Legenda Liverpula: Licemjerno je da kritikujemo Crnu Goru, a nismo riješili problem kod kuće

"Odemo u Crnu Goru jednom u šest mjeseci, a ovdje se svakog vikenda suočavamo sa većim problemima. Dakle, šta je ozbiljnije? Otići u Crnu Goru jednom godišnje ili trpiti takve stvari svakog dana svog života?", pita se Barns
14848 pregleda 3 komentar(a)
Džon Barns, Foto: Liverpool
Džon Barns, Foto: Liverpool
Ažurirano: 26.03.2019. 21:24h

Legendarni napadač Liverpula Džon Barns jedan je od onih koji je pozvao Fudbalsku asocijaciju Engleske da prvo "očisti svoje dvorište" od rasizma.

Barns je bio jasan - rasistički problemi su u Engleskoj odavno veliki, veći su nego u Crnoj Gori.

"Ne vidim razliku sada i nedavno kada je Rahim Sterling vrijeđan na rasnoj osnovi od strane navijača Čelsija. Zato mislim da je licemjeno pričati o Crnoj Gori i reći koliko je strašno ovo što se dogodilo tamo kada kod kuće nismo riješili problem", kaže Barns za "Skaj sports" i nastavlja:

"Odemo u Crnu Goru jednom u šest mjeseci, a ovdje se svakog vikenda suočavamo sa većim problemima. Dakle, šta je ozbiljnije? Otići u Crnu Goru jednom godišnje ili trpiti takve stvari svakog dana svog života?", pita se Barns.

Tu se ne zaustavlja.

"Mi se u suštini i ne bavimo ovim pitanjem. Nemamo mehanizam da zatvorimo stadione na kojima je rasizam prisutan, nemamo mehanizam da kaznimo klubove... A onda kada se rasizam dogodi u Crnoj Gori ili u ostalim državama jugoistočne Evrope kažemo da je to užasno. Kao da nas to oslobađanja odgovornosti u Engleskoj".

"Umjesto da donosimo zakone, zašto ne bismo pokušali da edukujemo ljude? Zašto ne pokušamo da shvatimo koji je razlog njihove potrebe da vrijeđaju nekog na rasnoj osnovi... Onda bismo mogli da utičemo na njih. Do sada nismo uradili ništa, red je da probamo na neki drugi način. Rješenje je da se cjelokupno društvo pozabavi ovim problemom", istakao je Barns, koji je odigrao 79 mečeva za englesku reprezentaciju.

Bonus video: