Krojf: Barselona igra totalni fudbal 21. vijeka

Legenda Holandije i Barselone Johan Krof, koga mnogi nazivaju “tvorcem totalnog fudbala”, izjavio je da sadašnja generacija Barse igra “totalni fudbal fudbal 21. vijeka”.
0 komentar(a)
Krojf, Foto: REUTERS
Krojf, Foto: REUTERS
Ažurirano: 07.02.2011. 18:24h

“Nakon više od 30 godina, poslije poraza u finalu Svjetskog prvenstva 1974, mnogi i dalje pamte i prisjećaju se čuvene reprezentacije Holandije. Termin “totalni fudbal”, u kojem se napadači brane a defanzivci napadju, potiče iz tog tima”, napisao je Krojf u svojoj kolumni za list katalonski list “El Periodiko”.

Zatim je podvukao paralelu:

“Taj termin pristaje sadašnjoj ekipi Barselone. Ovo što sada gledamo je totalni fudbal 21. vijeka. Frenk Rajkard je napravio prvi korak, dok je Pep Gvardiola nastavio njegovim stopama“, napisao je Krojf.

Iako je njegova uloga u Barseloni samo formalna (prošle godine je izabran za počasnog predsjednika) upućeni tvrde da se na Krojfovom dvoru donose sve važninje odluke vezane za katalonski klub. Između ostalih

Stoga, mnogi sadašnju fudbalsku školu “blau-grane” nazivaju - Krojfovom školom fudbala.

Barselona je u subotu veče 16. uzastopnom pobjedom u prvenstvu srušila rekord Di Stefanovog Reala, star tačno 50 godina.

Bonus video: