Blažićevih pet minuta slave

Skoro pola godine je golman Standarda iz Liježa Srđan Blažić čekao da se i njemu ispuni staro holivudsko pravilo da "svako dočeka svojih pet minuta slave".
0 komentar(a)
Blažić, Foto: Standard.be
Blažić, Foto: Standard.be
Ažurirano: 07.02.2011. 20:29h

Od prekobrojnog i fudbalera koji "nije u prvom planu" , crnogorski čuvar mreže je stigao do prestižne uloge najbitnijeg igrača u timu.

Upravo Blažićeve odbrane ovih dana drže u životu slavni belgijski klub.

Repertoar Blažićevih poduhvata u posljednjeg kolu protiv Eupena (pobjeda od 1:0) zaista je impesivan - odbranio je penal, skinuo je protivniku dva čista zicera, nakon meča je proglašen za igrača utakmice, a potom i za igrača kola u cijelom belgijskom šampionatu.

- Bila je to vrlo bitna utakmica za nas, iz dva razloga. Nismo dobili posljednjih pet ili šest utakmica u gostima, što je samo povećalo pritisak koji je u Standardu ionako ogroman. Takođe, ovo je bio derbi pokrajine Valonija, iz koje dolaze samo tri prvoligaška tima, Standard, Šarlroa i Eupen. Od Standarda do Eupena je samo pola sata vožnje, a taj lokalni rivalitet je dao utakmici poseban naboj - priča Blažić za "Vijesti".

Njegova priča je tipična golmanska - šansu je dobio tek kada se povrijedio prvi čuvar mreže, institucija kluba i turski reprezentativac Sinan Bolat.

- Branim od kada se Bolat povrijedio, a to je već 12 utakmica. Mislim da sam šansu iskoristio na pravi način, nije bilo kikseva, nisam dobio negativne poena, a na tri utakmice bio sam igrač odluke, odbranio sam i dva penala.

Kada se Bolat oporavi, trener Dominike D'Onofrio biće na slatkim mukama. Blažić to ne doživljava kao tipično rivalstvo na golu.

- I kada je Bolat bio neprikosnoven, trener mi je stalno govorio da je zadovoljan mojim radom i da ću sigurno dobiti šansu. Kada smo ljetos igrali prijateljsku utakmicu protiv Reala, definitivno se uvjerio da na mene može da računa. Nastaviću da radim i da vjerujem u sebe, a sa dobrim odbranama uvijek će biti prilike da branim.

Sjajnim partijama u posljednjih nekoliko kola, Blažić je pokazao da je njegova odluka da se preseli iz Grčke u Belgiju, iz Levadijakosa u Standard, bila prava.

- Nikad nisam zažalio zbog te odluke, iako sam dugo čekao da dobijem pravu šansu. Znao sam da će biti teško i da me čeka mokotrpan rad, ali takvu ponudu i takav izazov jednostavno nisam mogao da dobijem.

Blažić je trenutno član velikog kluba koji ne preživljava baš najbolje dane - ekipa koja je prošle sezone igrala Ligu šampiona, trenutno je tek peta u belgijskom prvenstvu.

- Standar je veliki klub sa najvećim navijačkim fanaticima u Belgiji, što samo povećava pritisak i presiju. Ipak, situacija je sada znatno bolja nego na početku sezone, kada su navijači prijetili, blokirali parking gdje se parkiraju fudbaleri, pisali transparente protiv uprave i tražili ostavke. Vjerujem da je pred nama uspješan ostatak sezone, jer tza Standard ipak igraju veliki fudbaleri, koji su navikli da se bore sa pritiskom i podnose odgovornost - zaključuje Blažić.

Belgijsko sivilo

Blažić je prije dvije godine prešao iz Grčke u Belgiju, kaže da je promijenio dva svijeta.

- Mislim da se još uvijek prilagođavam. Razlika je ogromna, počevši od života, vremenskih uslova i temperature, pa do samog načina fudbala. U Belgiji je neuporedivo hladnije, uvijek je sivo i tmurno, što značajno utiče na psihu. Stil igranja je takođe potpuno različit, dok se u Grčkoj igra premeko, u Belgijanci nastoje da kopiraju Engleze, od kojih su odvojeni samo jednim kanalom, pa se igra mnogo jače i žešće.

Bugarska je naša utakmica decenija

Crna Gora u martu igra prijateljske utakmice sa Japanom i Južnom Korejom na Dalekom Istoku, što je samo priprema za ono što dolazi u junu - kvalifikacionu utakmicu sa Bugarskom.

- Selektoru će utakmice u Aziji, sa dosta jakim protivnicima, vjerovatni poslužiti da složi sve kockice za utakmicu sa Bugarskom. Ne bih da pretjerujem, ali mislim da je to naša utakmica decenije - pobjedom bio praktično osigurali drugo mjesto, imali bismo sve u rukama uoči odlučujućih utakmica za plasman na Evropsko prvenstvo - kaže Blažić.

Bonus video: