PREDSJEDNIK UEFE O RASIZMU

Prvi čovjek evropskog fudbala poziva sudije da prekinu meč zbog rasističkih uvreda

- Ne vidim strožiju odluku od te da se zabrani pristup navijačima, odigravanje mečeva pred praznim tribinama, kao što se desilo u Hrvatskoj par puta. Uz to tu su i novčane kazne. Ukoliko postane hronično, mogli bismo da izbacimo klub ili reprezentaciju iz takmičenja. Sve je moguće, ali to je posljednja opcija, istakao je Slovenac
1519 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Čeferin, Foto: Thetimes.co.uk
Aleksandar Čeferin, Foto: Thetimes.co.uk
Ažurirano: 02.04.2019. 20:35h

Aleksander Čeferin, predsjednik Uefe, zatražio je od sudija da budu "hrabri" i prekinu meč ukoliko dođe do vrijeđanja na rasnoj osnovi od strane navijača.

Napadač Čelsija i engleski reprezentativac, Kalum Hadson-Odoi, zlostavljan je na rasnoj osnovi u mečevima sa Dinamo Kijevom i našom reprezentacijom prethodnog mjeseca, a Uefa vodi istražni postupak protiv Crne Gore.

- U trenutku kada se meč prekine, mislim da bi 90 posto normalnih ljudi na stadionu prebilo takve idiote. Nismo u vremenu od prije 100 godina, ovo je 2019. - kazao je Čeferin.

Treneri Mauricio Sari iz Čelsija, Jirgen Klop iz Liverpula i Maurisio Poketino iz Totenhema istakli su da bi u slučaju rasizma bili spremni da povuku ekipe sa terena.

- Razgovaraćemo sa sudijama ponovo i reći im da ne budu bojažljivi da reaguju. - dodao je Slovenac.

Čeferin ističe da problem rasizma nije samo zastupljen na Balkanu.

- Ovo je ogroman problem, ne samo na Balkanu, već u čitavoj istočnoj Evropi. Imigracija tamo nije zastupljena, jer svako želi da se preseli u zapadnu Evropu zbog ekonomskih razloga, poslova i boljeg života. To je proces koji zahtijeva neko vrijeme. Ali opet, tu je Italija, koja se suočava sa jednim od najvećih problema - rasizmom, seksizmom i homofobijom. Ni Engleska nije izuzetak. To je problem netolerantnih ljudi, a ne problem nacije. - istakao je on.

Predsjednik Uefe ne smatra da bi kazne trebalo da budu oštrije.

- Ne vidim strožiju odluku od te da se zabrani pristup navijačima, odigravanje mečeva pred praznim tribinama, kao što se desilo u Hrvatskoj par puta. Uz to tu su i novčane kazne. Ukoliko postane hronično, mogli bismo da izbacimo klub ili reprezentaciju iz takmičenja. Sve je moguće, ali to je posljednja opcija. - zaključio je Čeferin.

Fudbalski savez Engleske je podnio prijavu evropskoj kući fudbala da su navijači crnogorskog tima, u meču između Crne Gore i Engleske 25. marta, na rasnoj osnovi vrijeđali tamnopute igrače gostujućeg tima.

Pored postupka za rasističko ponašanje, pokrenut je i postupak zbog upotrebe pirotehnike, ubacivanja predmeta na teren i nereda na tribinama.

Očekuje se da će odluka biti donijeta 16. maja.