Preteča Piksija i Petrovića

Dragan Stojković Piksi donio je Nagoji prvu titulu u istoriji, Crnogorac Željko Petrović je nedavno preuzeo Uravu reds, a njegov prezimenjak Mihajlo, nekdašnji igrač Crvene zvezde, već dugi niz godina vodi ekipu Hirošime.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2011. 19:02h

Ipak, prvi trener sa prostora nekadašnje Jugoslavije koji je radio u Japanu bio je Nikšićanin Ratko Stevović. U “njegovo vrijeme”, početkom 90-ih, japanski fudbal je tek počeo da se razvija.

- Počeo sam kao koordinator u Uravi reds, koja se tada zvala Micubiši, i postavio kompletnu piramidu od vrha kluba do najnižih stepena. Fudbal u Japanu tada je još bio na amaterskom nivou i tek je 1993. godine postao profesionalni sport - priča Stevović.

Uporedo sa razvojem fudbala na Dalekom istoku, Stevović je u Japanu razvijao svoju fudbalsku karijeru.

- Dvije i po sezone sam vodio Toho Titanijum, klub koji je igrao Prvu ligu i funkcionisao pod patronatom Japanske fudbalske lige. Godine 1995. sam preuzeo Tespa Kusacu, klub koji se tek bio osnovao i za dvije i po sezone ga doveo iz treće u Prvu ligu. Od 2000. do 2001. godine sam ponovo bio trener u tom klubu, koji je sada drugoligaš.

Stevović se 2002. vratio iz Japana, ali ne zauvijek. Često putuje u Tokio, gdje predaje na Višoj fudbalskoj školi.

- Fudbal u Japanu je ostvario enorman napredak, čemu su doprinijeli brojni evropski treneri. Uprkos tome, Japanci su iskoristili brzinu, eksplozivnost i istrajnost svojih fudbalera da izgrade autentičnu fudbalsku školu, koja se razlikuje i od evropske i južnoameričke.

Japanskim fudbalerima, tvrdi Stevović, i dalje nedostaje - koncentracija.

- To je najveći problem. Posebno je to opasno za igrače iz posljednje linije, koji zbog nedostatka koncentracije često znaju volšebno da izgube lopte. Japanci su toga svjesni i na takve detalje obraćaju pažnju od najnižih, ali i do najviših selekcija, koje “bruse” evropski treneri. Sada je to Alberto Zakeroni, prije njega je bio Ivica Osim.

Stevović je po povratku iz Japana radio u Grčkoj, a u Crnoj Gori je kratko vodio Mornar. Sada planira povratak u Japan, pošto je na sarajevskoj trenerskoj školi nedavno dobio PRO licencu.

- Imao sam i do sada nekih ponuda iz Japana, ali nisam mogao jer mi je nedostajala PRO licenca, koja je obavezna - kaže Stevović.

Sa njim u Japan otisnuo se i mlađi brat Peđa, koji bi trebao da postane asistent Željku Petroviću u Uravi reds.

Bonus video: