Sutjeska: Huliganima nije mjesto na tribinama, policija pokazuje visok stepen tolerancije

"Zašto navijači napuštanjem restriktivnog prostora i ulaskom na teren dovode u pitanje bezbjednost igrača, službenih, lica a na kraju krajeva i svoju ličnu bezbjednost", navodi se u saopštenju
5711 pregleda 16 komentar(a)
Milan Šapurić, Foto: Navijači na stadionu u Nikšiću
Milan Šapurić, Foto: Navijači na stadionu u Nikšiću

Nakon incidenata na meču Sutjeska – Budućnost i sukoba navijača gostujućeg tima sa policijom, oglasio se i nikšićki klub, koji je saopštio da daje “punu podršku proceduri stručnog i profesionalnog utvrđivanja svih okolnosti koje su prethodile, a kasnije i rezultirale sukobom 'navijača' sa policijom”.

“Zašto su utakmice između Sutjeske i Budućnosti (svaka-bez izuzetka) od strane stručnih službi FSCG okarakterisane kao utakmice visokog rizika? Činjenica je da one jesu takve, iako broj organizovanih gostujućih i domaćih navijača zajedno rijetko kad prelazi brojku od 200-300 navijača. Zašto nemamo kulturu navijanja? Zašto navijači napuštanjem restriktivnog prostora i ulaskom na teren dovode u pitanje bezbjednost igrača, službenih, lica a na kraju krajeva i svoju ličnu bezbjednost?

Zašto oponašanjem majmunskih urlika pojedinaca ili malih grupa navijača bivamo predstavljeni kao rasisti pa se stidimo i pognutih glava napuštamo stadion? To su oni isti koji su bakljama gađali i pogađali golmana i igrače reprezentacija koje su nam gostovale.

Treba li da ih štitimo? Ne treba! Izgrednicima i huliganima nije mjesto na tribini i treba ih jasno razlučiti od 'pravih navijača' koji poštuju kodekse ponašanja i bodre svoj voljeni klub i reprezentaciju”, navodi se, između ostalog, u saopštenju.

“To što su se navijači solidarisali jedni sa drugima to je možda i očekivano i normalno, ali mi kao klubovi moramo dati doprinos da se zajedno sa FSCG i Upravom policije da puni doprinos da se sa tribina uklone oni koji nijesu došli zbog fudbala i čijim ponašanjem se ugrožava bezbjednost ostalih učesnika sportskog događaja”, stoji u saopštenju.

Iz Sutjeske navode da bi “bilo nepošteno prema pripadnicima policije ne spomenuti koliko truda ulažu u pripremanje obezbjeđenja svakog sportskog događaja”.

“Prije svake utakmice održavaju se sastanci sa predstavnicima klubova, komesarima za bezbjednost, predstavnikom zaštitarske službe a skoro po pravilu poziva se i predstavnik navijača, te se zajedničkii vrši procjena rizika i planiraju aktivnosti kako bi događaj prošao bez incidenata. Svjedoci smo bili na utakmicama više puta kada policajci trpe verbalne uvrede i provokacije od strane navijača ne reagujući na njih i pokazujući visok stepen tolerancije. Bahato i agresivno ponašanje navijača-huligana je najčešće posljedica visokog stepena tolerancije od strane policije, prije nego li njihova prekomjerna upotreba sile”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: