Spektakl se širi, ispaštaju fudbaleri

Stalno povećanje broja utakmica negativno utiče na zdravlje fudbalera i na njihov doprinos na terenu
95 pregleda 1 komentar(a)
Grizman, Foto: Reuters
Grizman, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.03.2018. 20:07h

Leo Mesi odavno nije propustio meč Barselone, ali je morao da preskoči oba martovska prijateljska duela reprezentacije Argentine zbog povrede.

Moraće, međutim, brzo na teren - Barsa u subotu gostuje Sevilji u prvenstvu, već u utorak dočekuje Romu u Ligi šampiona.

Kapiten crnogorske reprezentacije Stevan Jovetić odigrao je samo meč na Kipru, protiv Turske ga nije bilo u timu, jer se opterećen povredama vratio u klub kako bi bio fit za najvažniju utakmicu Monaka - finale Liga kupa protiv PSŽ-a u subotu.

Hrvati su putovali u Ameriku na dvomeč sa Peruom i Meksikom, ali je selektor Zlatko Dalić već nakon prve utakmice bio primoran da pusti sedmoricu ponajboljih igrače da se vrate u klubove, uključujući Luku Modrića.

Najbolje svjetske selekcije, poput Francuza, Njemaca ili Španaca, mogle su sebi da dopuste luksuz da na dva meča isprobaju preko 20 igrača, a da ne opterete do kraja glavne zvijezde.

No, što će se dešavati marta naredne godine? I ne samo marta, već i juna, septembra, oktobra, novembra...

Više neće biti prijateljskih utakmica reprezentacija, svaki meč igraće se za bodove, u Ligi nacija ili kvalifikacijama, na svakom okupljanju na programu će biti po dvije utakmice. I to usred zgusnute klupske sezone.

Stalne promjene sistema, uvođenje novih takmičenja, neprestano povećavanje broja utakmica, rezultat su komercijalizacije fudbala i želje za povećanjem profita, ali neko mora da igra te utakmice. I dva svaka tri dana bude na vrhunskom nivou. Je li to moguće?

FIFPro, svjetski Sindikat profesionalnih fudbalera, zapitao se prije neki dan gdje je granica ljudskog organizima, i to u mjesecu u kojem su, širom svijeta, iznenada preminula četvorica fudbalera, uključujući i nekadašnjeg italijanskog reprezentativca Davidea Astorija. Akciju Sindikata su podržali i crnogorski reprezentativci.

EPA, evropsko udruženje klubova, juče se pozabavilo sličnim pitanjem i zatražilo povećanje broja dana koji bi fudbaleri imali za odmor između mečeva.

"Svjedoci smo da igrači sada igraju po dvije ili tri utakmice sedmično, što je mnogo, previše", kazao je predsjednik Evropskog udruženja klubova, Andrea Anjeli.

Pitanje je, međutim, kako sprovesti ove redukcije - Uefa i Fifa usaglasili su kalendar takmičenja sve do 2024. godine.

Bonus video: