da li je period Radulovićeve prave forme prošao, ili pod Goricom jednostavno nisu znali da ga dobro iskoriste, pokazaće polesezona u kojoj će nekadašnji štoper Mogrena ponovo raditi sa Dejanom Vukićevićem.

Budućnost je posljednjeg dana prelaznog roka dovela, ili je na pragu da dovede, čak tri pojačanja. Zoran Banović će zamijeniti povrijeđenog Dragojevića na golu, dok će Luka Rotković i vjerovatno Admir Adrović (na potvrdu ovog transfera još se čeka) zaoštriti konkurenciju u napadu.

A napad Podgoričana je dodatno pojačan još ranije, kada je nekadašnji igrač Budućnosti, Zvezde i brojnih njemačkih klubova Sanibal Orahovac odlučio da finiš svoje karijere provede u klubu iz kojeg je, prije desetak godina, lansiran na veliku scenu. Podgoričani su doveli i defanzivca Iliju Radovića, kao i veznog fudbalera iz Kameruna Franka Mišela Onguenea, koji je na pripremnim utakmicama već najavio da će biti pravo pojačanja.

Ovakav, dosada nezabilježen transer-bilans kada je u pitanju Budućnost, ne treba da zavara da se finansijsko stanje pod Goricom naglo popravilo, naprotiv. Sticajem srećnih okolnosti, ali i zahvaljujući umješnosti sportskog direktora Nebojše Jovovića i Saše Petrovića, Podgoričani su uglavom uspjeli da ugrabe fudbalere za koje nije bilo potrebno plaćati obeštećenje. Dvojica od njih, Onguene i Adrović, stižu sa čistim papirima zbog ratnog vihora koji je zahvatio njihove dosadašnje zemlje, Obalu slonovače i Iran.

Podatak da je Luka Rotković sam morao da se snalazi za obeštećenje ne bi li se vratio u svoj matični klub, jer Budućnost nije imala pare koje su trebale da se uplate na račun Petrovca, najbolje oslikava koliko je "povoljna" finansijska slika pod Goricom.

Mogren je u ovom prelaznom roku ostao bez dugogodišnjeg kapitena Vladmiria Gluščevića, ali je na njegovo mjesto doveo dvojicu fudbalera. Ranđelović stiže na konto dugogodišnjih dobrih odnosa budvanskog i pljevaljskog prvoligaša (naravo, uz adekvatno obeštećenje), dok je Marko Đurović takođe stigao kao pojačanje, uprkos neuspješnoj avanturi u moldavskom Šerifu.

Povratak Nikola Vujovića, te aktiviranje svojih nekadašnjih članova, Ratka i Miodraga Zeca, nagovještava da će jesenji prvak u drugi dio sezone ući još snažniji nego jesenas, uprkos odlasku reprezentativca Luke Pejovića.

Rudar je jedini tim iz "velike četvorke" koji u drugi dio sezone ulazi slabiji nego jesenas. Aktuelni šampion je nakon problema unutar kluba (gazda Duško Šarić i dalje je u pritvoru) prodao dva ponajbolja igrača, Ranđelovića i Mijuška Bojovića, a njihov odlazak nije nadoknadio adekvatnim pojačanjima. Stigao je napadač Milenko Nerić, koji se odmah povrijedio, dok će Kljajević i Popović zaoštriti konkurenciju.

Sjajan posao u zimskom prelaznom roku napravio je i Grbalj, uprkos odlasku Ivana Boškovića. Dolasci Srđana Radonjića, doskorašnjeg člana Šerifa Baća Nikolića, nekadašnjeg mladog reprezentativca Crne Gore Darka Boškovića, bivšeg igrača OFK Beograda Branka Bakovića, kao i povratak Nemanje Nikolića, garantuju da će se u Radanovićima igrati još bolji fudbal nego jesenas.

Ionako solidan tim iz prvog dijela sezone Dečić je pojačao angažovanjem bivšeg fudbalera Zete i Pahtakora Darka Markovića, dok je Mladost opet formirala solidnu ekipu, i pored odlazaka Đurišića i Seratlića. Na Stari aerodrom su stigli Luka Merdović, Radislav Sekulić, Ivan Mijušković, Lazar Martinović, Danilo Tomić, Bojan Vlahović, Marko Raičević, Mirza Ljumić, Nikola Rogošić...

I Sutjeska bi trebala da ima bolju ekipu nego u prvom dijelu sezone, uz povratke nekadašnjih fudbalera Dubljevića, Krivokapića, Nikolića i Kalezića, najveće pojačanje trebalo bi da bude povratak trenera Nikole Rakojevića.

Ostali su pazarili na sitno - OFK Bar je jači za golmana Miletu Radulovića, Kristijana Krstovića i Marka Nenezića, Petrovac za Golubovića i svoje nekadašnje članove Krsta Zvicera, Petra Stanišića i Dejana Nenezića, Lovćen za Žarka Beladu i Srđana Lopičića, dok će Mornar pokušati da izbori opstanak uz pomoć povratnika Madžara, te Jovovića i Kasapija.

Bonus video: