REKORDNI PRIHOD EVROPSKOG FUDBALSKOG TRŽIŠTA U 2018.

Profiti fudbalskih liga: Premijer liga prva, Njemačka pretekla Španiju, Italija se "muči da održi korak"

Od evropskih fudbalskih liga koje se nalaze iza "velike petorke", Premijer liga Rusije je na šestom mjestu pretekla tursku Super ligu
1207 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa meča Premijer lige, Mančester Siti - Liverpul, Foto: Reuters
Detalj sa meča Premijer lige, Mančester Siti - Liverpul, Foto: Reuters

Evropsko fudbalsko tržište prihodovalo je 2018. godine rekordnih 28 milijardi eura zahvaljujući pet najjačih liga, piše u izvještaju koji je danas objavila revizorska kuća Diloit (Deloitte).

Prema 28. godišnjem pregledu finansija u fudbalu Sektora za analizu sportskog poslovanja te kompanije, prihodi evropskog fudbalskog tržišta porasli su za 11 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Samo je pet najjačih liga povećalo prihode za šest odsto.

"Ako izuzmemo ciklični uticaj finala turnira nacionalnih timova UEFA i FIFA, bili smo svjedoci rasta prihoda svake od ovih 18 godina koliko obračunavamo obim evropskog fudbalskog tržišta. Pošto prenos fudbalskih utakmica uživo ostaje jedan od najtraženijih vidova zabave i za gledaoce i za emitere, kao i jedna od najužarenijih tema na društvenim mrežama, očekujemo da se ovakav rast nastavi", izjavio je Den Džouns iz Diloita.

Operativni profit njemačke Bundeslige porastao je za devet odsto, a italijanske Serije A za osam.

Po profitu vodi Premijer liga, dok se njemačko i špansko prvenstvo, kako se navodi, "uporno bore" za drugo mjesto.

"Njemačka je zasijenila Španiju nakon početka novog četvorogodišnjeg otkupa prava na prenos utakmica. Očekujemo da Njemačka zadrži status druge lige s najvećim prihodima u sljedećem izdanju, a Primera bi eventualno mogla da je ponovo pretekne 2019/2020. godine", dodao je Džouns.

Bundesliga je pretekla Primeru zahvaljujući otkupu novih prava prenosa, iako je špansko prvenstvo prvi put prešlo tri milijarde eura.

Italijansko prvenstvo "se muči da održi korak", ali se očekuje da napreduje u narednom izvještaju zbog prelaska Kristijana Ronalda iz Real Madrida u Juventus prošlog ljeta.

Francuska liga je smanjila prihod od TV prava i sponzorstva i nalazi se na petom mjestu u Evropi.

Od evropskih fudbalskih liga koje se nalaze iza "velike petorke", Premijer liga Rusije je na šestom mjestu pretekla tursku Super ligu.

"Svjetsko prvenstvo u fudbalu održano u Rusiji 2018. godine posredno je i neposredno ojačalo prihode na evropskom fudbalskom tržištu. Usljed ovoga, uticaj FIFA, UEFA i nacionalnih fudbalskih saveza doveo je do porasta evropskog fudbalskog tržišta za 75 odsto, i to sa 2,4 milijarde evra u sezoni 2016/2017. na 4,2 milijarde evra 2017/2018.”, rekao je rukovodilac Diloita Sem Bur.

Diloit očekuje da se fudbalskog prvenstvo Turske vrati 2020. godine na šesto mjesto po visini prihoda.